Mergi direct la conținut »
The Guardian: Premierul din Republica Moldova exclude unirea cu România şi critică intervenţiile externe
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > The Guardian: Premierul din Republica Moldova exclude unirea cu România şi critică intervenţiile externe

The Guardian: Premierul din Republica Moldova exclude unirea cu România şi critică intervenţiile externe

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, respinge ideea unei uniri cu România deşi există din ce în ce mai multe solicitări ca acest lucru să se întâmple, scrie publicaţia britanică The Guardian, care a realizat un interviu cu şeful guvernului de la Chişinău.

Filip a subliniat că Republica Moldova este un stat suveran şi independent. ,,S-au spus prea multe despre unire, identitate, limbă şi eu vreau să mă concentrez pe dezvoltarea concretă a ţării”, a declarat oficialul.

,,Toate problemele care au conotaţii sentimentale ar trebui lăsate pentru vremuri mai bune”, a precizat prim-ministrul.

Peste 10.000 de persoane au participat luna trecută la un marş pro-unire, organizat la Chişinău. Momentul a fost documentat de reporterii Libertatea printr-un amplu reportaj video şi text.

Fost şef al unei companii de tutun, Filip îşi doreşte ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană. Fostul teritoriu sovietic, acum cel mai sărac din Europa, a rămas cu mult în spatele vecinilor săi, inclusiv al României, care a intrat în UE în 2007, notează The Guardian.

,,Vom fi împreună cu România în UE”, menţionează Pavel Filip.

Şeful guvernului a arătat că relaţiile cu România sunt la un nivel istoric, dar a avertizat că jucători din exterior ar putea să intervină. ,,Există ţări care pompează acest sentiment (naţionalist – n.r) şi alimentează diviziunile”, a mai spus prim-ministrul, menţionând Rusia şi România. ,,Nu vrem să fim prinşi în acest joc”.

Reacția lui Adrian Năstase după ce a aflat că Iohannis vrea să-i retragă decorația
Recomandări

Reacția lui Adrian Năstase după ce a aflat că Iohannis vrea să-i retragă decorația

,,La finalul mandatului meu vom vedea că drumul spre UE nu este supus dezbaterii, ci este ireversibil”, a afirmat Pavel Filip.

Premierul efectuează o vizită la Bruxelles pentru a discuta acordul de asociere la UE, semnat în 2014. Oficialii europeni se arată îngrijoraţi de progresul lent al Moldovei în tentativa de a-i cerceta pe cei implicaţi în furtul miliardului de dolari, supranumit şi ,,jaful secolului”.

Reamintim că premierul Pavel Filip a discutat pe larg despre problemele Republicii Moldova, relaţia cu UE, Rusia şi România în timpul unui interviu acordat Libertatea luna trecută.

Citeşte şi: INTERVIU/ Igor Dodon, președintele Republicii Moldova: „Nu sunt antiromân. Sunt, categoric, antiunionist” – VIDEO

Citeşte şi: INTERVIU/Andrian Candu, președintele Parlamentului din Republica Moldova: ,,Vrem să știm clar ce avem de făcut pentru a ajunge membri UE”/VIDEO

 

Close
Închide
  Close