Andri Melnik, 46 de ani, ambasadorul Ucrainei în Germania, a afirmat că „este scandalos faptul că Amazon a oferit îmbrăcăminte cu litera Z, simbolul războiului de anihilare al Rusiei împotriva ucrainenilor. Bine că nu mai sunt de vânzare”.

„Facem urgent apel la Amazon și la alte companii de comerț online să se uite din nou atent la gama lor, pentru a preveni minimizarea agresiunii Kremlinului. În același timp, solicităm din nou tuturor companiilor germane să înceteze să mai facă afaceri în Rusia, atâta timp cât Putin va duce războiul perfid și sângeros împotriva statului ucrainean și a populației civile”, a completat Melnik.

Europarlamentar german: „Bezos are o avere mai mare ca PIB-ul Ucrainei”

Europarlamentarul german Erik Marquardt, 34 de ani, a declarat: „Amazon ar trebui să doneze banii câștigați victimelor războiului, este greșit să câștigi bani dintr-un război de agresiune, moarte și suferință. Ca o observație, averea lui Jeff Bezos este mai mare decât PIB-ul Ucrainei”.

Tricouri cu litera Z, inscripționată pe tancurile rusești, de vânzare pe Amazon. „E scandalos. Nu e normal să câștigi bani din suferință”
Model de tricou pus la vânzare pe Amazon. Captură Bild

Asociația Ucrainenilor din Marea Britanie Limited (AUGB) a cerut ca gigantul comețului online să îndepărteze articolele cât mai curând posibil și să facă o donație unei organizații caritabile care ajută Ucraina „ca scuze pentru lipsa lor totală de control”.

Inews a contactat Amazon pentru comentarii, dar n-a primit niciun răspuns.

În acest moment, dacă accesezi paginile Amazon cu anunțul de vânzare a respectivelor tricouri, acestea nu mai pot fi găsite.

Tricouri cu litera Z, inscripționată pe tancurile rusești, de vânzare pe Amazon. „E scandalos. Nu e normal să câștigi bani din suferință”

În ultimele câteva săptămâni, litera Z a a devenit un simbol puternic de susținere a invaziei Rusiei în Ucraina. Simbolul Z a fost observat pentru prima dată la sfârșitul lui februarie, inscripționat pe vehiculele militare rusești care intrau în regiunea ucraineană Donețk.

Kamil Galeev, cercetător și jurnalist din Moscova, a scris pe Twitter că Z ar putea fi o prescurtare de la „za pobedy”, termenul rusesc pentru „victorie”. Alții au speculat că Z vine de la „zapad” (sau vest) și că este menit să desemneze unitățile militare care se îndreaptă spre vest.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Foto principal: captură Amazon/ Inews

Urmărește-ne pe Google News