Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a discutat miercuri, 12 aprilie, cu omologul ucrainean, Dmytro Kuleba, inclusiv despre faptul că fermierii români au suferit pierderi cauzate de afluxul de cereale din Ucraina, a informat MAE.
Aurescu i-a transmis lui Kuleba că România a înlesnit exportul a 15 milioane de tone de cereale din Ucraina și că țara noastră va sprijini în continuare țara condusă de Zelenski, dar a ridicat și problema fermierilor români.
„În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat preocuparea Guvernului României de a găsi soluții pentru problemele întâmpinate de fermierii români ca urmare a intrării pe piața română a produselor ucrainene și a subliniat importanța asigurării riguroase a trasabilității produselor care tranzitează România, pentru a se asigura că toate produsele agricole destinate statelor terțe care intră în România vor ieși din țara noastră spre destinațiile stabilite din alte state”, a transmis Ministerul de Externe de la București.
După ce Polonia a decis să oprească temporar importurile de cereale ucrainene pentru a atenua impactul asupra preţurilor, Aurescu a cerut găsirea unor „soluții practice” în relația România-Ucraina.
„Ministrul Dmytro Kuleba a propus, în acest context, ca Ministerele Agriculturii din Ucraina și România să între în dialog direct pe acest subiect, ministerele de externe urmând să faciliteze aceste discuții între ministerele competente de linie”, se arată în comunicatul MAE.
După discuția telefonică, Kuleba a transmis că ministrul agriculturii din Ucraina este „disponibil pe deplin” să discute cu omologul său român, Petre Daea (PSD).
Convorbirea dintre cei doi diplomați a venit la o zi după ce partidul condus de Marcel Ciolacu a cerut ministerului condus de Bogdan Aurescu, care aparține PNL, „să înceapă negocierile” pentru ca România să aplice „modelul polonez privind exporturile de cereale ucrainene către UE”.
De unde a plecat scandalul cerealelor ucrainene
Comisia Europeană a anunţat pe 20 martie că va apela la o rezervă de criză în valoare totală de 56,3 milioane euro pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, ca să compenseze pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale din Ucraina.
Astfel, instituția condusă de Ursula von der Leyen a alocat 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 milioane de euro pentru Bulgaria și restul de numai 10,05 milioane de euro pentru România.
Preşedintele Klaus Iohannis a criticat suma alocată de Comisia Europeană pentru sprijinirea fermierilor români și a adăugat că i se pare „foarte ciudat” că nu s-au negociat sumele acordate statelor membre, ci doar s-au folosit formule de calcul.
În aceste condiții, statul român va suporta de la buget alte 10 milioane de euro, adică va dubla suma oferită de Comisia Europeană.
La finalul lunii martie, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a susținut că instituția condusă de von der Leyen pregătește un nou pachet de despăgubiri pentru fermierii afectați de importurile din Ucraina, în valoare totală de 75 de milioane de euro.
Fermierii din România au protestat pe 7 aprilie față de soluţia găsită de Comisia Europeană, după eliminarea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
parpalache • 29.05.2023, 07:32
„Oficialii”din România(nu pot sa le zic„români”)au ajuns trepadușii...trepadușilor!In loc sa vina aia la noi-cu caciula in mâna-sa ne roage sa ne blocam in continuare, caile de transport și silozurile din Portul Constanța, cu gunoaiele lor modificate genetic,l-au convocat la ei pe aurescul de la București!