Reprezentantul Comisiei a afirmat că acest pachet va viza și alte culturi care nu au fost sprijinite prin intermediul primului pachet, precum sectorul zahărului sau sectorul mierii.
Cel mai probabil, cel de-al doilea pachet va fi prezentat statelor membre în a doua jumătate a lunii aprilie și va fi propus ca amendament la primul pachet.
De unde a plecat scandalul banilor UE pentru fermieri
Comisia Europeană a anunţat pe 20 martie că va apela la o rezervă de criză în valoare totală de 56,3 milioane euro pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, ca să compenseze pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale din Ucraina, dar şi pentru a limita impactul dezechilibrelor pieţei.
Astfel, instituția condusă de Ursula von der Leyen a alocat 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 milioane de euro pentru Bulgaria și restul de numai 10,05 milioane de euro pentru România.
Preşedintele Klaus Iohannis a criticat suma alocată de instituția condusă de Ursula von der Leyen pentru sprijinirea fermierilor români și a adăugat că i se pare „foarte ciudat” că în Comisia Europeană nu se negociază sumele acordate statelor membre, ci doar „se folosesc formule” de calcul.
Ministrul agriculturii, Petre Daea, a spus că a făcut tot ceea ce a trebuit pentru România și a precizat că suma de la Comisia Europeană se va dubla cu cea alocată de la bugetul statului.