Mergi direct la conținut »
Vicepreşedintele Comisiei Europene, despre OUG pe legile justiţiei: "De ce, guvern al României, de ce?"
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Vicepreşedintele Comisiei Europene, despre OUG pe legile justiţiei: "De ce, guvern al României, de ce?"

Vicepreşedintele Comisiei Europene, despre OUG pe legile justiţiei: „De ce, guvern al României, de ce?”

Vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, a reacționat joi, 21 februarie, pe contul său de Twitter, în legătură cu OUG de modificare a legilor justiției. Acesta afirmă că executivul european are semne mari de întrebare legate de această Ordonanță de Urgență a Guvernului.

De Dragoș Tănase,

De ce, guvern al României, de ce? Comisia Europeană urmărește cu mare îngrijorare ultimele evoluții referitoare la statul de drept din România, atât conținutul cât și procedura prin care au fost operate ultimele modificări par să fie în contradicție cu recomandările MCV”, a adăugat oficialul european, pe Twitter.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a criticat deja OUG pe legile justiţiei: „Reprezintă un pas enorm înapoi”!

Și Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunță că OUG pe legile Justiției riscă să blocheze activitatea instituției. Procurorii anticorupţie apreciază că decizia prin care avizarea propunerilor de numire a procurorilor cu funcţii de conducere va fi făcută de Plen, şi nu de către Secţia de procurori din cadrul CSM, ca în prezent, reprezintă o încălcare a principiului separării carierelor. Acesta a fost stabilit de Parlament prin primele modificările aduse legilor justiţiei şi însuşit de Curtea Constituţională.

OUG pentru modificarea legilor justiţiei a fost publicată, miercuri seara, în Monitorul Oficial, ea fiind adoptată marţi, 19 februarie, în şedinţă de Guvern. Astfel, mandatele șefilor de Parchete au fost modificate prin OUG. Funcțiile nu mai pot fi ocupate prin delegare, iar avizul consultativ se mută la plenul CSM.

OUG-ul a fost adoptat în mare secret, n-a fost anunțată oficial pe ordinea de zi și nici de premierul Viorica Dăncilă în preambulul ședinței. Proiectul de OUG a fost transmis luni seară la CSM, care nu a anunțat dacă a acordat vreun aviz, scrie g4media.ro.

Jyrki Katainen a mai comentat pe Twitter, și în ianuarie, anunţul ministrului Justiţiei Tudorel Toader referitor la promovarea OUG privind contestaţia în anulare, spunând că este o ştire incredibilă şi că românii merită stat de drep. „Ştire incredibilă! Poporul român merită stat de drept!” – scria, atunci, Jyrki Katainen.

FOTO – Twitter.com/jyrkikatainen


Citește și… Mizerabilii: de ce nu privim cerșetoria ca pe un abuz la adresa copiilorCitește și… Borcea a fost transferat la Penitenciarul Spital Rahova. Deținutul a cerut să fie supus unor investigații medicale


 

Close
Închide
  Close