De Ana Hațeg,

„Ştire incredibilă! Poporul român merită stat de drept!”, a scris vicepreședintele Jyrki Katainen, alături de începutul știrii publicate de Associated Press cu privire la anunțul lui Tudorel Toader privind o OUG care va permite revizuirea tuturor sentinţelor date de completurile de cinci judecători de la ICCJ începând din 2014.

 

Un purtător de cuvânt al Comisie Europene a fost întrebat de jurnaliști, marți, dacă instituția pe care o reprezintă susține punctul de vedere al lui Katainen și răspunsul a fost pozitiv.

„Poziția oficială a Comisiei Europene este cea pe care o voi prezenta, dar veți vedea că nu este fundamental diferită de cea exprimată de vicepreședintele Katainen. Comisia urmăreşte îndeaproape discuţia din România cu privire la o posibilă ordonanţă de urgenţă pe tema unei căi extraordinare de atac pentru dosarele penale, ca urmare a două decizii recente a Curţii Constituţionale. Comisia a luat cunoştinţă deja de prima decizie – cu privire la completurile de 5 judecători – în ultimul raport din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Vă reamintesc faptul că preşedintele Juncker s-a exprimat foarte clar pe tema unei posibile amnistii în timpul vizitei sale recente în Bucureşti. Aşa cum Comisia a afirmat în mod repetat, este esenţial ca România să revine la traseu în combaterea corupţiei, asigurare independenţei sistemului judiciar şi să evite alţi paşi înapoi”, a declarat Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„Te vom găsi oriunde!”. Trupele cecene ale morții bântuie Europa. Cine sunt oamenii pe care asasinii ceceni îi elimină unul câte unul
Recomandări

„Te vom găsi oriunde!”. Trupele cecene ale morții bântuie Europa. Cine sunt oamenii pe care asasinii ceceni îi elimină unul câte unul

Întrebat dacă acest avertisment al Comisie reprezintă o amenințarea asupra președinției României, reprezentantul CE a răspuns că „nu”.

Tudorel Toader, Ministrul Justiţiei, a anunţat duminică seară că a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite.

„Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Vor putea face contestaţie în anulare, iar instanţa în complet legal îi va judeca, iar dacă sunt vinovaţi vor plăti”, a declarat ministrul Justiţiei, la România TV.

Ministrul Justiției n-a dezvăluit când va fi pusă în aplicare această ordonanță de urgență. „OUG e pregătită. Nu decid eu momentul. Eu propun, soluţia, eu am făcut draftul, doamna prim-ministru va decide. Eu cred că în cel mai scurt timp posibil”, a mai precizat Tudorel Toader.

FOTO: EPA


Citește și: Mama biologică a băiatului adoptat de Viorica Dăncilă: „Vreau doar să-l văd, nu să-mi zică mamă!”


 

Fiica lui Gabi Balint pozează aproape goală și adună sute de aprecieri - GALERIE FOTO
GSP.RO

Fiica lui Gabi Balint pozează aproape goală și adună sute de aprecieri - GALERIE FOTO

Horoscop 22 septembrie 2019. Zi NEAGRĂ pentru mai multe zodii! Cine are parte numai de GHINION
HOROSCOP

Horoscop 22 septembrie 2019. Zi NEAGRĂ pentru mai multe zodii! Cine are parte numai de GHINION