MENIU CAUTĂ
, de Ana Hațeg

Vicepreşedinte al Comisiei Europene, despre ordonanța pentru cei condamnați de completuri nelegale: „Ştire incredibilă! Românii merită stat de drept”

Distribuie

Vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, s-a arătat surprins de anunțul lui Tudorel Toader privind ordonanța de urgență pentru cei condamnați de completurile declarate nelegale de CCR. Oficialul european a spus că "românii merită un stat de drept". Un purtător de cuvânt al CE a declarat, marți, că poziția instituției este similară cu cea a lui Katanien.

„Ştire incredibilă! Poporul român merită stat de drept!”, a scris vicepreședintele Jyrki Katainen, alături de începutul știrii publicate de Associated Press cu privire la anunțul lui Tudorel Toader privind o OUG care va permite revizuirea tuturor sentinţelor date de completurile de cinci judecători de la ICCJ începând din 2014.

 

Un purtător de cuvânt al Comisie Europene a fost întrebat de jurnaliști, marți, dacă instituția pe care o reprezintă susține punctul de vedere al lui Katainen și răspunsul a fost pozitiv.

„Poziția oficială a Comisiei Europene este cea pe care o voi prezenta, dar veți vedea că nu este fundamental diferită de cea exprimată de vicepreședintele Katainen. Comisia urmăreşte îndeaproape discuţia din România cu privire la o posibilă ordonanţă de urgenţă pe tema unei căi extraordinare de atac pentru dosarele penale, ca urmare a două decizii recente a Curţii Constituţionale. Comisia a luat cunoştinţă deja de prima decizie – cu privire la completurile de 5 judecători – în ultimul raport din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Vă reamintesc faptul că preşedintele Juncker s-a exprimat foarte clar pe tema unei posibile amnistii în timpul vizitei sale recente în Bucureşti. Aşa cum Comisia a afirmat în mod repetat, este esenţial ca România să revine la traseu în combaterea corupţiei, asigurare independenţei sistemului judiciar şi să evite alţi paşi înapoi”, a declarat Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Întrebat dacă acest avertisment al Comisie reprezintă o amenințarea asupra președinției României, reprezentantul CE a răspuns că „nu”.

Tudorel Toader, Ministrul Justiţiei, a anunţat duminică seară că a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite.

„Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Vor putea face contestaţie în anulare, iar instanţa în complet legal îi va judeca, iar dacă sunt vinovaţi vor plăti”, a declarat ministrul Justiţiei, la România TV.

Ministrul Justiției n-a dezvăluit când va fi pusă în aplicare această ordonanță de urgență. „OUG e pregătită. Nu decid eu momentul. Eu propun, soluţia, eu am făcut draftul, doamna prim-ministru va decide. Eu cred că în cel mai scurt timp posibil”, a mai precizat Tudorel Toader.

FOTO: EPA


Citește și: Mama biologică a băiatului adoptat de Viorica Dăncilă: „Vreau doar să-l văd, nu să-mi zică mamă!”


 

Citește mai multe despre Comisia Europeana pe Libertatea.

Comentarii