Ce este sosul Muhammara și de unde provine

Muhammara sau mhammara este o salsa condimentată din nuci, ardei iute și alte condimente, în funcție de regiunea în care o vom găsi. Sosul este asociat cu Alep, dar poate fi găsit și în Turcia, în special în regiunile de sud-est, unde mâncărurile arabe sunt mai frecvente în bucătăria locală din cauza influenței culturale siriene, precum și în bucătăria armeană de vest. În Turcia, muhammara este denumit acuka.

Muhammara este recunoscută în mod obișnuit ca având rădăcini siriene și provenind din orașul Alep, deși turcii și nu doar pretind că rețeta le aparține.

Versiunea tradițională siriană de Muhammara folosea fulgi din ardei de Alep uscați, apreciați pentru aroma lor ușor dulce, cu gust de stafide. Ardeiul de Alep este celebru în lumea întreagă datorită gustului său deosebit.

Din păcate, războiul civil din Siria a pus capăt aproape complet cultivarii acestui ardei special, iar majoritatea fulgilor de ardei etichetați „Alep” sunt acum cultivați în Turcia.

Cum se prepară sosul Muhammara

Cum se prepară sosul Muhammara
Cum se prepară sosul Muhammara
Vom plăti mai mult pentru o vacanță în Thassos, anul acesta. Creșterile de tarife anunțate de hotelierii greci
Recomandări
Vom plăti mai mult pentru o vacanță în Thassos, anul acesta. Creșterile de tarife anunțate de hotelierii greci

Sosul Muhammara se face cu ardei copți, iar varietatea de ardei aleasă depinde de preferințele fiecărei persoane în parte. Puteți folosi ardei copți din borcan, dacă este necesar, dar aromele sale sunt mai vii dacă folosiți ardei iute roșu proaspăt copt. Căutați ardei iute roșu cu doar puțină iuțeală – sosul în sine nu trebuie să fie exagerat de picant. Variați nucile pentru o schimbare de gust: încercați nucile pecan, fisticul decojit sau migdalele. Dacă aveți un blender robust, puteți face muhammara în el. poate fi necesar să adăugați puțin ulei la început pentru a începe rotația.

Ingrediente

  • 250 de grame de ardei iute roșu copt, decojit și fără semințe
  • 2/3 cană pesmet proaspăt
  • 1/3 cana nuci, prajite usor si tocate grosier
  • 2 până la 4 căței de usturoi
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 până la 2 linguri de suc proaspăt de lămâie
  • 2 lingurite melasa de rodie, optional (suc, obținut prin fierberea sucului de rodie până când este redus cu o treime)
  • 1 lingurita chimen macinat
  • 1/2 linguriță de fulgi de chile
  • 1/2 cană ulei de măsline extravirgin
  • Seminte proaspete de rodie, pentru ornat
  • Pătrunjel tocat, pentru ornat
  • Triunghiuri de pita prăjită, pentru servire

Mod de preparare

Într-un robot de bucătărie prevăzut cu lamă metalică, amestecați ardeii, pesmetul, nucile, usturoiul, sucul de lămâie, melasa de rodie, chimenul, fulgii de ardei roșu și sarea până când amestecul este aproape complet omogen. Cu motorul pornit, adăugați uleiul treptat.

Impact violent în gara din Galați, între o locomotivă și trenul la care urma să fie cuplată. Patru persoane au fost rănite. Cu ce viteză mergea locomotiva
Recomandări
Impact violent în gara din Galați, între o locomotivă și trenul la care urma să fie cuplată. Patru persoane au fost rănite. Cu ce viteză mergea locomotiva

Transferați sosul muhammara într-un castron. Ornează-l cu semințe proaspete de rodie, puțin pătrunjel tocat și ulei de măsline suplimentar. Se serveste la temperatura camerei cu triunghiurile de pită.

Cum se păstrează sosul Muhammara

Sosul Muhammara se păstrează bine aproximativ trei zile la frigider. Este atât de ușor să faci încât, nu are rost să-l îngheți, dar, dacă faci o cantitate mai mare și nu-l poți consuma, îl poți păstra și la congelator.

Muhammara Veggie Wrap

Sosul Muhammara este delicios simplu, cu pită crocantă, însă el poate fi consumat și alături de alte preparate.

Ingrediente

  • Sos Muhammara
  • Fasole neagră
  • Pătrunjel
  • Baby spanac proaspăt
  • Morcovi răzuiți
  • Tortilla

Mod de preparare

Întindeți sosul Muhammara în centrul tortillei sau al pâinii, apoi presărați niște fasole, puțin pătrunjel, o mână de spanac și morcovi mărunțiți. Înfășurați strâns și tăiați în jumătate pentru a servi.

Ce este ardeiul de Alep

Ardeiul de Alep
Ardeiul de Alep
REPORTAJ. Un castel vechi de secole, din Ardeal, lăsat în voia sorții de beneficiarii retrocedării și de autorități: „Nu sunt fantome aici, doar sărăcie!”
Recomandări
REPORTAJ. Un castel vechi de secole, din Ardeal, lăsat în voia sorții de beneficiarii retrocedării și de autorități: „Nu sunt fantome aici, doar sărăcie!”

Ardeiul de Alep, cunoscut și sub numele de ardei Halaby, este un condiment cunoscut, cu o multitudine de beneficii pentru sănătate. Din punct de vedere științific, acest ardei este cunoscut sub numele de Capsicum annuum, specie care cuprinde tipurile de ardei iute, ardei gras, boia de ardei, ardei capia, cayennes, friggitello, jalapenos și alți ardei.

Originar din Alep, un oraș din nordul Siriei, ardeii de Alep sunt folosiți pe scară largă în diferite regiuni din Orientul Mijlociu și Europa, în special în Turcia, Liban și Grecia. Acest ardei are un gust fructat de stafide și chimen. În comparație cu alte variante de chili, nivelul de iuțeală al ardeiului de Alep este de 10.000 peste scara Scoville, deci nu este nici pe departe foarte iute.

În mod obișnuit, este uscat și pus la borcan în formă de fulgi de ardei de Alep. Utilizat în mod obișnuit pentru aromatizarea salatei și a sosului Muhammara, ardeiul de Alep îmbunătățește gustul unei varietăți de preparate din alte bucătării și, de asemenea, se amestecă ușor cu alte condimente și ierburi.

Ardeiul de Alep este utilizat pe scară largă în bucătăriile din Orientul Mijlociu și mediteraneeane pentru că dă gust proaspăt, fructat și picant mâncărurilor. Acest condiment sau plantă este mai puțin picant decât jalapeno și ardeiul iute roșu obișnuit, dar puțin mai picant decât ardeiul gras.

Ce este scara Scoville

Scara Scoville măsoară în unități Scoville cât de iute este un ardei iute sau orice alt fel de aliment condimentat, în funcție de concentrația de capsaicină. Capsaicina este una dintre numeroasele substanțe denumite generic capsaicinoizi și care se găsesc în mod natural în ardeiul iute. Scara este numită așa după creatorul său, farmacistul american Wilbur Scoville. Metoda lui, concepută în 1912, este cunoscută ca Testul organoleptic Scoville.

Descoperă ce beneficii și contraindicații are ardeiul iute.

Ce beneficii are ardeiul copt

Ardeiul copt este încărcat cu diverse vitamine și minerale:

  • Vitamina C. Un ardei roșu de dimensiuni medii oferă 169% din aportul zilnic de referință pentru vitamina C, făcându-l una dintre cele mai bogate surse ale acestui nutrient esențial.
  • Vitamina B6. Piridoxina este cel mai frecvent tip de vitamina B6, care este o familie de substanțe nutritive importante pentru formarea celulelor roșii din sânge.
  • Vitamina K1. O formă de vitamina K, cunoscută și sub numele de filochinonă, K1 este importantă pentru coagularea sângelui și pentru sănătatea oaselor.
  • Potasiu. Acest mineral esențial poate îmbunătăți sănătatea inimii
  • Folat. De asemenea, cunoscut sub numele de vitamina B9, folatul are o varietate de funcții în corp. Aportul adecvat de folat este foarte important în timpul sarcinii.
  • Vitamina E. Un antioxidant puternic, vitamina E este esențială pentru nervii și mușchii sănătoși. Cele mai bune surse alimentare ale acestei vitamine liposolubile sunt uleiurile, nucile, semințele și legumele.
  • Vitamina A. Ardeiul roșu are un conținut ridicat de pro-vitamina A (beta caroten), pe care corpul îl transformă în vitamina A

Cum se curăță ușor ardeii copți

Unul din secretele pentru a curăța ușor ardeii copți este să nu îi ardeți foarte tare. Dacă îi carbonizați nu va mai rămâne nimic din ei.

Pentru asta folosiți întotdeauna o plită metalică pentru a-i coace, fie ea cât de subțire, sau evitați să îi așezați direct deasupra flăcării. După ce ați copt ardeii pe toate părțile, așezați-i într-un vas și presărați deasupra sare grunjoasă.

Puneți deasupra un capac și lăsați-i așa mșcar 15-20 de minute, timp în care ardeii copți se vor mai răci. Dacă doriți îi puteți lăsa să se răcească complet. Nu e nici o problemă! Nu se vor curăța mai ușor dacă vă ardeți la degete! După timpul petrecut sub capac, coaja ( pielița ) se va desprinde foarte ușor de pe ardeii copți și o puteți lua jos aproape dintr-o singura mișcare.

Descoperă cele mai bune rețete de salată de ardei copți.

Ce beneficii au nucile

Nucile și ardeiul copt sunt principalele ingrediente din sosul Muhammara și ambele sunt surse importante de nutrienți.

Nucile sunt un aliment care concentrează o bogăție de nutrienți – vitamine, grăsimi, antioxidanți și minerale – tot acestea luate la un loc le recomandă pentru întărirea și protejarea sistemului cardiovascular.

Aproximativ 30 grame de miez de nuci, cât putem pune într-o porție mică din sosul Muhammara, conțin 18 grame de grasimi. Deși conținutul total de grăsimi este mai mare decât al altor alimente, cele din nuci sunt bune: 2,5 grame de grăsimi mononesaturate (grăsimi sănătoase) și 13 grame de grăsimi polinesaturate. De asemenea, nucile conțin 2,5 grame de Omega-3. Mai exact, 30 grame de miez de nucă are 196 de calorii, iar 100 de grame de nuci au 654 calorii.

Miezul, bogat în mangan și fosfor, este ideal pentru funcționarea normală a inimii și creierului.

Au o cantitate foarte mică de grăsimi saturate în compoziție. Sunt bogate în grăsimi monosaturate și polisaturate.

Nu au colesterol. Conțin diferite fitochimicale, cum ar fi fitoestrogenii (izoflavone) și compușii fenolici, acidul elagic și flavonoidele.

Sunt bogate în fibre. Conțin proteine de origine vegetală, ceea ce înseamnă că pot fi folosite că înlocuitor pentru produsele de origine animală. În plus, nucile sunt bogate în arginină, un aminoacid care menține elasticitatea vaselor de sânge.

Conțin vitaminele E, B6, niacina și acid folic. Sunt bogate în numeroase minerale precum magneziu, zinc, fier, calciu, cupru, seleniu, fosfor și potasiu.

Află de ce este bine să hidratezi nucile înainte de a le consuma și de ce acesta este un proces important.

Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
GSP.RO
Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Playtech.ro
Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Viva.ro
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Mărturia sfâşietoare a fiicei bătrânului ucis de trei copii de 9, 10 şi 15 ani, pentru o bicicletă: "L-au dezbrăcat, l-au umilit". Minorii pot scăpa nepedepsiţi
Observatornews.ro
Mărturia sfâşietoare a fiicei bătrânului ucis de trei copii de 9, 10 şi 15 ani, pentru o bicicletă: "L-au dezbrăcat, l-au umilit". Minorii pot scăpa nepedepsiţi
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Știrileprotv.ro
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Iubirile secrete ale Vasilicăi Tastaman. „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm”
FANATIK.RO
Iubirile secrete ale Vasilicăi Tastaman. „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm”
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Unica.ro
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Horoscop 26 martie 2023. Fecioarele trebuie să nu amestece lucrurile și să ajungă să le reproșeze celor din jur situații pe care nu ei le-au provocat
HOROSCOP
Horoscop 26 martie 2023. Fecioarele trebuie să nu amestece lucrurile și să ajungă să le reproșeze celor din jur situații pe care nu ei le-au provocat
Noutăți de la UBER!
PUBLICITATE
Noutăți de la UBER!