Despre ciorba de miel cu tarhon

Ciorba de miel este o specialitate culinară românească. Se face din șira, coastele și măruntaiele de miel. Este un preparat care se face doar de Paște, iar asta pentru că la țară, oamenii erau nevoiți să găsească un folos și pentru resturile din miel, după prepararea fripturii de miel și a altor preparate tradiționale.

Este o ciorbă groasă, în care se pune adesea și orez, smântână sau gălbenușuri de ou. Tarhonul este un condiment care se potrivește de minune în combinație cu carnea de miel, care va oferi ciorbei un gust aparte.

Această ciorbă se poate prepara și din carne de oaie sau berbec, însă timpul de fierbere va crește cu mult. În plus, dacă alegi să o prepari din berbec sau oaie, va trebui să mai adaugi în ea și varză dulce. 

Ciorba de miel cu tarhon se acrește de obicei cu borș sau zeamă de varză. Unele gospodine folosesc și capul pentru acest preparat, care va face ciorba mai groasă, datorită conținutului ridicat de cartilagii. Dacă vrei să faci varianta simplă, poți folosi doar coaste de miel sau poți să fierbi mai multe părți din miel și apoi să le scoți, dacă vrei să servești ciorba fără carne. 

Rețeta de ciorbă de miel cu tarhon

Ingediente

  • 600 g de carne de miel cu os
  • 1 ceapă mare
  • 2 morcovi
  • 1 lingură de orez
  • 1 legătură ceapă verde
  • 1 țelină mică
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • tarhon uscat
  • 300 g smânână sau iaurt
  • 2 gălbenușuri
  • sare
  • piper
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 legătură leuștean
  • 1 l borș

Mod de preparare

Pentru început, pune o oală încăpătoare cu apă la foc mediu și adaugă sare. Pune bucățile de miel pe care poți să le cureți de grăsime și pielițe, dacă vrei. Acoperă cu un capac și lasă să fiarbă, îndepărtând spuma ori de câte ori apare la suprafața. 

Ai grijă ca înainte să faci următorul pas să rămâi cu o supă destul de limpede și clară. Taie în cubulețe ceapa, morcovul, țelina și rădăcina de pătrunjel. Adaugă-le în ciorbă și după 10 minute pune și lingura de orez. 

Condimentează cu sare și piper și mai lasă la fiert cam 30 de minute, la foc mic. 

Coaste de miel

Acum, adaugă ceapa verde tăiată mic, tarhonul și amestecă. Poți să mai verifici gustul și poți adăuga sare și piper la nevoie. 

Lasă la fiert în jur de 30-40 de minute. Într-un castron mic, amestecă gălbenușurile cu smântâna și lasă-le deoparte. Adaugă borșul și mai fierbe 5 minute. În compoziția cu smântână și gălbenușuri pune cam un polonic și jumătate din zeama care fierbe, apoi adaugă totul în oala cu ciorbă. 

Oprește focul și adaugă leuștean și pătrunjel tocate mărunt. Poți servi cu pâine de casă, smântână și un ardei iute. 

Ce este tarhonul și la ce îl mai poți folosi

Tarhonul este o plantă perenă cu frunze aromate folosite drept condiment. Se folosește în fripturi, ciorbe sau tocănițe. Frunzele se pot folosi verzi, proaspete sau uscate și mărunțite. 

Poți folosi tarhon în salate sau la marinarea mai multor tipuri de carne precum vita, miel, porc sau iepure. 

Tarhonul este utilizat pe scară largă în bucătăria franceză, în special ca parte a amestecului de „ierburi fine”, în sosul béarnaise, precum și cu pui, pește și legume. Deoarece frunzele sunt atât de fragede, pot fi amestecate cu alte verdețuri pentru salate sau presărate peste un fel de mâncare gata preparat, la fel cu facem cu pătrunjelul 

Tarhonul este o plantă puternică și trebuie utilizat cu moderare. Dacă pui prea mult, poate strica gustul mâncării, devenind prea puternic și ascunzând celelalte gusturi. 

Tarhonul este utilizat pentru a trata problemele de digestie, apetitul slab, retenția de apă și durerea de dinți. În alimente și băuturi, el este folosit ca plantă aromatică. 

Secrete pentru o ciorbă de miel cu tarhon delicioasă

Înainte să pui bucățile de miel la fiert, trage-le la tigaie în puțin ulei de măsline și puțină boia afumată, cât să prindă o crustă, apoi pune-le la fiert. Aroma va fi mai bună și mai intensă. 

Alege o carne proaspătă și tânără. Ar trebui să aibă culoarea roz. 

Poți adăuga organe de miel, iar dacă nu îți plac, să le scoți la final. Ele vor da un plus de gust ciorbei tale. 

Folosește o smântână grasă, ca să îți iasă o ciorbă gustoasă. 

Folosește gălbenușuri proaspete și portocalii, care vor da o culoare frumoasă preparatului. 

Adaugă 2 frunze de foi de dafin în oala cu ciorbă pentru aromă. 

Folosește piper de mai multe culori pe care să îl macini pe loc. Va avea o aromă mai intensă. 

De ce să consumi carne de miel

Carnea de miel este o sursă importantă de acizi grași Omega 3. Conține multe proteine și minerale, ideale pentru o dietă sănătoasă. 

Cele mai bune moduri de a consuma carne de miel sunt la cuptor, la grătar sau fiartă. Cu toate acestea, ar fi bine să consumi carne de miel cât mai slabă, pentru că multe părți din animal pot fi acoperite cu un strat gros de grăsime. 

Și mai important este să nu asociezi carnea de miel cu legume precum cartofi, mazăre, fasole, dar nici cu pâine sau garnituri grele. Alege lângă o friptură de carne de miel o salată verde sau de crudități. 

100 de grame de carne de miel  înseamnă 40% din doza zilnică recomandată de zinc. În plus, este hipocalorică, adică 100 de grame de carne de miel conțin 280 de calorii. 

La ce trebuie să te uiți atunci când alegi carnea de miel?

La aspect. Trebuie să aibă culoarea roz, să fie lucioasă și foarte puțin umedă. 

În secțiune ar trebui să fie roșie, iar consistența să fie fermă și elastică. 

Trebuie să miroasă bine, caracteristic mielului, iar tendoanele și articulațiile trebuie să fie tari și elastice. 

Pentru siguranța proprie și a celor din jur este important să știi dacă există un certificat autorizat de instituții sanitar-veterinare pentru a comercializa carnea de miel, potrivit avantaje.ro. Poți verifica acest lucru verificând dacă există o ștampilă care indică faptul că a fost aprobată de instituțiile mai sus-menționate.

Eticheta de pe carne trebuie să mai conțină și țara de proveniență, dar și dată când a fost tăiat animalul. Existența datei pe etichetă confirmă prospețimea cărnii și că nu a fost congelată și apoi decongelată. O carne congelată are un aspect lucios, umed. Carnea proaspătă de miel are o culoare rozalie și este acoperită de un strat subțire uscat la exterior.

Dacă îți dorești un miel întreg, trebuie să știi că greutatea ideală după sacrificare este de 10-13 kilograme. Specialiștii recomandă achiziționarea mielului tăiat cu tot cu cap. Ochii limpezi ai mielului indică prospețime, dacă îi are încețoșați atunci ar fi bine să mai căutați.

Iată 15 rețete diferite și delicioase de ciorbă de miel pentru masa de Paște

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News