Friptură de miel la cuptor cu cartofi

Ingrediente:

  • o pulpă de miel (de preferat pulpa din spate);
  • 2 kg cartofi noi;
  • 6-7 căței mari usturoi;
  • 1 pahar mare vin alb;
  • o cană de apă;
  • 50 ml ulei de măsline sau floarea-soarelui;
  • 2-3 crenguțe rozmarin (opțional);
  • 2-3 crenguțe maghiran proaspăt (opțional);
  • sare;
  • piper.

Mod de preparare

Se spală pulpa foarte bine, iar apoi se șterge cu un șervet de bucătărie. Se curăță usturoiul și se taie bastonașe. Cu ajutorul unui cuțit ascuțit, se înțeapă pulpa de miel din loc în loc, pe ambele părți, iar în găurile formate se pune usturoiul. Apoi, bucata de carne trebuie unsă cu ulei, se freacă și cu sare și piper și se pune într-o tavă, care a fost unsă, de asemenea, cu ulei. Totul se adaugă în tavă și paharul de vin, și cana de apă și se așază pe bucata de carne câteva crenguțe de rozmarin și de maghiran.

Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se bagă la cuptorul preîncălzit. După primele 30 de minute, se scoate tava, se întoarce friptura de miel pe partea cealaltă, se învelește la loc și se mai bagă 30 de minute. Apoi se scoate, se întoarce din nou și se adaugă în tavă și cartofii noi, întregi, spălați bine, dar necurățați. Se mai adaugă câteva crenguțe de rozmarin și maghiran și se bagă tava acoperită încă 30 de minute la cuptor. După cele 30 de minute, se descoperă tava și se mai lasă friptura de miel la rumenit pentru încă 20-30 de minute.

Ad placeholder
Toți turiștii care intră pe la punctul Kulata-Promachonas ar putea fi testați de COVID-19
Recomandări
Toți turiștii care intră pe la punctul Kulata-Promachonas ar putea fi testați de COVID-19
 

În tot acest timp, trebuie urmărit ca sosul din tavă să nu scadă, iar dacă se întâmplă acest lucru, se mai adaugă apă călduță amestecată cu vin. Ar fi bine, din 10 în 10 minute, să se ungă cu o pensulă pulpa cu sosul din tavă. Când s-a rumenit friptura de miel la cuptor, poate fi scoasă și servită.

Friptură de miel cu cartofi
Friptură de miel cu cartofi

Friptură de miel la tigaie, cu ceapă și usturoi verde

Ingrediente 

  • carne de miel – 2 kg;
  • ceapă verde sau albă – 3 bucăți;
  • usturoi verde – 5 fire sau 5 căței de usturoi simplu;
  • 3 foi de dafin;
  • cuișoare ca să scoateți mirosul specific de miel;
  • 50 ml ulei de floarea-soarelui;
  • sare și piper – după gust.

Mod de preparare

Carnea de miel se porționează și se spală bine, se pune într-o oală mare și se toarnă apă peste ea, cât să o acopere bine, iar apoi se pune pe foc. Când începe să fiarbă, se lasă focul mic și se adaugă foile de dafin și cuișoarele. Se mai lasă pe foc aproximativ o oră, până când carnea este fiartă, încât să intre cuțitul ușor în carne. Se scoate din oală și se pune la scurs.

Ad placeholder
După două luni de chin, cei 45 de muncitori arabi construiesc cu zâmbetul pe buze un drum în Mărginimea Sibiului. Gestul făcut de săteni
Recomandări
După două luni de chin, cei 45 de muncitori arabi construiesc cu zâmbetul pe buze un drum în Mărginimea Sibiului. Gestul făcut de săteni
 

După ce s-a răcit, se pune ulei în tigaie la încins, iar apoi se adaugă bucățele de miel ca să îl rumeniți, având grijă să-l întoarceți pe toate părțile. Între timp, pregătiți ceapa. O curățați, o spălați și o tăiați julien mai gros. După ce s-a rumenit carnea, adăugați ceapa în tigaie și se amestecă ușor.

După ce și-a schimbat culoarea și ceapa, adăugați sare și piper, după gust, iar apoi turnați în tigaie un polonic din apa în care ați fiert carnea de miel. Apoi, puneți și usturoiul verde tocat sau cel simplu pisat, amestecați ușor toată compoziția și opriți focul. Acoperiți tava cu un capac și lăsați să se pătrundă aproximativ 15 minute, iar apoi friptura de miel se poate servi cu orice fel de garnitură.

Ad placeholder
În timp ce spune că ar introduce pedeapsa cu moartea pentru “cei care înșală încrederea oamenilor”, primarul Negoiță ține la secret banii dați presei!
Recomandări
În timp ce spune că ar introduce pedeapsa cu moartea pentru “cei care înșală încrederea oamenilor”, primarul Negoiță ține la secret banii dați presei!
 
Friptură de miel cu usturoi
Friptură de miel cu usturoi

Friptură de miel împănată cu usturoi în stil grecesc – rețetă dietetică

Ingrediente

  • o bucată de carne de miel;
  • usturoi;
  • sare și piper;
  • condimente: oregano, rozmarin, busuioc, mentă (uscate sau proaspete);
  • 1-2 pahare de vin alb.

Mod de preparare

Se spală bucata de carne, se șterge, se porționează și se fac crestături în care se introduc feliuțe de usturoi. Pulpa de miel sau costițele de miel se masează cu sare si piper negru, iar apoi se presară oregano, rozmarin peste tot, dar și busuioc și mentă tocată din belșug.

Se unge tava cu ulei și se pune friptura de miel, peste care se toarnă un pahar sau două de vin alb, sec, se acoperă tava cu folie de aluminiu și se bagă la cuptorul încins la 180 de grade, timp de 40 de minute. Apoi se scoate folia și ungeți friptura de miel des cu o pensulă cu sosul din tavă pentru încă cel puțin o oră. Aceasta va forma o crustă, iar când este gata, se scoate de la cuptor și se servește cu sos de iaurt, castraveți și usturoi.

Ad placeholder

Friptură de miel la cuptor cu portocale

Ingrediente

  • două bucăți mari de carne de miel;
  • două portocale;
  • două lingurițe zahăr brun;
  • sare și piper;
  • o linguriță coajă de portocale;
  • 1/2 linguriță ghimbir ras;
  • 3-4 cuișoare;
  • o linguriță de mentă uscată;
  • 150 grame de unt topit.

Mod de preparare

Carnea de miel se curăță de orice fel de grăsime și de piele, se spală bine și se taie felii. Cu un șervet de bucătărie se șterge excesul de apă și se pune într-o tavă pentru cuptor. Se presară pe ea sare și piper și se acoperă cu felii de portocală. Se face o pastă din condimente (zahăr, coajă de portocale, ghimbir, cuișoare, mentă si untul topit) și se toarnă peste mielul cu portocale.

Apoi tava se introduce la cuptorul încins la 225 de grade și se lasă aproximativ 40 de minute. Din 10 în 10 minute se mai toarnă cu o lingură sos din tavă peste mielul cu portocale. Când e rumenit, se scoate friptura de miel și se servește ornat cu o coajă de portocală în spirală și o frunză de mentă sau de mărar, pe un pat de orez.

Ad placeholder

Friptură de miel la cuptor cu rozmarin și vin roșu

Ingrediente

  • două bucăți mari de carne de miel;
  • rozmarin proaspăt sau uscat, dar să nu fie măcinat;
  • 2 căței de usturoi;
  • zeama de la o lămâie;
  • ulei de măsline;
  • sare si piper;
  • două pahare de vin roșu.

Mod de preparare

Carnea de miel se spală, se curăță de grăsime și de piele, se șterge cu un șervet și se porționează. Într-un bol se amestecă rozmarinul, usturoiul, zeama de lămâie, puțin ulei de măsline, sarea și piperul, iar cu pasta rezultată se unge foarte bine carnea de miel, care se împachetează în folie de aluminiu și se bagă la frigider, timp de două ore.

După două ore, într-o tigaie neaderentă se pune ulei de măsline și când e încins bine se pun feliile de miel și se prăjesc câte 4-5 minute pe fiecare parte. Carnea se scoate din tigaie, iar în aceasta se toarnă încet vinul și se lasă să fiarbă. După ce a ieșit alcoolul din vin, după câteva minute de fierbere, până se îngroașă un pic sosul, se reintroduc bucățile de carne în tigaie, care se bagă la cuptor timp de 15 minute, la foc mic.

Ad placeholder

Friptura de miel se scoate și se servește cu piure de cartofi, cu ciuperci sau paste.

Sursă rețetă: Retetepractice.ro

Rețetă de friptură de miel cu sos de portocale

Ingrediente 

  • 500 g pulpă de miel;
  • două portocale;
  • 200 ml vin roşu (100 ml pentru marinat, 100 ml pentru friptură);
  • 300 ml supă de legume (poate fi pregătită şi dintr-un concentrat de supă);
  • o lingură miere de albine;
  • 1/2 linguriţă rozmarin uscat;
  • o linguriţă de condimente Jamaican Jerk – Fides Hers and Spices (se poate înlocui cu o combinaţie din următoarele condimente: zahăr, nucşoară, scorţişoară, praf de chilli, piper măcinat, praf de ceapă)
  • 4 căţei de usturoi;
  • o frunză de dafin;
  • ulei de măsline;
  • sare.
Ad placeholder

Mod de preparare

Pulpa de miel se spală bine, se curăță și se șterge cu un șervet. Se crestează atât pe verticală, cât şi pe orizontală, la distanţă de aproximativ 2 cm. Se pudrează cu amestecul de condimente Jamaican Jerk, din care aveți grijă să nu lipsească scorțișoara, acesta fiind ingredientul secret al rețetei.

Se unge cu usturoiul pisat şi se stropeşte cu vin, iar apoi se lasă peste noapte la marinat în frigider. A doua zi, pulpa de miel se pune în vasul de friptură, se unge din abundenţă cu ulei încis amestecat cu 1/2 linguriţă praf de rozmarin. Se adaugă foaia de dafin, vinul și supa de pui strecurată şi se bagă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu pentru 45 de minute, având grijă din când în când să ungeți pulpa de miel cu sosul din vas. După 45 de minute, friptura de miel se întoarce pe cealaltă parte şi se mai ţine încă 20 de minute.

Ad placeholder

Se scoate din cuptor şi se dezosează. Sosul în care a fiert pulpa de miel se strecoară. Separat tăiem cubuleţe feliile de la o portocală şi le fierbem cât să dea un clocot în 100 ml vin. Peste carnea dezosată se toarnă prima oară din sosul în care a fiert, apoi din sosul de vin cu portocale, după care se aranjează deasupra câteva cubuleţe de portocală.

Friptură de miel cu sos de portocale
Friptură de miel cu sos de portocale

Friptură de miel în stil italian

Ingrediente

  • o pulpă de miel cu os;
  • 14 fileuri de anşoa;
  • 5 căţei de usturoi;
  • 4-5 crenguţe de rozmarin proaspăt;
  • 4 linguri ulei de măsline;
  • sucul de la o lămâie;
  • 1 pahar de vin alb sec;
  • sare şi piper.

Mod de preparare

Se spală și se curăță pulpa de pieliţe şi excesul de grăsime, iar apoi se șterge cu un prosop uscat și se porționează. Căţeii de usturoi se curăță și se taie în patru pe lungime. Înţepaţi, cu ajutorul unui cuţit, pulpa de miel în 12-14 locuri. Introduceţi în fiecare înţepătură câte o bucată de usturoi înfăşurată într-un fileu de anşoa şi o crenguţă de rozmarin.

Săraţi şi piperaţi pulpa, stropiţi-o cu ulei de măsline şi suc de lămâie, iar apoi înfăşuraţi-o în folie alimentară şi daţi-o la rece pentru minimum 4 ore. Încingeţi cuptorul la 160 de grade. Stropiţi-o cu baiț pentru carne de miel şi turnaţi paharul de vin în tavă.

Introduceţi pulpa la cuptor pentru două ore, stropind-o din când în când cu sucul din tavă, până se rumeneşte bine şi se pătrunde. Friptura de miel cu legume sau cartofi cu rozmarin la cuptor poate fi servită alături de o salată verde.

  • Îți recomandăm să încerci să pregătești și cele mai gustoase rețete cu drob de miel

Friptură de miel cu iaurt şi lămâie, în stil libanez

Ingrediente

  • carne de miel porționată;
  • 700 ml iaurt gras;
  • o lămâie;
  • o lingură de coriandru boabe, zdrobit;
  • 4-5 căţei de usturoi;
  • sare;
  • piper;
  • ulei de măsline.

Mod de preparare

Carnea de miel se spală, se curăță de pieliță și grăsimi bucata de carne de miel, apoi se șterge cu un șervet. În blender se macină coajă de lămâie, coriandrul şi usturoiul. Într-un vas se amestecă iaurtul cu amestecul de condimente și lămâie, sare, piper, zeamă de lămâie şi puțin ulei de măsline.

Sosul are un gust deosebit de bun şi se poate păstra cam 350 ml într-un borcan pentru a-l servi lângă friptura de miel. În pungi sau într-o pungă mai încăpătoare se pun bucăţile de carne împreună cu sosul de iaurt rămas, se leagă pungile şi se lasă peste noapte la frigider.

A doua zi se scoate și se pune carnea în tavă şi se stropeşte cu puţin ulei de măsline, apoi se dă la cuptor la 190 de grade, pentru aproximativ o oră. Când friptura este rumenita frumos, şi o scobitoare introdusă în carne intra cu uşurinţă, friptura este gata.

Friptură de miel în stil mediteranean

Ingrediente

  • o pulpă de miel întreagă – vreo 1,5kg;
  • 2 linguri amestec mediteranean de condimente (rozmarin, coriandru, usturoi, curry, sare – poate fi combinat acasă; proporții egale din fiecare ingredient);
  • o lingură sare;
  • 1/2 căpățână de usturoi;
  • 2 lămâi (coaja rasă și zeama stoarsă separat);
  • 6 linguri cu ulei de măsline;
  • 1/2 sticlă vin alb.

Mod de preparare

Se spală și se curăță pulpa de miel de excesul de grăsime și de piele. Apoi, o uscăm cu un prosop de hârtie și o punem într-o tavă încăpătoare. Într-un castron, pisăm usturoiul, adăugăm mixul de contimente, sarea, coaja de lămâie și piperul și amestecăm. Adăugăm zeama de lămâie și uleiul de măsline și amestecăm iar.

Masăm cu amestecul acesta pulpa de miel, o acoperim și o punem în frigider (câteva ore sau peste noapte, dacă ai posibilitatea). Scoatem mielul din frigider cu o oră înainte de a-l pune în cuptor, să revină la temperatura camerei și dăm drumul la cuptor la foc mic – aproximativ 140 de grade.

Punem în tavă o cană cu vin alb și-l punem la cuptor aceperit cu folie de aluminiu pentru 2 ore. Descoperim, dăm focul mai tare – pe la 180 de grade – completăm cu vin dacă e nevoie și lăsăm friptura de miel în cuptor încă jumătate de oră, să se rumenească.

Friptură în stil mediteranean
Friptură în stil mediteranean

Rețetă friptură de miel cu usturoi verde în sos de vin şi bulion

Ingrediente

  • 1 bucată pulpă de miel;
  • 200 ml vin roşu
  • 2 fire usturoi verde
  • 2 linguri bulion
  • cimbru
  • salvie
  • rozmarin
  • boia dulce;
  • ulei;
  • sare;
  • piper.

Mod de preparare

Carnea de miel spală și se curăță, iar apoi se șterge cu un șervet și se porționează. Condimentele se amestecă cu uleiul într-un bol până se obţine o pastă. Usturoiul verde se taie mărunt şi se împrăştie pe fundul vasului termorezistent uns cu ulei, în care se va face friptura de miel.

Bucățile de miel se ung bine cu amestecul de condimente şi se aşează peste stratul de usturoi verde. Într-un alt bol, pasta de tomate se amestecă cu vinul, iar apoi se toarnă peste pulpa de miel condimentată. Tava se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 30 de minute. Friptura de miel se scoate din cuptor, se întorc bucăţile de carne, apoi se mai bagă la cuptor pentru încă 30-45 de minute. Friptura de miel este gata și se poate servi cu garnitura preferată.

Garnitura pentru friptura de miel

Daca vreti o garnitura racoritore pentru friptura de miel, care poate fi grea pentru digestie, va recomandam o garnitura care combina salata tabouleh cu sosul chimichuri. Mai exact, tocati marunt 2 rosii mari, o legatura de patrunhel proaspat, 2 fire de ceapa verde, 5-6 frunze de menta, asezonati cu sare, pipers si zeama de lamaie si completati dupa gust cu ulei de masline. Cei care doresc pot rade un catel mic de usturoi si mai pot adauga oregano uscat.

10 Rețete de friptură de miel ideale pentru masa de Paște în familie.

Ce s-a întâmplat cu asistenta care a apărut în lenjerie intimă în fața pacienților, iar șefii au sancționat-o. Norocul i-a surâs
PARTENERI - GSP.RO
Ce s-a întâmplat cu asistenta care a apărut în lenjerie intimă în fața pacienților, iar șefii au sancționat-o. Norocul i-a surâs
Detaliul din cazul Caracal care zguduie România! Cine este, de fapt, Gheorghe Dincă! S-a aflat abia acum adevărul
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Detaliul din cazul Caracal care zguduie România! Cine este, de fapt, Gheorghe Dincă! S-a aflat abia acum adevărul
Horoscop 9 iulie 2020. Balanțele pot întâmpina probleme la serviciu, pe fondul sănătății
HOROSCOP
Horoscop 9 iulie 2020. Balanțele pot întâmpina probleme la serviciu, pe fondul sănătății
RECOMANDĂRI