MENIU CAUTĂ

Rețete de ciorbă de miel. 10 rețete de ciorbă de miel din care să alegi pentru masa de Paște

Distribuie

Ciorba de miel este nelipsită de pe masa de Paște în case în care se respectă întocmai tradițiile culinare. Vă prezentăm 10 moduri în care puteți prepara carnea de miel, fie că mergeți pe varianta de ciorba tradițională de miel, pe o versiune mai dietetică ori, de ce nu, încercați o ciorbă de miel din bucătăria internațională.

Dacă vrei să vă iasă ciorba de miel cât mai delicioasă este musai să folosiți legume proaspete, iar verdețurile îi dau, cu sigutanță un gust de primăvară. Când preparați ciorba de miel este foarte important să folosiți bucățile de carne care se potrivesc cel mai bine pentru acest fel de mâncare. Odată pregătite cele mai bune ingrediente, aveți la dispoziție nenumărate rețete în care să o preparați, iar mai jos vă prezentăm 10 dintre cele mai gustoase rețete de ciorbă de miel.

Rețetă de ciorbă de miel tradițională

ciorba de miel traditionalaIngrediente 

  • 600 grame carne de miel cu os (gât, coaste, piept)
  • măruntaie de miel
  • 1 legătură ceapă verde
  • 100 g morcovi, 100 g pastranac și pătrunjel rădăcină
  • 1 țelină
  • 50 grame unt
  • 500 ml borș
  • 200 ml smântâna
  • 1 gălbenuș de ou
  • pătrunjel și leuștean verde.

Modul de preparare ciorba de miel traditionala

Carnea se spăla bine, se tăie bucăți și se pune la fiert în apa cu sare sau cu delicat. După ce se strânge bine spumă se adaugă ceapă verde tăiată mărunt, după care se se acoperă cu capac și se lasă să fiarbă.

Rădăcinoasele se tăie cubulețe, se călesc puțin în unt și se adaugă în oală cu carne.Se lasă totul la fiert, până când carnea se înmoaie. Carnea și măruntaiele se scot din ciorbă, se scoate carnea de pe os, măruntaiele se tăie cubulețe și apoi se pun la loc în ciorbă. Se adaugă borșul, se lasă să dea în clocot și se drege cu gălbenuș și smântâna. Ciorba de miel traditionala e gata!

Sursă: Vocea Transilvaniei

 

Rețetă de ciorbă de miel ardeleneascăciorba ardeleneasca de miel

Ingrediente

 

  • 1 kg de carne de miel (șira sau coaste)
  • 3-4 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 3 rădăcini de pătrunjel
  • 1-2 cepe
  • 1 țelină
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • 4-5 legături ștevie
  • 1 legătură ceapă verde
  • 2 gălbenușuri
  • 2-3 linguri tarhon murat
  • 2-3 linguri oțet
  • 1 litru de borș

 

Mod de preparare ciorba de miel ardeleneasca

Mielul se poate prepară că atare sau îl putem ține la macerat înainte. Se pune la fiert, iar când carnea este pe jumătate fiartă, se adaugă zarzavatul tăiat mărunt și se fierb împreună.

Când sunt fierte toate, se adaugă borșul, pe care l-am clocotit separat, se adaugă ștevia și ceapă verde tocate mărunt și se potrivește de sare, după gust.

După ce se clocotesc aproximativ 10 minute, se oprește focul.

Gălbenușurile se freacă bine într-un vas cu smântâna și se toarnă ciorbă amestecând continuu pentru a nu se tăia.

Se oprește focul și se pune oțetul împreună cu tarhonul tocat mărunt, acoperindu-se oală cu un capac.

Ciorba de miel ardeleneasca se servește cu smântână, după gust.

Sursa: culinary.ro

Rețetă de ciorbă de miel cu cartofi

ciorba de miel cu cartofiIngrediente

  • 300 grame carne de miel (pulpa din spate)
  • 1 ceapă mare
  • 2 căţei usturoi
  • 50 ml vin roşu sec
  • 1 linguriţă oregano uscat
  • un praf de coriandru măcinat
  • un praf de chimion măcinat
  • 1 praf de scorţişoară măcinată
  • 1 praf de turmenic
  • piper negru
  • sare
  • chili
  • 2 cartofi mari
  • pătrunjel verde
  • 2 linguri ulei

Supă de miel

  • câteva oase de miel (piciorul, coada, câteva coaste de la spate)
  • 1 morcov mare
  • 1 bucăţică ţelină
  • 2 rădăcini pătrunjel
  • 1 căţel usturoi
  • 1 foaie dafin
  • 1 linguriţă boabe de piper negru

Mod de preparare ciorba de miel cu cartofi

Carnea se acoperă cu apă rece. Se adăugă zarzavaturile bucăţi mari, foaia de dafin şi piperul. Se lasă la fiert pentru 45 minute din momentul în care a dat în clocot. Se strecoară supa şi se păstrează la frigider până aveţi nevoie de ea.

Într-o cratiţă încingeţi uleiul şi căliţi ceapă tocată mărunt. Când s-a înmuiat se adăugă usturoiul strivit şi carnea tăiată cubuleţe mici. Se continua prăjirea până carnea se rumeneşte un pic.

Se stinge cu vin şi se lasă la fiert până când acesta se evaporă. Se adaugă 3 căni din supă de miel preparată. Se pun şi condimentele. Dacă doriţi să fie picantă adăugaţi şi chili.

Se lasă la fiert la foc mediu spre mic cam 45 minute. Se adăugă cartofii tăiaţi cubuleţe mai mici (cam cât cubuleţele de carne) şi se mai lasa la fiert până aceştia sunt făcuţi (cam 20 minute).

Se presară pătrunjelul tocat şi se stinge focul. Ciorba de miel cu cartofi se serveşte cu iaurt.

Sursa: e-retete.ro

 

Rețetă de ciorbă de miel cu măcriș

Ingredienteciorba de miel cu macris

  • 1 kg carne de miel (cap, gât sau piept)
  • 1 ceapă medie
  • 2 morcovi mare
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 1 rădăcină de ţelină
  • 450 gr smântână
  • 2 gălbenuşuri
  • 500 gr măcriş
  • 100 gr orez
  • o mână de tarhon proaspăt
  • sare

Mod de preparare ciorba de miel cu macris

Ceapa şi zarzavaturile, tăiate mărunt, se călesc în puţin ulei. Carnea se opăreşte şi se curăţă de pieliţe, apoi se taie mărunt şi se pune peste zarzavaturi în oală, se mai călesc împreună 2 minute.

Se adaugă apă (cam 6-7 litri) peste legume şi carne, se sărează după gust. Fierbeţi aproximativ o oră şi jumătate, spumind din când în când, sau până când carnea este fiartă. Spălaţi orezul, alegeţi şi curăţaţi măcrişul (rupeţi codiţele) şi tăiaţi-l mărunt.

Adaugaţi orezul şi măcrişul în supă. Dacă supa este prea groasă mai completetaţi cu apă.

Când este fiert orezul se adaugă smântâna, amestecată cu gălbenuşurile de ou şi diluată cu supă, împreună cu tarhonul tocat. Se fierbe la foc mic până se apropie de a da în clocot.

Ciorba de miel cu măcriş se serveşte caldă.

Sursă: cevabun.ro

 

Rețetă de borș de miel cu lobodă roșie

bors de miel cu loboda rosieIngrediente

  • 1 kg carne miel (pulpa sau coaste miel)
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 150 gr morcov
  • 50 gr ardei gras
  • 2 legătură de loboda roșie
  • 500 ml borș
  • sare
  • piper
  • leuștean verde
  • un ou
  • 10 gr orez

Mod de preparare bors de miel cu loboda rosie

Se tranșează carnea și se pune la fiert.Se spumează cu atenție și se continuă fierberea. În acest timp, ceapă se curăță, se spală și se toacă mărunt. Morcovul se spală și el și se toacă mărunt, iar ardeiul se tăie cubulețe. După ce carnea a fost spumată se adaugă legumele și sare după gust.

Apoi, se adaugă borșul și orezul. Când orezul este jumătate fiert, se adaugă lobodă curată, spălată și tocată fin. Se lasă să mai fiarbă aproximativ 15 minute, iar apoi se bate oul și se adaugă în borș și se operste fieberea. Acest bors de miel servește fierbinte cu leuștean verde tocat.

Sursa: gustos.ro

Rețetă de ciorbă de miel bănățeană

ciorba de miel banateanaIngrediente

  • 1 kg carne miel
  • 1 morcov
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 1 ceapă
  • 8-10 boabe de piper
  • boia de ardei dulce
  • 2 linguri orez
  • 2 gălbenușuri
  • 2 linguri smântână
  • zeamă de lămâie
  • sare
  • pătrunjel verde

 

Mod de preparare ciorba de miel banateana

Se pune carnea de miel în 2 litri de apă să dea un clocot, după care se spumează și se adaugă morcovul, pătrunjelul, piperul și sare.

Se spăla cele 2 linguri de orez și se pun în ciorbă de miel să fiarbă. Se face separat un rântaș dintr-o lingură grăsime și o lingură făină; când rântașul este rumen, se pune ceapă tăiată mărunt și se lasă până se rumenește puțin și aceasta, apoi se adaugă puțină boia de ardei, precum și puțină supă sau apă.

Se amestecă bine să nu facă cocoloașe, apoi se toarnă în oală cu ciorbă de miel bănățeană și se lasă să mai fiarbă puțin. Când este gata, ciorba de miel se lasă puțin să se răcească, apoi se drege cu cele două gălbenușuri și cele 2 linguri de smântână.

Se pune și zeamă de lămâie după gust și pătrunjelul verde tocat.

Sursă: retete-inbucatarie.blogspot.ro

Trimite si Mesaje de Paste

Rețetă de ciorba de miel a lui Radu Anton Roman

ciorba de miel radu anton romanIngrediente

  • carne de miel (gât, coadă, bucăți de carne cu os)
  • 2-3 morcovi
  • 1-2 păstârnac
  • 1 țelină mică
  • 2 cepe (sau 3 legături de ceapă verde)
  • 100 gr orez
  • 200 ml smântână
  • 2 ouă
  • 2 legături de verdeață (leuștean, tarhon)
  • 2 legături verzituri (ștevie, lobodă, untișor, măcriș, leurdă)
  • 20 boabe piper
  • sare
  • 1 litru de borș
  • 3 litri apă

Mod de preparare ciorba de miel Radu Anton Roman

Se taie gâtul și restul cărnii în bucăți potrivite polonicului. Se taie mărunt zarzavatul (morcovii, păstârnacul, țelina și ceapa). Se pun ceapa și zarzavatul la fiert în 3 litri de apă rece cu carnea, piperul și o linguriță de sare (să se închege spuma).Se spumuiește.

După o oră de fiert molcomit se adaugă orezul spălat și verzitura tocată. Se dă borșul într-un clocot, să-și dea damfurile la alții. După alte 20 de minute se adaugă și borșul (cam o jumătate de litru, normal, 1 litru dacă va place mai acră) și se mai lasă câteva clocote.

Fiertura are voie să scadă un litru, dar nu mai mult că se îndesește prea tare. Dacă a scazut prea mult, se completează. Se ia de pe foc și se drege cu smântînă bătută cu ouăle și puțină zeamă din ciorbă, se sărează. Se presară leuștean și tarhon verde.

Sursă: bucataras.ro

 

Rețetă de supă de miel turcească

supa de miel turceascaIngrediente 

  • 1 kg carne de miel cu os
  • 3 litri de apă (cât să acopere carnea bine)
  • 1 ceapă albă mare
  • 1 morcov mijlociu
  • 1 lingură de sare
  • 4 linguri de unt
  • 1/3 cană de faină
  • 3 gălbenușuri
  • 2 linguri zeamă de lămâie

Garnitura

  • 1/4 cană de unt
  • 2 lingurițe paprika
  • 1 praf piper cayenne

Mod de preparare 

Se pun la fiert într-o oală carnea de miel cu sarea, ceapa tăiată în patru și morcovul tăiat în bucăți mari. Se fierbe totul timp de 3-4 ore, până când carnea se înmoaie și se desprinde de pe oase, înlăturând continuu spumă care se formează deasupra.

După ce carnea s-a fiert, se lasă să se răcească astfel încât restul de grăsime se va întări și se va ridica la suprafața. Această se înlătura, după care se strecoară supă. Se desprinde carnea de pe oase și se înlătură toate părțile grase, apoi se tăie în cubulețe potrivite. Se aruncă oasele, ceapa și morcovul.

Se topește untul într-o oală mare, se prăjește puțin făina, apoi se adaugă supă strecurată amestecând constant. Se lasă să fiarbă până se îngroașă puțin. Se bat gălbenușurile de ou și se amestecă cu sucul de lămâie. Se adaugă jumătate de polonic de supă în ouă și se bate bine, după care se toarnă în supă. Se adaugă cuburile de carne și se lasă până când supă ajunge aproape la punctul de fierbere dar nu se lasă să dea în clocot.

Garnitura

Se amestecă untul la temperatură camerei cu paprika și piperul cayenne. Se pune supă în castroane sau în farfurii și se servește imediat că fel principal sau foarte rece că aperitiv. Se servește cu lipie sau grisine simple.

Sursă: mancare.ro

 

Rețetă de ciorbă dietetică de miel

ciorba de miel dieteticaIngrediente 

  • cap și gât de miel, picioarele de la genunchi în jos
  • o ceapă
  • un morcov
  • o rădăcină de pătrunjel
  • o felie de țelină
  • 2-3 ouă
  • smântână
  • oțet
  • tarhon

 

Mod de preparare ciorba dietetica de miel

Capul și gâtul mielului bine curățate și, în prealabil, ținute în apă cu o noapte înainte, se pun la fiert în 5 litri de apă, se ia spuma și se fierbe la foc încet.

Se adaugă o ceapă tăiată în două, un morcov întreg, rădăcina de pătrunjel și o felie de țelină.

După ce s-au fiert se scot pe un platou, legumele se aruncă, iar carnea se ia de pe oase și se tăie în bucățele mici. Se adaugă în zeamă în care au fiert, dar strecurată în prealabil, împreună cu o cană de orez bine spălat și ținut în apa rece 20 de minute.

Se lasă să fiarbă împreună câteva minute până orezul este fiert aldente, se potrivește de sare și se adaugă un pic de oțet, după gust, după care se ia de pe foc. Ciorba de miel drege cu 2-3 gălbenușuri de ou și câteva linguri de smântână, apoi se adaugă tarhon conservat în oțet tăiat mărunt sau o legătură de tarhon proaspăt.

Sursa: kudika.ro

 

Rețetă de ciorbă de miel a la grec

ciorba de miel a la grecIngrediente

  • 1 kg carne de miel cu os
  • 6 legături de ceapă verde
  • 1 legătură mare de mărar
  • 150 g orez
  • 3 lămâi mari
  • 3 ouă
  • 3 tije de țelină apio
  • sare
  • piper

Mod de preparare ciorba de miel a la grec

Spălați bine carnea de miel și tăiați-o în bucăți, apoi puneți-o la fiert în 3 litri de apă clocotită. Luați spumă care se formează până când nu se mai adună deloc deasupra. Dați focul mic, acoperiți parțial oala și lăsați să fiarbă cam o oră.

Dacă faceți ciorbă cu măruntaie, acestea se scot după ce au fiert și se tăie bucăți, iar supă se strecoară. Dacă folosiți, alte bucăți de carne, le lăsați așa cum sunt.

Curățați ceapa verde, spălați-o și tăiați-o bucățele. Puneți-o în supă, împreună cu mărarul (spălat și mărunțit). Lăsați câteva minute, după care adăugați orezul spălat și scurs.

Când orezul a fiert, potriviți supă de sare. Opriți focul. Bateți ouăle într-un castron, împreună cu sucul de la cele trei lămâi. Luați din supa fierbinte câte un polonic și înglobați-o, treptat, în amestecul de ouă și suc de lămâie. Procedați așa până când amestecul ajunge la o temperatură apropiată de cea din oală. Turnați încet, înapoi în oală, sosul. Dacă ați avut grijă să opriți focul și ați înglobat încet supă fierbinte, ouăle nu se vor ”coace”, iar ciorbă va căpăta o uniformă culoare albă.

Serviți ciorba cu puțin piper râșnit deasupra.

Sursă: gurmandino.ro

Citeste si aceasta reteta de ciorba de miel pe retete.unica.ro

 

Citește mai multe despre carne, ciorba de miel, ingrediente, legume, mancare, masa de paste, Paște, reteta și supa pe Libertatea.

Comentarii