De ce se pune smântână în aluatul de cozonac 

Cozonacul cu smântână este vestit pentru că se păstrează proaspăt un timp mai îndelungat decât celelalte variante de cozonac. 

La fel ca și cozonacul cu aluat opărit, această variantă de cozonac cu smântână ajută aluatul să devină extrem de fraged și se va rupe în fâșii. 

Smântâna este un ingrediente secret pentru orice aluat cu coacere. Oferă aerisire și frăgezime, dar și un strop de gust acrișor, care contrastează cu dulceața cozonacului. 

Este important să folosești o smântână grasă, de bună calitate. O poți cumpăra de la țărani, ca să fie și mai calitativă și fără aditivi. 

Rețeta de cozonac cu smântână 

Ingrediente pentru aluat 

  • 200 ml lapte gras
  • 320 g zahăr
  • 150 g unt topit
  • 50 g drojdie
  • 1 kg făină
  • 5 gălbenușuri
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 200 g smântână grasă
  • 50 ml ulei
  • coaja de la 1 lămâie și 1 portocală
  • 1 esență de vanilie 

Ingrediente pentru umplutură 

  • 5 albușuri
  • 150 g zahăr
  • 350 g nucă
  • 2-3 linguri de cacao
  • 1 esență de rom
  • 1 esență de vanilie 

Mod de preparare 

Combini laptele cu zahărul, păstrând 2 linguri din zahăr, și pui pe foc până ce zahărul se topește. Lași la răcit. 

Într-un bol amesteci drojdia cu zahărul și lași deoparte pentru câteva minute. Amesteci bine până se lichefiază. Într-un castronel separat freci gălbenușurile cu sarea și le lași deoparte. 

VIDEO Nervozitatea șefilor ASF când sunt întrebați de presă: ați încasat primă de performanță în 2022? Vicepreședinte: „Aveți un fix!” și a acoperit cu hârtii telefonul cu care era filmat
Recomandări
VIDEO Nervozitatea șefilor ASF când sunt întrebați de presă: ați încasat primă de performanță în 2022? Vicepreședinte: „Aveți un fix!” și a acoperit cu hârtii telefonul cu care era filmat

Într-un bol mare, cerni făina și faci în mijlocul ei o gaură, unde vei pune amestecul de drojdie și zahăr. Acoperi cu făină și lași măcar 10 minute acoperit cu un prosop până va crește. 

Se adaugă apoi laptele, smântâna, uleiul, esențele și coaja de la citrice, lăsând untul deoparte momentan.

Frământarea

Acum începe frământarea, adăugând jumătate din cantitatea de unt topit și răcit, puțin câte puțin. 

Frământa bine până ce aluatul începe să ți se desprindă de mâini. La final, adaugă și restul de unt topit și ridică aluatul fâșii pe care le pui în centru. Ia cu mâinile colțurile aluatului și pune-le deasupra, repetând mișcarea. Ai grijă să încorporezi cât de mult aer poți în aluat de cozonac cu smântână. 

Frământarea cozonacilor
Frământarea cozonacilor

După ce ți s-a desprins de mâini, lasă-l într-un bol încăpător și acoperă-l cu folie alimentară și un prosop curat. Pune-l într-un loc ferit de curenți, unde să fie cald și lasă-l la crescut o oră și jumătate. 

Patronul Euroins, Assen Hristov, acuză că „un angajat al SRI, Gabriel Cojocaru, care lucrează la prevenirea spălării banilor”, face parte din „haita care a ucis o companie sănătoasă, Euroins”
Recomandări
Patronul Euroins, Assen Hristov, acuză că „un angajat al SRI, Gabriel Cojocaru, care lucrează la prevenirea spălării banilor”, face parte din „haita care a ucis o companie sănătoasă, Euroins”

În acest timp, te poți apuca de umplutura cozonacului. Se bat albușurile cu un praf de sare, se adaugă zahărul și apoi se amestecă cu nuca mărunțită și cacao.

Când a crescut aluatul, pune-l pe masa de lucru unsă cu ulei și împarte-l în patru bucăți egale. 

Lasă deoparte celelalte bucăți și întinde aluatul într-o foaie mare, dar nu foarte subțire. Pune umplutură și întinde-o bine pe foaie, apoi ia capetele și bagă-le înăuntru rulând aluatul. Lasă-l pe masa de lucru și procedează la fel cu o altă bucată, apoi împletește-le între ele. 

În tăvi tapetate cu hârtie de copt sau făină și ulei, ia cozonacul de la margini, strângându-l și comprimându-l și transferă-l. 

Coacerea

Îi vei lăsa în tăvi cam 30 de minute, ca să crească, timp în care poți să încingi cuptorul la 180 de grade. 

Când ești gata să îi bagi în cuptor, scazi temperatura la 170 de grade și ungi cozonacii cu gălbenuș de ou bătut, apoi presari zahăr și nuci pe deasupra. 

Îi lași în cuptor cam 40-60 de minute. Poți face testul cu scobitoarea, iar dacă s-au rumenit prea tare deasupra, îi poți acoperi cu o foaie de copt înmuiată în apă și stoarsă bine. 

Când îi scoți de la cuptor, îi lași la răcit primele 40 de minute în tavă, apoi se scot și se mai las la răcit. Ar fi bine să rupi cu mâna cozonacul, dacă vrei să îl servești cât timp e încă destul de cald. 

„Operațiunea a reușit, pacientul a murit”, au spus parlamentarii despre activitatea ASF pe timpul creșterii prețului la RCA din ultimii ani și recenta insolvență Euroins
Recomandări
„Operațiunea a reușit, pacientul a murit”, au spus parlamentarii despre activitatea ASF pe timpul creșterii prețului la RCA din ultimii ani și recenta insolvență Euroins

Trucuri pentru cozonaci bine crescuți și pufosi

Iată câteva sfaturi ca să obții cozonaci pufoși de fiecare dată:

  • În timp ce frămânți, încearcă să încorporezi cât mai mult aer în aluat
  • Încălzește bine bucătăria înainte să te apuci de făcut cozonaci
  • Scoate toate ingredientele necesare și lasă-le să ajungă la temperatura camerei înainte de a face cozonacii
  • Folosește produse naturale, de țară sau bio pentru cozonaci pufoși 
  • Încearcă să folosești unt cu un conținut mare de grăsime, la fel ca laptele
  • Dacă folosești un robot de bucătărie, dă-l pe treapta cea mai mică și lasă-l să frământe cozonacul 
  • În loc de esențe, poți folosi păstaie de vanilie sau extract de vanilie, pentru o aromă mai puternică
  • Dacă folosești ciocolată, îndreaptă-te spre cea cu un conținut mare de cacao
  • Smântâna trebuie să fie grasă
  • Folosește puțină curcuma, dacă gălbenușurile tale nu sunt foarte portocalii
  • Dacă nu îți place coaja de cozonac, acoperă-l după ce l-ai scos din cuptor cu un prosop udat și stors bine.

Vrei să faci cozonac umplut cu nutella? Nimic mai simplu!

Sursa foto: 123rf.com

Șocul trăit de un gălățean în Italia, când s-a întors la locuință. Era 2 noaptea: "Ea s-a întors zâmbind. Eu m-am speriat, m-am jenat"
GSP.RO
Șocul trăit de un gălățean în Italia, când s-a întors la locuință. Era 2 noaptea: "Ea s-a întors zâmbind. Eu m-am speriat, m-am jenat"
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bărbatul în braţele căruia Lavinia Pîrva a fost surprinsă în weekend! Imaginea pe care nu credeai că o să o vezi
Playtech.ro
Bărbatul în braţele căruia Lavinia Pîrva a fost surprinsă în weekend! Imaginea pe care nu credeai că o să o vezi
Așa arătau Mircea Geoană și soția lui în ziua nunții. Cum arată acum Mihaela, la 60 de ani. Imagini de la petrecerea fabuloasă, de ziua ei
Viva.ro
Așa arătau Mircea Geoană și soția lui în ziua nunții. Cum arată acum Mihaela, la 60 de ani. Imagini de la petrecerea fabuloasă, de ziua ei
Şi-au cumpărat apartamente cu 140.000 de euro şi după un an le vând disperaţi cu 90.000 de euro. De ce fug oamenii din Greenfield
Observatornews.ro
Şi-au cumpărat apartamente cu 140.000 de euro şi după un an le vând disperaţi cu 90.000 de euro. De ce fug oamenii din Greenfield
Ce a pățit o româncă după ce a cumpărat un câine de rasă de pe Internet. Șocul a fost mare
FANATIK.RO
Ce a pățit o româncă după ce a cumpărat un câine de rasă de pe Internet. Șocul a fost mare
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Alexandru Ciucu a mers să își ia fetițele de la Alina Sorescu. S-a lăsat cu lacrimi. Imaginile sunt zguduietoare
Unica.ro
Alexandru Ciucu a mers să își ia fetițele de la Alina Sorescu. S-a lăsat cu lacrimi. Imaginile sunt zguduietoare
Horoscop 21 martie 2023. Săgetătorii ar fi bine să se lase în voia părții frumoase a firii lor, cea care îi poate inspira și pe cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 21 martie 2023. Săgetătorii ar fi bine să se lase în voia părții frumoase a firii lor, cea care îi poate inspira și pe cei din jur
La ce semne trebuie să fii atentă, ca să afli dacă ai endometrioză
PUBLICITATE
La ce semne trebuie să fii atentă, ca să afli dacă ai endometrioză