De aceea, aluatul de cozonac va trebui să conțină mai puțin zahăr decât de obicei. Cu această rețetă îți vei impresiona musafirii și familia. În plus, vei renunța la rețetele tradiționale de cozonac cu nucă și cacao în favoarea acesteia.

Ingrediente pentru cozonac cu nutella 

Pentru aluat: 

  • 900 g făină
  • 3 gălbenușuri din ouă de țară
  • 1 ou întreg
  • 120 g zahăr
  • 40 g drojdie proaspătă sau 12 g uscată
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 360 ml lapte gras
  • 100 g unt gras
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 esență de vanilie

Pentru umplutură: 

  • 300 g de nutella
  • 80 g fulgi de migdale

Pentru crustă și decor

  • 1 gălbenuș
  • 2 linguri lapte
  • zahăr brun

Mod de preparare cozonac cu nutella 

Cum se face aluatul

Pentru început, pregătește-ți toate ingredientele măsurate în boluri. Ia un bol mare și pune făina cernută bine. Adaugă maiaua formată din drojdie, 5 linguri de lapte cald și o linguriță de zahăr (din ingredientele de cozonac). Lasă totul să dospească pentru 10 minute. Când drojdia s-a umflat, înseamnă că s-a activat și ai obținut maiaua. 

Adaug-o peste făină apoi pune compoziția de gălbenușuri și ou bătute cu zahărul până ce totul s-a încorporat. Pune laptele cald, sarea și esența de vanilie. 

Umplutură de nutella
Umplutură de nutella

Acum, începe să frămânți bine și la jumătatea procesului adaugă untul topit și uleiul. Frământă cam 30-40 de minute sau până ce aluatul nu se mai lipește de mână. Poți face tot acest procedeu și cu un robot de bucătărie sau cu un mixer mare. 

Aluatul trebuie să fie elastic și suplu, să nu se lipească foarte tare de mâini. Acoperă bolul și lasă-l la crescut cam o oră într-un loc călduț, lipsit de curenți. 

Umplutura și împletirea cozonacilor

Pentru umplutură, amestecă nutella cu fulgii de migdale. Când aluatul a crescut, pregătește cuptorul și tăvile de cozonac, pe care le poți tapeta cu unt și făină sau cu hârtie de copt. 

Împarte aluatul de cozonac cu nutella în patru părți egale. Vor ieși doi cozonaci împletiți. Din fiecare parte de aluat vei rula o foaie mare, dar nu prea subțire, ca să nu iasă umplutura. O ungi bine de tot cu crema de nutella și o formezi într-o ruladă. Odată cu ai gata cele două părți bine rulate, le împletești între ele și pui cozonacul în formă.

Formele se mai lasă la dospit măcar 30-40 de minute, acoperite cu un prosop curat într-un loc cald. Se bate bine gălbenușul cu cele două linguri de lapte și se ung cozonacii, apoi se presară cu zahăr brun, care se va carameliza la cuptor și va oferi o coajă crocantă, în timp ce interiorul este pufos și plin de ciocolată. 

Coacerea cozonacilor

Îi pui la cuptor la 180 de grade pentru 15 minute, apoi scazi temperatura la 160 și îi mai lași măcar 30-40 de minute, până se coc frumos.

Este foarte important după ce îi scoți din cuptor să îi lași să se odihnească, pentru că ei vor continua să se mai coacă datorită căldurii reziduale. Abia când sunt complet răciți poți să scoți din formă și să îi tai. 

Dacă se rumenesc prea tare în cuptor în prima parte a coacerii, îi poți acoperi cu folie de aluminiu pentru restul timpului. 

Poți schimba rețeta și poți face un alt tip de cozonac cu nutella, schimbând fulgii de migdală cu cei de cocos sau nuci, în funcție de preferințele tale. Încearcă să nu pui prea multă nutella, pentru că nu se va coace cozonacul la interior.

Sfaturi importante pentru cozonac cu nutella pufos

Dacă vrei să experimentezi rețete de cozonac, ar trebui să ai în vedere câteva reguli de bază atunci când prepari acest desert tradițional de sărbători. Iată câteva sfaturi pe care să le pui în practică atunci când fac cozonac cu nutella, dar care te vor ajuta să obții cozonaci pufoși de fiecare dată:

  • Încălzește bine bucătăria înainte să te apuci de făcut cozonaci
  • Scoate toate ingredientele necesare și lasă-le să ajungă la temperatura camerei înainte de a face cozonacii
  • Folosește produse naturale, de țară sau bio pentru cozonaci pufoși 
  • Încearcă să folosești unt cu un conținut mare de grăsime, la fel ca laptele
  • Dacă folosești un robot de bucătărie, dă-l pe treapta cea mai mică și lasă-l să frământe cozonacul 
  • În loc de esențe, poți folosi păstaie de vanilie sau extract de vanilie, pentru o aromă mai puternică
  • Dacă folosești ciocolată, îndreaptă-te spre cea cu un conținut mare de cacao
Cozonac împletit cu nutella și migdale
Cozonac împletit cu nutella și migdale
  • Atunci când umplutura este foarte dulce, redu cantitatea de zahăr din aluatul cozonacului 
  • Încearcă să nu gătești cozonaci într-un cuptor pe care nu îl cunoști. E important să cunoști timpii de gătire și funcțiile cuptorului
  • Folosește tăvi de silicon și pune cozonacii un pic mai sus de jumătatea cuptorului, pentru ca partea de jos să nu se ardă
  • Dacă vrei cozonaci extrem de pufoși, adaugă în cuptor cu o tavă cu apă, pentru ca aceștia să se coacă la aburi. La final, poți mări temperatura sau poți folosi funcția grill, scoțând tava cu apă, pentru o crustă crocantă
  • Nu umple niciodată cozonacul până la refuz, pentru că umplutura nu va permite aluatului să se coacă unifom și va fi crud în interior.

Dacă vrei să faci cozonac, însă nu vrei să depui prea mult efort, poți apela la aceste rețete de cozonac fără frământare

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
Ce a putut să facă Monica Gabor pentru Irinel Columbeanu, imediat cum a aflat că a ajuns sărac lipit pământului. RESPECT!
Playtech.ro
Ce a putut să facă Monica Gabor pentru Irinel Columbeanu, imediat cum a aflat că a ajuns sărac lipit pământului. RESPECT!
Ce riscă românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război sau stare de asediu
Observatornews.ro
Ce riscă românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război sau stare de asediu
Horoscop 29 ianuarie 2022. Capricornii revin la gânduri mai bune și datorită faptului că se vor simți bine în propria piele
HOROSCOP
Horoscop 29 ianuarie 2022. Capricornii revin la gânduri mai bune și datorită faptului că se vor simți bine în propria piele
Cine e tânărul cu BMW care a pierit în mașina strivită de un TIR, pe un drum drept
Știrileprotv.ro
Cine e tânărul cu BMW care a pierit în mașina strivită de un TIR, pe un drum drept
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer
PUBLICITATE
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer