De aceea, aluatul de cozonac va trebui să conțină mai puțin zahăr decât de obicei. Cu această rețetă îți vei impresiona musafirii și familia. În plus, vei renunța la rețetele tradiționale de cozonac cu nucă și cacao în favoarea acesteia.

Ingrediente pentru cozonac cu nutella 

Pentru aluat: 

  • 900 g făină
  • 3 gălbenușuri din ouă de țară
  • 1 ou întreg
  • 120 g zahăr
  • 40 g drojdie proaspătă sau 12 g uscată
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 360 ml lapte gras
  • 100 g unt gras
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 esență de vanilie

Pentru umplutură: 

  • 300 g de nutella
  • 80 g fulgi de migdale

Pentru crustă și decor

  • 1 gălbenuș
  • 2 linguri lapte
  • zahăr brun

Mod de preparare cozonac cu nutella 

Cum se face aluatul

Pentru început, pregătește-ți toate ingredientele măsurate în boluri. Ia un bol mare și pune făina cernută bine. Adaugă maiaua formată din drojdie, 5 linguri de lapte cald și o linguriță de zahăr (din ingredientele de cozonac). Lasă totul să dospească pentru 10 minute. Când drojdia s-a umflat, înseamnă că s-a activat și ai obținut maiaua. 

Adaug-o peste făină apoi pune compoziția de gălbenușuri și ou bătute cu zahărul până ce totul s-a încorporat. Pune laptele cald, sarea și esența de vanilie. 

Umplutură de nutella
Umplutură de nutella
Candidatul turmentat: noi cu cine votăm?
Recomandări
Candidatul turmentat: noi cu cine votăm?

Acum, începe să frămânți bine și la jumătatea procesului adaugă untul topit și uleiul. Frământă cam 30-40 de minute sau până ce aluatul nu se mai lipește de mână. Poți face tot acest procedeu și cu un robot de bucătărie sau cu un mixer mare. 

Aluatul trebuie să fie elastic și suplu, să nu se lipească foarte tare de mâini. Acoperă bolul și lasă-l la crescut cam o oră într-un loc călduț, lipsit de curenți. 

Umplutura și împletirea cozonacilor

Pentru umplutură, amestecă nutella cu fulgii de migdale. Când aluatul a crescut, pregătește cuptorul și tăvile de cozonac, pe care le poți tapeta cu unt și făină sau cu hârtie de copt. 

Împarte aluatul de cozonac cu nutella în patru părți egale. Vor ieși doi cozonaci împletiți. Din fiecare parte de aluat vei rula o foaie mare, dar nu prea subțire, ca să nu iasă umplutura. O ungi bine de tot cu crema de nutella și o formezi într-o ruladă. Odată cu ai gata cele două părți bine rulate, le împletești între ele și pui cozonacul în formă.

Formele se mai lasă la dospit măcar 30-40 de minute, acoperite cu un prosop curat într-un loc cald. Se bate bine gălbenușul cu cele două linguri de lapte și se ung cozonacii, apoi se presară cu zahăr brun, care se va carameliza la cuptor și va oferi o coajă crocantă, în timp ce interiorul este pufos și plin de ciocolată. 

Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”
Recomandări
Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”

Coacerea cozonacilor

Îi pui la cuptor la 180 de grade pentru 15 minute, apoi scazi temperatura la 160 și îi mai lași măcar 30-40 de minute, până se coc frumos.

Este foarte important după ce îi scoți din cuptor să îi lași să se odihnească, pentru că ei vor continua să se mai coacă datorită căldurii reziduale. Abia când sunt complet răciți poți să scoți din formă și să îi tai. 

Dacă se rumenesc prea tare în cuptor în prima parte a coacerii, îi poți acoperi cu folie de aluminiu pentru restul timpului. 

Poți schimba rețeta și poți face un alt tip de cozonac cu nutella, schimbând fulgii de migdală cu cei de cocos sau nuci, în funcție de preferințele tale. Încearcă să nu pui prea multă nutella, pentru că nu se va coace cozonacul la interior.

Cozonac cu nutella – reţetă rapidă

Ingrediente

  • 170 ml lapte
  •  100 g zahăr
  •  120 g unt
  •  24 g drojdie
  •  4 ouă mărimea L
  •  450 g făină
  •  10 g sare
  •  320 g Nutella
  •  1 ou bătut pentru uns

Mod de preparare

Într-un castron încăpător sau în bolul unui mixer cu frămânatare se amestecă laptele, zahărul și untul timp de 5 minute.

Se adaugă drojdia sfărmată și ouăle și se amestecă încă 5 minute.

Făina și sarea se adaugă în două tranșe și se frământă timp de 12-15 minute sau până devine un aluat omogen și ușor lipicios.

Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”

Aluatul pentru cozonacul cu Nutella se lasă la dospit la loc cald, ferit de curenți de aer timp de o oră sau până își dublează volumul.

Aluatul se întinde sub forma unui dreptunghi cu un sucitor. Se întinde Nutella pe toată suprafața aluatului și se rulează.

Se tapetează o tavă de cozonac cu foaie de copt. Se pune aluatul în tavă și se lasă la dospit încă 45 – 60 minute.

Se unge cozonacul cu ou bătut.

Cozonacul cu Nutella se coace timp de 4 minute la 225 grade Celsius și apoi la 200 de grade Celsius până ce trece testul scobitorii.

sursa: retete.unica.ro

Sfaturi importante pentru cozonac cu nutella pufos

Dacă vrei să experimentezi rețete de cozonac, ar trebui să ai în vedere câteva reguli de bază atunci când prepari acest desert tradițional de sărbători. Iată câteva sfaturi pe care să le pui în practică atunci când fac cozonac cu nutella, dar care te vor ajuta să obții cozonaci pufoși de fiecare dată:

  • Încălzește bine bucătăria înainte să te apuci de făcut cozonaci
  • Scoate toate ingredientele necesare și lasă-le să ajungă la temperatura camerei înainte de a face cozonacii
  • Folosește produse naturale, de țară sau bio pentru cozonaci pufoși 
  • Încearcă să folosești unt cu un conținut mare de grăsime, la fel ca laptele
  • Dacă folosești un robot de bucătărie, dă-l pe treapta cea mai mică și lasă-l să frământe cozonacul 
  • În loc de esențe, poți folosi păstaie de vanilie sau extract de vanilie, pentru o aromă mai puternică
  • Dacă folosești ciocolată, îndreaptă-te spre cea cu un conținut mare de cacao
Cozonac împletit cu nutella și migdale
Cozonac împletit cu nutella și migdale
  • Atunci când umplutura este foarte dulce, redu cantitatea de zahăr din aluatul cozonacului 
  • Încearcă să nu gătești cozonaci într-un cuptor pe care nu îl cunoști. E important să cunoști timpii de gătire și funcțiile cuptorului
  • Folosește tăvi de silicon și pune cozonacii un pic mai sus de jumătatea cuptorului, pentru ca partea de jos să nu se ardă
  • Dacă vrei cozonaci extrem de pufoși, adaugă în cuptor cu o tavă cu apă, pentru ca aceștia să se coacă la aburi. La final, poți mări temperatura sau poți folosi funcția grill, scoțând tava cu apă, pentru o crustă crocantă
  • Nu umple niciodată cozonacul până la refuz, pentru că umplutura nu va permite aluatului să se coacă unifom și va fi crud în interior.

Dacă vrei să faci cozonac, însă nu vrei să depui prea mult efort, poți apela la aceste rețete de cozonac fără frământare

Sursa foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (12)

Costica2023   •   12.12.2023, 13:03

Cozonacul cu Nutella aduce o savoare nouă, rafinată, îmbinând tradiția cu dulceața ciocolatei pentru o experiență delicioasă

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 14:56

Cozonacul este un desert extraordinar!

Any0205   •   22.10.2023, 21:27

O rețeta foarte interesanta!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
FANATIK.RO
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Viva.ro
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice
FANATIK.RO
Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
Unica.ro
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Observatornews.ro
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat
HOROSCOP
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI