Însă, Toscana nu este un loc doar pentru iubitorii de artă și istorie. Pe lângă bogăția sa culturală, această regiune romantică oferă și o inepuizabilă sursă de inspirație pentru pictori, fotografi, cineaști, scriitori, muzicieni contemporani, care au trăit pe aceste meleaguri ori care au venit aici în căutarea armoniei și a frumosului sublim.

Dincolo de toate acestea, Toscana reprezintă cel mai mult esența ruralului italian și a stilului de viață autentic. Ea se face remarcată prin sate vechi de sute de ani, orașe medievale superbe, peisaje pitorești dominate de dealuri cu vii și celebrii chiparoși și, nu în ultimul rând, prin vinurile de excepție și bucatele delicioase. Toscana oferă o experiență incomparabilă pentru toți cei care o vizitează, iar în cele ce urmează îți propunem să explorăm împreună această regiune, acolo unde istoria și natura se contopesc într-o simfonie perfectă, lăsând o amprentă adâncă în inimile celor care au ocazia să o descopere.

Toscana, a cincea regiune administrativă a Italiei

Curiozitati despre Toscana- harta
Clipul prin care PE îndemnă cetățenii UE să voteze. Mesaje de la bâtrâni din România, Franța și alte țări, pentru generațiile tinere: „Nu luați democrația ca pe un dat”
Recomandări
Clipul prin care PE îndemnă cetățenii UE să voteze. Mesaje de la bâtrâni din România, Franța și alte țări, pentru generațiile tinere: „Nu luați democrația ca pe un dat”

Toscana este o regiune situată în inima Italiei, între Munții Apenini şi Marea Mediterană. Aceasta are o formă aproximativ triunghiulară și se învecinează cu regiunile Liguria la nord-vest, Emilia-Romagna la nord, Marche și Umbria la est și Lazio la sud și la sud-est, precum și cu Marea Tireniană la vest. Comuna (municipalitatea) Badia Tedalda, din provincia toscană Arezzo, are o exclavă numită Ca’ Raffaello în cadrul regiunii Emilia-Romagna, potrivit Wikipedia.

Toscana este una dintre cele mai mari regiuni administrative italiene și cea mai mare din centrul țării, având o suprafață de 22.990 km2, ceea ce reprezintă 6,2% din întregul teritoriu italian. Mai mari decât ea sunt Sicilia – 25.832 km2, Piemont – 25.387 km2, Sardinia – 24.100 km2 și Lombardia – 23.864 km2. Cele mai importante orașe sunt Florența, care este capitala provinciei, Siena, Pisa, Livorno, Lucca, Pistoia, Prato, Arezzo și Grosseto. Această provincie numără în momentul de față peste 3,7 milioane de locuitori, iar puțin peste 700.000 locuiesc în zona metropolitană Florența.

Originile etrusce ale Toscanei

Istoria pre-etruscă a regiunii toscane de azi datează din epoca mijlocie și târzie a bronzului. Aceasta a fost locuită de diverse popoare din așa-numita cultură apenină în anii 1400-1150 î.Hr. La sfârșitul epocii bronzului, aici aveau să se stabilească alte popoare, din cultura proto-villanoviană aproximativ în anii 1100 î.Hr. Numele de Toscana provine de la un trib etrusc, care s-a stabilit în această regiune în jurul anului 1000 î.Hr. Tuscia a intrat în uz oficial sub Imperiul Roman în secolul al III-lea d.Hr. Unită politic în secolul al VI-lea, sub conducerea barbarilor longobarzi, ca ducat cu sediul la Lucca, Toscana a fost transformată ulterior în comitat de către franci în anul 774. În secolul al XI-lea, regiunea a trecut în proprietatea familiei Attoni. Cum aceasta deținea deja Canossa, Modena, Reggio și Mantova, a devenit o putere importantă din Italia centrală. Cea mai faimoasă reprezentantă a acestui neam, Matilda, l-a sprijinit pe Papa Grigore al VII-lea în Controversă a Investiturilor, acel conflict între biserică și stat în Europa medievală cu privire la capacitatea de a alege și de ainstala episcopi și stareți de mănăstiri și papa însuși. După moartea Matildei, în 1115, orașele toscane și-au declarat treptat independența, iar zona și-a pierdut unitatea tradițională, notează Britannica. În următoarele patru secole aceste orașe s-au luptat pentru supremație, care a fost câștigată mai întâi de Pisa, iar apoi de Florența. Acesta avea să devină cel mai mare centru al culturii renascentiste.

Anna Gevorgyan, expert armean în relații internaționale: „Retorica «drepturilor istorice», folosită de Azerbaidjan în relația cu Armenia, seamănă cu poziția lui Putin față de Ucraina”
Recomandări
Anna Gevorgyan, expert armean în relații internaționale: „Retorica «drepturilor istorice», folosită de Azerbaidjan în relația cu Armenia, seamănă cu poziția lui Putin față de Ucraina”

Toscana – dominația familiei de Medici

După venirea familiei de Medici la conducerea Florenței, în anul 1434, odată cu consolidarea treptată a puterii acesteia în regiune, Toscana a fost transformată în principat. De Medici a dat naştere unei dinastii politice care a durat timp de 300 de ani, iar din rândul acesteia s-au remarcat papi, regine şi conţi. În timpul invaziilor străine din Italia de la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea, familia de Medici a fost expulzată de două ori (1495-1512 și 1527), însă a fost repusă în drepturi de către împăratul Sfântului Imperiu Roman Carol al V-lea, în 1530.

Familia de Medici avea să fie multă vreme una dintre cele mai importante din Florența și, prin extensie, din Toscana, reușind să transforme Republica Florența într-un stat ducal condus prin succesiune ereditară în secolul al XVI-lea. De Medici au condus Toscana cu succes și au extins teritoriul prin cucerirea orașului Siena, regiunea devenind primul Mare Ducat din Europa de Vest în 1569.

Istoricii spun că Florența a început să decadă la început de secol XVIII, atunci când Toscana a fost integrată în Sfântul Imperiu Roman. Dominația familiei de Medici a durat până în 1737, când a murit și ultimul succesor al dinastiei de Medici, Gian Gastone. În acel an, Toscana a fost preluată de Francisc de Lorena, viitorul soț al moștenitoarei habsburgice Maria Tereza, care începea, astfel, domnia familiei Habsburg-Lorena, mai precizează enciclopedia online Britannica.

Imagini de la arestarea Prințului Paul de la un resort din Malta. Poliția Română: Nu a opus rezistență. VIDEO
Recomandări
Imagini de la arestarea Prințului Paul de la un resort din Malta. Poliția Română: Nu a opus rezistență. VIDEO

Curiozități despre Toscana

  1. Potrivit unor vecvhi scrieri, în anul 1339, Florența a devenit primul oraș european care a avut străzi asfaltate, profitând de faptul că aici trăiau cei mai bogați comercianți din acea epocă.
  2. În Pisa sunt nu unul, ci trei turnuri înclinate. În afară de turnul înclinat, mai există alte două turnuri. Este vorba despre turnul clopotniței San Nicola (realizat de același arhitect al faimosului turn din Pisa ) și turnul clopotniței din San Michele degli Scalzi, scrie Visit Tuscany.
  3. Cuvântul „Pisa” provine din termenul grecesc pentru „teren mlăștinos”, iar arhitecții italieni ar fi făcut bine să ia în considerare acest fapt înainte de a construi turnul de 15.000 de tone.
  4. Deși majoritatea oamenilor îl asociază pe celebrul Pinocchio cu filmul Disney din 1940, povestea originală a fost scrisă în 1826 de un bărbat originar din Florența, pe nume Carlo Collodi.
  5. Este posibil să fii familiarizat cu uriașul arc din Londra care marchează colțurile dintre Park Lane și Oxford Street, însă știai că marmura folosită la construcția sa a fost trimisă din Toscana?
  6. Mulți dintre marii artiști ai Renașterii au profitat la maximum de această minunată resursă naturală. Una dintre cele mai cunoscute opere de artă este renumita sculptură David a lui Michelangelo, operă a Renașterii italiene, care poate fi văzută în „Galleria dell’Accademia” din Florența.
  7. Toscana are una dintre cele mai mari comunități chineze din Europa, în orașul Prato.
  8. Limba italiană se bazează pe dialectul florentin. În timpul Renașterii, oamenii au scris documente folosind limba latină. Spre exemplu, poetul florentin Dante Alighieri și-a scris „Divina Comedie” în dialectul florentin și a devenit limba italiană standard vorbită.
  9. În Italia, copiii se adresează taților cu apelativul „papa”. În Toscana, însă, majoritatea celor mici își numesc tații „babbo”.
  10. Toscana este renumită la nivel global pentru multe dintre vinurile sale, inclusiv Chianti Classico, Super Tuscans (Sassicaia, Le Pergole Torte, Ornellaia, Tignanello), Vino Nobile di Montepulciano, Morellino di Scansano și Brunello di Montalcino.
  11. Montalcino a fost cunoscut pentru uleiul său de măsline până când înghețul uriaș din 1985 a distrus mai mult de 80% din culturile de măslini din zonă. În loc să planteze noi măslini, fermierii locali au plantat viță-de-vie, care acum dau naștere la faimosul vin Brunello di Montalcino.
  12. Pâinea toscană „pane sciocco” se face fără sare. Se spune că sarea era în trecut foarte scumpă și de aceea toscanii au decis să nu pună sare în pâine și au continuat să facă acest lucru chiar și după ce sarea a devenit accesibilă.
  13. Preparatele toscane tradiționale se fac pe bază de măruntaie de animale. Spre exemplu, „lampredotto” (stomacul de vacă) se gătește cu ceapă, roșii, țelină și pătrunjel și este servit la rulou.
  14. Alte mâncăruri toscane celebre includ „bistecca alla fiorentina” (friptură groasă), „cantucci” (biscuiți cu migdale prăjite), „schiacciata all’uva” (focaccia cu struguri dulci), „crostini” (pâine prăjită cu pate de ficat) și „coccoli”.
  15. Celebra „gelato”, înghețata italiană, se pare că ar fi fost inventată de Bernardo Buontalenti la Florența, în secolul al XVI-lea.
  16. Toscana găzduiește opt situri UNESCO, adică mai multe decât Africa de Sud și Australia. Cele mai cunoscute sunt Centrul istoric din Florența (1982), Piazza del Duomo din Pisa (1987), Centrul istoric San Gimignano (1990), Centrul istoric din Siena (1995) și Val d’Orcia (2004).
  17. Toscana a fost primul stat din lume care a abolit pedeapsa cu moartea, la data de 30 noiembrie 1786.
  18. Puteți vedea Toscana în filme importante, precum Gladiatorul (Val d’Orcia), La vita e bella (Arezzo), Hannibal (Florența), James Bond – Quantum of Solace (Siena, Talamone, Carrara), Twilight – New Moon (Montepulciano), Pacientul englez (Pienza și zona rurală, Viareggio, lângă Lucca).
  19. Sindromul Stendhal (alias sindromul Florence) este o afecțiune care poate include stare de leșin, halucinații, bătăi rapide ale inimii sau delir. Aceasta își are originea în biserica Santa Croce din Florența, acolo unde scriitorul francez Stendhal a fost copleșit de emoție.
  20. Celebrele scutere „Vespa” sunt originare din Pontedera din Toscana, iar Muzeul Piaggio, producătorul acestor vehicule, este situat în acest oraș, relatează TheTuscanMom.

Foto:123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Locul din România care e unic în Europa. Un fenomen i-a înnebunit pe turiști înainte de Paște
FANATIK.RO
Locul din România care e unic în Europa. Un fenomen i-a înnebunit pe turiști înainte de Paște
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
GSP.RO
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
Plantele pe care să le ții în bucătărie. Purifică aerul și te scapă de mirosurile neplăcute
FANATIK.RO
Plantele pe care să le ții în bucătărie. Purifică aerul și te scapă de mirosurile neplăcute
Chișinăul lovește Moscova. Metoda prin care R. Moldova vrea să scape de "regimul marionetă al Kremlinului" din Transnistria
Știrileprotv.ro
Chișinăul lovește Moscova. Metoda prin care R. Moldova vrea să scape de "regimul marionetă al Kremlinului" din Transnistria
Jennifer Lopez, prinsă cu minciuna. Cum arată în realitate și cum e prezentată publicului / FOTO
Unica.ro
Jennifer Lopez, prinsă cu minciuna. Cum arată în realitate și cum e prezentată publicului / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
Observatornews.ro
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
Horoscop 29 aprilie 2024. Fecioarele trec de la o dezamăgire acută la satisfacție fără un suport real, în fapte sau evenimente
HOROSCOP
Horoscop 29 aprilie 2024. Fecioarele trec de la o dezamăgire acută la satisfacție fără un suport real, în fapte sau evenimente

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI