Descoperă curiozități și lucruri mai puțin știute despre Marea Mediterană:

Despre Marea Mediterană

Marea Mediterană este o mare intercontinentală care se întinde de la Oceanul Atlantic la vest până la Asia la est și separă Europa de Africa. A fost adesea numită incubatorul civilizației occidentale.

Cea mai mare din lume

Întinderea sa vest-est – din strâmtoarea Gibraltar între Spania și Maroc până la țărmurile Golfului Iskenderun, pe coasta de sud-vest a Turciei – este de aproximativ 4.000 km, iar întinderea sa medie nord-sud, între țărmurile cele mai sudice ale Croației și Libia, este de aproximativ 800 km Marea Mediterană, inclusiv Marea Marmara, ocupă o suprafață de aproximativ 2.510.000 km pătrați.

Marea Mediterană
Marea Mediterană

Circulația apei și curentul Mediteranean

Marea Mediterană primește de la râurile care se varsă în ea doar aproximativ o treime din cantitatea de apă pe care o pierde prin evaporare. În consecință, există un flux continuu de apă de suprafață din Oceanul Atlantic.

După ce a trecut prin strâmtoarea Gibraltar, apa de suprafață curge spre est de-a lungul coastei de nord a Africii. Acest curent este componenta cea mai constantă a circulației Mediteranei. Este cel mai puternic vara, când evaporarea în Marea Mediterană este la maximum. Acest aflux de apă atlantică își pierde puterea pe măsură ce se îndreaptă spre est, dar este încă recunoscut ca o mișcare de suprafață în canalul sicilian și chiar în largul coastei Levantului. O cantitate mică de apă intră și în Mediterană din Marea Neagră ca un curent de suprafață prin Bosfor, Marea Marmara și

Insule din Marea Mediterană

Cele mai importante insule din Mediterana sunt:

  • Cipru, Creta (Grecia) și Rodos (Grecia) în est;
  • Corsica (Franța), Sardinia (Italia), Sicilia (Italia) și Malta în centru;
  • Mallorca și Menorca (Minorca) (ambele Spania) în vest (ținând de Insulele Baleare).
  • Dintre aceste insule, Cipru și Malta sunt state insulare independente.

Scurt istoric

Până în anii 1960, se credea că Mediterana era principala rămășiță existentă a Mării Tethys, care învăluia anterior emisfera estică. Totuși, studiile care au fost întreprinse de la sfârșitul secolului al XX-lea, au sugerat că actualul fund al mării mediteraneene nu face parte din podeaua Tethys mai veche (200 de milioane de ani).

Structura și forma actuală a acestui bazin activ din punct de vedere tectonic și a sistemului său montan învecinat au fost determinate de convergența și recesiunea plăcilor continentale relativ stabile ale Eurasiei și Africii în ultimii 44 de milioane de ani. Interpretarea datelor geologice sugerează că există, în prezent, mai multe zone principale de coliziune între Africa și Eurasia, care au ca rezultat vulcanism, construirea munților și scufundarea pământului.

Marea Mediterană are o importanță politică deosebită ca punct de ieșire maritim pentru țările din fosta Uniune a Republicilor Socialiste Sovietice, prin Bosfor, Marea Marmara Dardanele și Marea Neagră și pentru accesul european și american la petrolul Libiei și Algeriei și regiunea Golfului Persic, prin Canalul Suez și conductele terestre

A fost o cale de transport în antichitate, permițând schimburile comerciale și culturale între popoarele emergente din regiune, culturile mesopotamia, egipteana, semitică, persană, feniciană, cartagineză, greacă și romană. Istoria Mediteranei din vest Cunoscută ca leagănul civilizației, Mediterana a fost deschisă ca o cale pentru comerț de către negustorii care comercianți din Fenicia. De-a lungul secolelor care au urmat, Cartagina, Grecia, Sicilia și Roma au fost rivale care au concurat pentru dominația țărmurilor și a comerțului său.

Flora și fauna din Marea Mediterană

Flora și fauna în Marea Mediterană
Flora și fauna în Marea Mediterană

Nutrienții pentru plante, cum ar fi fosfații, nitrații și nitriții, sunt rare în Marea Mediterană. La fel ca în toate celelalte mări, acești nutrienți prezintă fluctuații sezoniere, în general cu o creștere în primăvară, sezonul de înflorire a fitoplanctonului. Cu toate acestea, mai mulți factori explică deficitul de nutrienți din apele mediteraneene, cel mai important fiind faptul că Marea Mediterană primește cea mai mare parte a apei din apele de suprafață ale Oceanului Atlantic. În ciuda nivelurilor scăzute de nutrienți, Mediterana are o diversitate bogată de biote marine. Aproape o treime din cele aproximativ 12.000 de specii ale sale sunt endemice.

Pescuitul comercial este foarte valoros în Mediterană. Există o cerere mare de pește, iar capturile totale pentru consum în țările mediteraneene – atât din interiorul, cât și din afara regiunii – constituie o parte semnificativă din capturile totale mondiale. Prețul ridicat al peștelui proaspăt în majoritatea țărilor mediteraneene a favorizat dezvoltarea pescuitului local la scară mică. Deși bărcile folosite rareori depășesc 20 de metri în lungime, numărul lor este suficient pentru a epuiza stocurile locale prin pescuitul excesiv.

Tendința de supraexploatare este întărită de utilizarea plaselor. Eforturile de reducere a capturii de pești subdimensionați prin controlul dimensiunii ochiurilor plaselor nu au avut succes, deoarece echipamentele variază de la o țară la alta

Aceste plase ucid multe specii necomerciale, inclusiv delfini, balene, țestoase de mare și foca călugăr mediteraneană pe cale de dispariție.

Curiozități despre Marea Mediterană

  • Cea mai ridicată temperatură a Mediteranei este în Golful Sidra, în largul coastei Libiei, unde temperatura medie în august este de aproximativ 31°C. Aceasta se compară cu temperaturile medii ale mării de 26,2°C în Ibiza în luna august
  • Apele albastre strălucitoare ale Mării Mediterane găzduiesc peste 700 de soiuri de pești și aproape 10% din speciile marine ale lumii
  • Opt specii diferite de balene, delfini și marsuini pot fi găsite în Marea Mediterană. Strâmtoarea Gibraltar, care leagă Atlanticul de Mediterana, este un punct fierbinte pentru observările de balene ucigașe în timpul sezonului tonului, la începutul primăverii și în timpul verii..
  • Sicilia este cea mai mare insulă mediteraneană, cu o suprafață de 9.927 mile pătrate. Această parte a Italiei este înconjurată de trei mări diferite: Marea Tireniană, Marea Mediterană și Marea Ionică.

  • Dintre cele peste 1.400 de insule grecești, 83 se află în Marea Mediterană. Cele mai mari 10 insule grecești din Mediterană sunt: Creta, Eubea, Lesbos, Rodos, Chios, Corfu, Lemnos, Samos, Naxos și Zakynthos.
  • La 3.719 de metri, Pico De Teide de pe insula mediteraneană Tenerife este cel mai înalt punct din Spania. Cu toate acestea, Tenerife – cea mai mare dintre Insulele Canare – este doar a zecea cea mai înaltă insulă din lume.
Urmărește-ne pe Google News
Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Playtech.ro
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Observatornews.ro
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
HOROSCOP
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
A murit Louie Anderson
Știrileprotv.ro
A murit Louie Anderson
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
Telekomsport
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale
PUBLICITATE
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale