Descoperă cele mai interesante locuri de vizitat în Târgu Mureș, obiective turistice apreciate de turiștii români și nu numai:

Locuri de vizitat în Târgu Mureș – principalele obiective turistice

Orașul Târgu Mureș se află în centrul Transilvaniei istorice, pe ambele maluri ale cursului superior al râului Mureș. Situat în zona central-nordică a României, orașul are ca delimitare geografică râul Mureș și dealul Cornești.

Dintre obiectivele turistice ale orașului Târgu Mureș fac parte Centrul, cu piața centrală, numită Piața Trandafirilor, unde se află nenumărate clădiri construite în stil baroc, neoclasicist și secesionist, cum ar fi Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, Turnul franciscanilor, Palatul Culturii sau fosta primărie, care creează o atmosferă tipic perioadei dualiste. Zidurile cetății medievale sunt dovada istoriei îndelungate a orașului care a avut o putere politico-economică importantă în Principatul Transilvaniei.

Cetatea Târgu Mureș

Locuri de vizitat in Targu Mures- Cetatea Medievala

Cetatea se află în centrul municipiului și este unul dintre principalele locuri de vizitat în Târgu Mureș. Ansamblul cetății se datează din secolul al XV-lea cu o suprafață de 4,3 ha sub formă de incintă fortificată cu 7 bastioane unite prin ziduri. În interiorul fortificației se găsește Biserica Reformată din Cetate și Muzeul de Istorie și Arheologie. Atât cetatea cu clădirile interioare, cât și ansamblul urban din jurul ei se află pe lista monumentelor istorice din România.

Palatul Culturii

Palatul Culturii din Târgu Mureș este una din cele mai reprezentative clădiri ale Belle Epoque din Transilvania. Monumentul, ridicat între anii 1911-1913 prin eforturile primarului Gyogy Bernady, se impune atât prin decorația interioară, cât și prin cea exterioară. Acesta se numără cu siguranță printre importantele obiective turistice și locuri de vizitat în Târgu Mureș.

La exterior palatul este împodobit cu mozaicuri și basoreliefuri în bronz și piatră, fresce și vitralii, toate specifice stilului Secession, ca variantă a Art Nouveau. În interior, în Sala oglinzilor, există două grupuri a câte trei oglinzi mari de cristal și 12 vitralii viu colorate, care ocupă întreg peretele dinspre stradă.

Grădina Zoologică

Obiective turistice in Targu Mures – Gradina Zoologica

Grădina Zoologică este una dintre principalele atracții turistice din Târgu Mureș și împrejurimi, fiind cel mai mare spațiu de acest gen din Transilvania. Aceasta este amenajată pe Platoul Cornești, în „Pădurea Mare”, ce oferă condiții ideale pentru animalele care trăiesc aici. Grădina zoologică adăpostește aproximativ 500 de animale din diferite specii, de la pești, la păsări, reptile sau mamifere. Pe lângă țarcurile și pavilioanele ce adăpostesc animalele, în interiorul grădinii zoologie este amenajată și o mică grădină botanică.

Obiective turistice în Târgu Mureș și împrejurimi

Salina Praid

Salina Praid

Situată la graniţa dintre judeţele Mureş şi Harghita, Salina Praid, renumită pentru efectele sale curative, este una dintre cele mai mari mine de sare din ţară şi Europa, ale cărei începuturi istorice datează din epoca romană. Așadar, dacă ajungi în Târgu Mureș, nu rata o vizită la Salina Praid, unul dintre principalele obiective turistice din zonă.

Staţiunea Sovata

Sovata

Staţiunea Sovata este cunoscută şi sub numele de “perla staţiunilor balneoclimaterice din Transilvania” datorită calităţii terapeutice a nămolului, aerului curat din zonă şi numeroaselor lacuri helioterme.

Așadar, renumele Staţiunii se datorează mai multor lacuri, între care se evidenţiază lacul Ursu (46.000 m2), care prezintă fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variază în funcţie de acumularea căldurii solare în apă)

Cetatea Medievală din Sighişoara

Sighișoara

Odată ajuns în Târgu Mureș, unul dintre cele mai importante locuri de vizitat în împrejurimi este Sighișoara, aflată la aproximativ 50 de kilometri. Este singura cetate din Europa de Sud-Est încă locuită. Cetatea a fost construită de saşi în secolul al XII-lea. Zidurile aveau aproape un kilometru, iar turnurile de apărare aparţineau breslelor de meşteşugari. Poarta centrală era apărată de cel mai impozant turn, Turnul cu Ceas. Şapte figurine, simboluri ale fiecărei zi din săptămână, ies, pe rând, la miezul nopţilor, din turn.

Parcul Natural Defileul Mureșului Superior

Printre cele mai frumoase locuri de vizitat în Târgu Mureș și împrejurimi se numără Parcul Natural Defileul Mureșului Superior. Acesta a fost declarat arie protejată de lege în anul 2007, datorită bogăției de specii de plante și animale care cresc aici, dar și a peisajelor naturale ce includ, munți, defilee, lacuri sau ape termale.

Printre ariile protejate care sunt incluse în acest parc se află și Defileul Deda – Toplița. De asemenea, alte obiective turistice care pot fi vizitate aici sunt bisericuța de lemn satul Răstoliţa, ce datează din a doua jumătate a secolului XVIII și troița din satul Gălăoaia, realizată în stilul crucilor din Cimitirul Săpânța.

Tot pe teritoriul județului Mureș, mai exact în partea de nord-est, se întinde și o parte din Parcul Național Călimani.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Urmărește-ne pe Google News