Descoperă principalele obiective turistice și locuri de vizitat în Arad:

Locuri de vizitat în Arad – principalele obiective turistice

Arad este municipiul de reședință al județului cu același nume, la limita între regiunile istorice Banat și Crișana, România. Se află pe ambele maluri ale râului Mureș, în Crișana și Banat.

Arad constituie pentru vestul României un punct important în ceea ce privește industria și este un nod important în transporturile feroviare și rutiere și, destul de frecvent, este vizitat de turiștii români și străni.

Cetatea Aradului

Locuri de vizitat în Arad - Cetatea Aradului
Locuri de vizitat în Arad – Cetatea Aradului

În topul celor mai importante locuri de vizitat în Arad se află Cetatea Aradului. Aceasta a fost construită pe malul stâng al Mureșului, fiind ridicată pe vremea împărătesei Maria Tereza. Construcția s-a realizat între anii 1762-1783. A fost proiectată sub forma de stea cu șase colțuri și a fost prevăzută cu trei rânduri de cazemate subterane și mai multe rânduri de șanțuri, care puteau fi la nevoie ușor inundate. Legătura cu exteriorul s-a realizat prin trei poduri orientate spre cartierele orașului. Podurile erau apărate, fiecare, de un val de pământ în formă de semilună. Poarta principală și clădirile din interior au fost construite în stil baroc.

În interiorul cetății există Biserica Franciscană, de asemenea monument istoric și de arhitectură. Ultimii patru călugări franciscani au locuit în cetate până în anul 1861.

Până în 1918 cetatea a fost una din cele mai mari închisori militare ale Imperiului austro-ungar.

Centrul istoric al Aradului

Odată ajunși în Arad, printre cele mai importante locuri de vizitat este cu siguranță centrul istoric al orașului. Cel mai vechi nucleu al orașului este dominat în prezent de Piața Avram Iancu, un loc mărginit de mai multe clădiri colorate ce datează de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX.

Imediat în vecinătate se găsește Palatul Bohus, o superba clădire construită în jurul anului 1913, în stil Wiener Seccession. Totodată, în piață vei putea vedea Teatrul Vechi și Casa Hirschi, construite în stil baroc în anul 1817, aceste doua clădiri găzduind cel dintâi teatru permanent din România. Centrul istoric al Aradului găzduiește, de asemenea, prima scoală pedagogică din țară. Situată pe strada Cuza Vodă, “prima Preparandie romana” a fost înființată de Dimitrie Țichindeal în anul 1812 sub denumirea de Preparandia din Arad.

Bulevardul Revoluției

De asemenea, în topul celor mai populare locuri de viztat în Arad se află Bulevardul Revoluției. Este un adevărat complex arhitectural ce include mai multe clădiri-monument uimitoare:

  • Biserica Roșie,
  • Palatul Administrativ (o clădire monumentală realizată în stil renascentist în anul 1874),
  • strada Cloșca (cu mai multe case interesante specifice secolului XIX),
  • Palatul Băncii Naționale (construit în anul 1906 în stil neoclasic),
  • Palatul Cenad (realizat în stilurile neoclasic și eclectic în anul 1894) ș
  • Palatul Neumann, o clădire eclectică din două etaje construită la comanda familiei de industriași Neuman.
  • Biserica Romano-Catolică Sf. Anton de Padova și Teatrul Clasic “Ioan Slavici”, construit în stilul predominant acestei zone, stilul neoclasic.

Biserica Roșie

Locuri de vizitat în Arad - Biserica Roșie
Locuri de vizitat în Arad – Biserica Roșie

Biserica Roșie din Arad reprezintă unul dintre principalele obiective turistice din oraș. Nu poți trece fară a-i admira frumusețea și măreția, dar mai ales farmecul său exterior destul de aparte ca urmare a cărămidei șlefuite. Arhitectura bisericii respectă stilul neogotic, materialele de construcție fiind piatra, betonul și multă, multă cărămidă șlefuită. Înălțimea Bisercii Roșii nu avea cum să nu se facă remarcată indiferent în ce zona a orașului te-ai afla, turnul sau fiind construit pe o înălțime de 46 metri.

De asemenea, nu poți trece pe lângă biserica fară să nu îi remarci vitraliile destul de înalte, construite în stil neogotic. Cu toate că în momentul finalizării lucrării, Biserica a avut trei clopote de dimensiuni foarte mari, în greutate de 1590 kg, regimul din primul război mondial a ordonat distrugerea a doua dintre ele pentru a se fabrica proiectile. Ceasurile turnului sunt alte elemente de arhitectură ale Bisericii Roșii care sunt remarcate cu multă ușurință de ochii turiștilor veniți în zona pentru a le admira.

Muzeul Cofetăriei

Muzeul Cofetăriei din orașul Arad, județul Arad Ioan Gui, un arădean specializat în arta cofetăriei, și-a transformat casa în primul Muzeu al Cofetăriei din țara noastră. Îl puteți include cu siguranță în lista de locuri de vizitat în Arad.

După 40 de ani în care s-a îndeletnicit cu cele mai sofisticate rețete, maestrul din Arad a deschis un muzeu dotat cu fel și fel de mașini, cantare, forme de ciocolata, bomboane și turta dulce, precum și ustensile necesare preparării dulciurilor. Biblioteca maestrului numără peste 500 de volume de cofetărie și bucătărie. Dintre acestea, aproape 50 datează din perioada interbelică.

Obiective turistice în apropiere de Arad

Castelul Regal din Săvârșin

Obiective Turistice in Arad - Castelul Savarsin
Obiective Turistice in Arad – Castelul Savarsin

Castelul de la Săvârșin a fost ridicat între anii 1650-1680 de familia Forray. Iobagii și răsculații lui Horea l-au incendiat în anul 1781, moment în care s-a pierdut întreaga arhivă. Castelul a fost reconstruit în secolul al XIX-lea în stil neoclasic. Săvârșin a fost așezarea rurală preferată a familiei regale a României. Regina mamă Elena și-a lăsat amprenta asupra amenajării Domeniului Regal. Membrii familiei încă mai petrec sărbătorile de iarnă aici și se implică activ în viața comunității locale.

Stațiunea Moneasa

Stațiunea Moneasa e află într-o mică depresiune de la poalele Munților Codru Moma. Este o destinație ideală pentru relaxare, aer curat și drumeții montane. Așadar, se numără printre acele locuri de vizitat în Arad, obiective turistice pe care să nu le ratați.

Câteva dintre trasee montane din zonă duc spre Peștera Liliecilor, Cariera de Marmură, Ruinele cuptorului de topit fier, Vârful Izoi, Platoul Tinoasa sau Cetatea Deznei.

Parcul Natural Lunca Mureșului

Parcul Natural Lunca Mureșului este o arie protejată pentru peisaj și biodiversitate. Se întinde în apropiere de municipiul Arad, centrul acestuia aflându-se la doar 4km de granița parcului. În lunca Mureșului se află peste 200 de specii de păsări și numeroase plante rare.

Cetatea Șoimoș

Cetatea Soimos din judetul Arad
Cetatea Soimos din judetul Arad

Altădată centru important de apărare, Cetatea Șoimoș a fost construită la sfârșitul secolului al XIII-lea. Aici și-a găsit refugiu chiar și Iancu de Hunedoara și alți voievozi. În zilele noastre doar umbra fortificației mai există, fiind într-o stare avansată de degradare. Totuși, dacă ajungeți în zonă trebuie să o includeți în lista de locuri de vizitat în Arad.

Citeşte şi:

Locuri de vizitat în Bulgaria, aproape de România. Cele mai importante obiective turistice

Stațiunea Durău – oaza de relaxare din Ceahlău. Activități și obiective turistice

Stațiunea Sovata – renumită pentru lacurile unice în lume. Obiective turistice în Sovata

VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
PARTENERI - GSP.RO
VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Playtech.ro
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Bunica Emmei Răducanu, noi mărturisiri despre nepoata-star:  "Când vine aici în România, vorbim româneşte"
Observatornews.ro
Bunica Emmei Răducanu, noi mărturisiri despre nepoata-star: "Când vine aici în România, vorbim româneşte"
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Știrileprotv.ro
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
Telekomsport
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor
PUBLICITATE
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor