Descoperă cele mai importante locuri de vizitat în Oradea:

Locuri de vizitat în Oradea – principalele obiective turistice

Oradea, mai demult numită Oradea Mare, este municipiul de reședință al județului Bihor. Oradea se află pe râul Crișul Repede, în imediata apropiere a frontierei cu Ungaria. Totodată, Oradea este și cel mai important oraș din regiunea istorică Crișana.

De secole, municipiul Oradea a reprezentat un punct important de referință pentru zonă, fiind cel mai important centru cultural și comercial. În Evul Mediu, în Cetatea Oradiei exista un observator astronomic, iar astronomii care lucrau acolo foloseau meridianul Oradiei ca meridian de 0°.

Turismul orădean începe să se dezvolte cu viteză, Oradea participând, alături de Băile Felix, la Târgul de Turism de la Viena din ianuarie 2015.

Cetatea Oradea

Locuri de vizitat în Oradea - Cetatea Oradea
Locuri de vizitat în Oradea – Cetatea Oradea

Printre cele mai importante locuri de vizitat în Oradea, Cetatea este construcție pentagonală, cu bastioane pe colțuri și șanț cu apă. Ea a fost înălțată între anii 1570-1618 de arhitecți italieni, rămânând cea mai bine păstrată cetate în stil renascentist italian din Europa centrală. Între anii 1092-1557 a servit ca reședință a Episcopiei romano-catolice de Oradea, perioadă în care cetatea a devenit un important centru religios, și cultural.

Cetatea fortificată așa cum se vede și astăzi nu a fost cucerită decât de două ori. În toamna lui 1598, cetatea a fost asediată fără succes, timp de cinci săptămâni de oștile turcești.

Piața Unirii

Locuri de vizitat în Oradea - Piata Unirii
Piata Unirii Oradea

Tot în topul celor mai importante locuri de vizitat în Oradea se numără si Piața Unirii.

Piața Sf.Ladislau de demult a primit numele actual de Piața Unirii între cele doua războaie mondiale. Aici se află mai multe obiective turistice din Oradea, printre care:

  • Clădirea Primăriei,
  • Palatul episcopal greco-catolic,
  • Biserica cu lună,
  • Palatul Vulturul Negru,
  • Biserica greco-catolică Sf.Ierarh Nicolae
  • Biserica Sf.Ladislau.

În centrul pieței a fost a fost amplasată în anul 1924 statuia regelui Ferdinand I, făuritorul României Mari. În prezent aici se află statuia lui Mihai Viteazul, locul unde, an de an, cetățenii și autoritățile orașului își aduc omagiile eroilor neamului.

Complexul Baroc

Complexul Baroc este cel mai important complex de acest tip din România si unul din cele mai reprezentative ale Europei. Se numără astfel printre cele mai impresionante locuri de vizitat în Oradea. Este construit din trei monumente, și anume: Palatul Baroc, Bazilica Romano-Catolică și Șirul Canonicilor.

Un aspect interesant este faptul că Palatul Baroc are o sută de camere și 365 de ferestre câte una pentru fiecare zi a anului. Șirul Canonicilor este un complex arhitectural format din 10 clădiri înșiruite, construite în mai multe etape pe parcursul a 100 de ani.

Palatul Primăriei Oradea

Printre principalele obiective turistice din Oradea se numără și Palatul Primăriei, care a fost construit în perioada 1902-1903. Turnul cu ceas are o înălțime de 50 m și este principalul punct de atracție al clădirii din centrul orașului, alaturi de fațadele bogat ornamentate ale palatului. Actualul turn al palatului a fost reconstruit, după ce în anul 1944 a fost mistuit de un incendiu.

Calea Republicii din Oradea

Este o stradă pietonală unde orădenii, dar și turiștii se retrag pentru o pauză binemeritată, după câteva ore de bântuit pe străzile orașului și de vizitat principalele obiective turistice, muzeele și cetatea. Sau după maratonul până-n vârful Turnului Primăriei. Pot găsi aici o mulțime de terase, aflate la parterul clădirilor istorice, unde pot lua prânzul, cina sau pot bea o cafea.

Sinagoga Sion

Obiective turistice în Oradea - Sinagoga Sion
Obiective turistice în Oradea – Sinagoga Sion

Sinagoga este un important lăcaș de cult și o impozantă construcție eclectică, fiind a 3-a sinagogă după mărime din Europa. Se numără de asemenea printre cele mai importante locuri de vizitat în Oradea. Aceasta a fost construită de comunitatea evreiască neologă și are influențe orientale maure, spațiul din interior fiind orientat în conformitate cu direcția Ierusalimului, adică spre Nord-Est și Sud-Vest.

Obiective turistice în apropiere de Oradea

Băile Felix și 1 Mai

Baile Felix
Baile Felix

Stațiunile balneare Băile Felix și Băile 1 mai se află la o distanță de 8 km, respectiv 4 km de oraș.

Pe lângă apele termale recunoscute pe plan internațional pentru efectele terapeutice, în această zonă se găsește o formațiune carstică spectaculoasă, mai exact, un aven cu o adâncime de 86 de metri, denumit în zonă „Craterul de la Betfia”, precum și Pârâul Peța, cu o vegetație tropicală unică în Europa. Cu o frumusețe aparte, stațiunile Băile Felix și 1 Mai e musai să facă parte din lista de locuri de vizitat atunci când mergi în Oradea.

Peștera Urșilor

Obiective turistice si locuri de vizitat in Oradea - Pestera Ursilor
Obiective turistice si locuri de vizitat in Oradea – Pestera Ursilor

Descoperită în septembrie 1975, Peștera Urșilor este unul dintre principalele obiective turistice din județul Bihor. Aflată la 80 de kilometri de Oradea, Peștera se află printre principalele locuri de vizitat în zonă. Numele peșterii vine de la multitudinea de fosile de urs de cavernă (specie dispărută), dar și a fosilelor de capră neagră, leu și hienă de peșteră. Este împărțită în două nivele, dintre care al doilea nivel e rezervat pentru cercetări științifice. Galeria superioară însă este deschisă publicului și amenajată corespunzător.

  • Află mai multe despre Peștera Urșilor și despre alte obiective turistice din zonă

Padiș

Zona turistică Padiș face parte din Parcul Natural Apuseni și este perfectă pentru iubitorii de munte. Zona include obiective turistice naturale precum Poiana Florilor, Poiana Vărăsoaia sau Cetățile Ponorului. Parcul Natural Apuseni se întinde pe suprafața a trei județe (Bihor, Cluj și Alba). Zona este una perfectă pentru camping și trasee montane.

Citeşte şi:

Locuri de vizitat în Alba Iulia – cele mai importante obiective turistice

Obiective turistice din Europa. Cele mai populare locuri de vizitat în Europa

Catedrala Sagrada Familia din Barcelona – care e povestea ei. Curiozități și lucruri mai puțin știute

Reacția uimitoare a Iuliei Albu când a văzut rochiile de nuntă ale Simonei Halep
PARTENERI - GSP.RO
Reacția uimitoare a Iuliei Albu când a văzut rochiile de nuntă ale Simonei Halep
BOMBĂ! Serghei Mizil, un nou gest JENANT în București. Nu i-a păsat de oamenii din jurul lui
Playtech.ro
BOMBĂ! Serghei Mizil, un nou gest JENANT în București. Nu i-a păsat de oamenii din jurul lui
Un bărbat din Gorj, eliberat recent după 23 de ani, şi-a sechestrat tatăl după ce s-a înarmat cu o bardă şi o secure. Omul s-a năpustit şi asupra oamenilor legii
Observatornews.ro
Un bărbat din Gorj, eliberat recent după 23 de ani, şi-a sechestrat tatăl după ce s-a înarmat cu o bardă şi o secure. Omul s-a năpustit şi asupra oamenilor legii
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Știrileprotv.ro
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
Telekomsport
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor
PUBLICITATE
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor