De ce este bine să consumi carne de curcan

Carnea de curcan este o sursă bogată de proteine cu conţinut scăzut de grasimi. Proteinele sunt esenţiale pentru menţinerea unei greutăţi sănătoase şi pentru musculatură.

Carnea de curcan are un conţinut scăzut de colesterol şi grăsimi saturate, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta afecţiuni cardiace.

De asemenea, este o sursa excelentă de vitamine precum B6, B12, riboflavină si niacină, care sunt importante pentru sănătatea generală.

Carnea de curcan conţine şi minerale precum fier, zinc, seleniu şi magneziu, care sunt esenţiale pentru sanatatea oaselor şi a dinţilor.

Carnea de curcan poate fi gătită în mai multe moduri, astfel încăt să fie potrivită pentru toate gusturile. De asemenea, aceasta poate fi gătită într-un mod sănătos, prin fierbere, coacere sau la grătar.

Piftie de curcan

Ingrediente

  • 2 aripi de curcan
  • 1 pulpă de curcan
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov mare
  • 15 căței de usturoi
  • 3-4 plicuri de gelatină (25 g)
  • 4 l de apă
  • 2 frunze de dafin
  • sare

Mod de preparare

Puneți curcanul, frunzele de dafin, ceapa întreagă și morcovii în 4 litri de apă și aduceți la fierbere. Cu o strecurătoare sau cu o spatulă cu găuri se îndepărtează spuma care se formează deasupra supei și se aruncă. 

Reduceți focul la mediu-mic și lăsați să fiarbă încet timp de 3 ore (sau până când lichidul s-a redus aproape la jumătate). Când carnea este gătită, adăugați sare după gust.

Scoateți aripioarele, pulpa și legumele din supă. Lăsați curcanul să se răcească, apoi scoateți carnea de pe oase și tăiați-o în bucăți mici. Aranjați bucățile de curcan pe fundul unor boluri sau al unor forme de copt mici. Puteți folosi și morcovul, tăiat în rondele.

Topiți gelatina înmuiată în supa fierbinte de curcan. Când supa este caldă, adăugați usturoiul tocat mărunt. La sfârșit se îndepărtează grăsimea de deasupra. Umpleți bolurile cu zeamă pentru a acoperi carnea. Puneți la frigider și lăsați întregul amestec să se răcească peste noapte.

Piftie de curcan cu mazăre

Ingrediente

  • două aripi de curcan;
  • o pulpă inferioară;
  • o ceapă mare;
  • un morcov mare;
  • 200 g mazăre fiartă;
  • trei căţei usturoi;
  • 5 l apă;
  • sare.

Mod de preparare

Se pune carnea la fiert, împreună cu ceapa şi cu morcovul, într-o oală în care se toarnă cinci litri de apă.

Se curăţă de spumă în timp ce fierbe. Se dă focul mic, se sărează şi se lasă aşa circa trei ore.

După ce a fiert, carnea se scoate din oală, se lasă la răcit, apoi se taie bucăţele şi se pune în boluri. Se adaugă morcovul fiert, tăiat şi mazărea.

Când apa în care a fost fiartă carnea este călduţă, se pune în ea usturoiul.

Peste carne, în boluri, se toarnă lichidul fiert cu legume. Se dau la frigider pentru câteva ore, să se răcească.

Beneficiile pentru sănătate ale piftiei

Răciturile sau aspicul, sau piftia cum se numește în România, sunt foarte sănătoase pentru sănătate. 

În primul rând, primiți gelatină și colagen natural atât de necesar în organism. Acesta este plin de aminoacizi, nutrienți și susține sănătatea articulațiilor.

În al doilea rând, piftia este delicioasă. Dacă urmați o dietă Keto, acesta este preparatul cu supă de oase și proteine de care veți avea nevoie vreodată! 

Ce tip de oase să alegeți

Spre deosebire de alte ciorbe de oase, piftia în special necesită partea de animal care vă va oferi cele mai multe capacități de gelifiere.  

Acest lucru este important pentru că așa vom obține toate gelatinele naturale. Deși nu este absolut nimic în neregulă cu adăugarea de gelatină suplimentară în amestec, dacă puteți găsi fie picioare de porc, adidași sau genunchi, fie copane de pui, poți face piftie ușor. 

Picioarele de porc au grăsimi, aminoacizi și ceva carne de oferit. Copanele de pui, de exemplu, oferă un conținut mare de gelatină.

Dacă aveți un fel de măcelărie undeva aproape, găsitul de adidași de porc sau cozi ori urechi nu este deloc o problemă. Prețul acestor bucăți din porc este destul de scăzut. 

Nu uitați că supa va fi fiartă la foc mic și, ca urmare, va pierde din umiditate. Astfel, gelatina din oase se dezvoltă. De asemenea, gelatinizarea unei cantități mai puține de lichid este mai ușoară decât să lucrezi cu cantitatea inițială de apă pe care o ai. Nu trebuie să rămână nici prea puțin și nici prea mult lichid.

Vezi şi rețete pentru piftie de Crăciun. Preparatul care nu lipsește de pe masa de sărbători

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News