Piftie de curcan 

Ingrediente 

  • 2 aripi de curcan
  • 1 pulpă de curcan
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov mare
  • 15 căței de usturoi
  • 3-4 plicuri de gelatină (25 g)
  • 4 l de apă
  • 2 frunze de dafin
  • sare

Mod de preparare

Puneți curcanul, frunzele de dafin, ceapa întreagă și morcovii în 4 litri de apă și aduceți la fierbere. Cu o strecurătoare sau cu o spatulă cu găuri se îndepărtează spuma care se formează deasupra supei și se aruncă. 

Reduceți focul la mediu-mic și lăsați să fiarbă încet timp de 3 ore (sau până când lichidul s-a redus aproape la jumătate). Când carnea este gătită, adăugați sare după gust.

Scoateți aripioarele, pulpa și legumele din supă. Lăsați curcanul să se răcească, apoi scoateți carnea de pe oase și tăiați-o în bucăți mici. Aranjați bucățile de curcan pe fundul unor boluri sau al unor forme de copt mici. Puteți folosi și morcovul, tăiat în rondele.

Topiți gelatina înmuiată în supa fierbinte de curcan. Când supa este caldă, adăugați usturoiul tocat mărunt. La sfârșit se îndepărtează grăsimea de deasupra.  Umpleți bolurile cu zeamă pentru a acoperi carnea. Puneți la frigider și lăsați întregul amestec să se răcească peste noapte.

Beneficiile pentru sănătate ale piftiei

Răciturile sau aspicul, sau piftia cum se numește în România,  sunt foarte sănătoase pentru sănătate. 

În primul rând, primiți gelatină și colagen natural atât de necesar în organism. Acesta este plin de aminoacizi, nutrienți și susține sănătatea articulațiilor.

 În al doilea rând, piftia este delicioasă. Dacă urmați o dietă Keto, acesta este preparatul cu supă de oase și proteine de care veți avea nevoie vreodată! 

Ce tip de oase să alegeți

Spre deosebire de alte ciorbe de oase, piftia în special necesită partea de animal care vă va oferi cele mai multe capacități de gelifiere.  

Acest lucru este important pentru că așa vom obține toate gelatinele naturale. Deși nu este absolut nimic în neregulă cu adăugarea de gelatină suplimentară în amestec, dacă puteți găsi fie picioare de porc, adidași sau genunchi, fie copane de pui, poți face piftie ușor. 

Picioarele de porc au grăsimi, aminoacizi și ceva carne de oferit. Copanele de pui, de exemplu, oferă un conținut mare de gelatină.

 Dacă aveți un fel de măcelărie undeva aproape, găsitul de adidași de porc sau cozi ori urechi nu este deloc o problemă. Prețul acestor bucăți din porc destul de scăzut. 

Nu uitați că supa va fi fiartă la foc mic și, ca urmare, va pierde din umiditate. Astfel, gelatina din oase se dezvoltă. De asemenea, gelatinizarea unei cantități mai puține de lichid este mai ușoară decât să lucrezi cu cantitatea inițială de apă pe care o ai. Nu trebuie să rămână nici prea puțin și nici prea mult lichid.

Rețete pentru piftie de Crăciun. Preparatul care nu lipsește de pe masa de sărbători

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News