Am spus „liderii”, și nu popoarele conduse de liderii care „fac pe nebunii”, pentru că pe termen mediu, aceste popoare ar putea să o ducă un pic mai rău, urmare a politicii lui Donald Trump de a implementa o globalizare reală, dar, cu siguranță, mult mai bine decât dacă ar continua să fie conduse de „lideri care fac pe nebunii”.
Pentru a trage propria concluzie, este necesar să priviți evoluțiile economice în cheia șocului tarifelor, prin care am clasificat în trei categorii economiile supuse anunțurilor de tarife ale administrației Trump: bunii, răii și urâții. Săptămâna aceasta au fost nominalizați, fără drept de apel, „urâții”.
Pentru cei care nu ați citit acel articol, rezum pe scurt:
- Actorii „buni” erau cei cărora administrația americană le-au impus tarife de doar 10%. Printre ei: Marea Britanie, Australia, Argentina, Turcia, Singapore, etc.
- Actorii „răi” erau cei care căpătau tarife de 20% (Uniunea Europeană) și un pic mai mult, precum Japonia sau Coreea de Sud.
- Iar actorii „urâți” erau în primul rând China și în subsidiar celelalte țări cu care SUA aveau deficit comercial mare.
Ziua Eliberării
Pentru oricine, chiar și pentru contestatorii lui Trump, data de 2 aprilie 2025 a însemnat un lucru cert: Donald Trump urmărește interesul Americii. Mai precis, al locurilor de muncă din SUA, în contextul unei globalizări reale, nu trișate.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1e48fdccfb75d34b41ae129fef05e147.jpg)
Tarife mai mari pentru importuri înseamnă scăderea atractivității importurilor, premise pentru relocarea unor activități în SUA, crearea de noi locuri de muncă, acasă. Acest lucru este indiscutabil, iar calea aleasă de administrația americană – amenințarea războiului comercial, care categoric are ca efect restrângerea comerțului internațional – a funcționat „după manual”.
Acesta este și motivul pentru care piețele financiare, globalizate, au intrat în panică, înregistrând scăderi semnificative (după creșterile spectaculoase postpandemie). Cui îi place restrângerea comerțului global?
Însă mai important este ceea ce s-a întâmplat după ce Donald Trump a anunțat pauza generalizată de la noile tarife majorate. Mai puțin pentru China.
Faptul că America dă tonul în ceea ce înseamnă economia globală este confirmat (în dauna bocitorilor care spun că își pierde din acest rol) de evoluția piețelor financiare de după ce Donald Trump a anunțat „pauza tarifelor”: indicii bursieri au înregistrat cele mai mari creșteri, într-o singură zi, din 2008 și până în prezent:
- Într-o singură zi, indicele S&P 500 a înregistrat o creștere de 9,52%, cea de-a treia cea mai mare creștere zilnică de la Al Doilea Război Mondial și până acum.
- Într-o singură zi, indicele Nasdaq a înregistrat cea mai mare creștere de după criza „dot.com”, respectiv din ianuarie 2001 și până în prezent, și a doua cea mai mare creștere zilnică din istorie: +12,16%;
- Într-o singură zi, indicele DJIA a crescut cu 7,16%, cea mai mare creștere zilnică din pandemie și până acum.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_ffb155c7aee12f6f38f95eb678055847.jpg)
Mai mult decât atât, pentru a argumenta că America este cel mai important actor din economia mondială și va rămâne așa, aduc exemplul previziunilor Goldman Sachs, din 9 aprilie 2025, din câte cunosc eu, fără precedent:
- În jurul prânzului zilei de 9 aprilie 2025, economiștii Goldman Sachs au anunțat că își schimbă perspectivele economiei americane, spre recesiune (ritm negativ al economiei), în 2025, urmare a noilor tarife;
- Câteva ore mai târziu, după ce președintele Trump a anunțat pauza de 90 de zile pentru tarife, Goldman Sachs a revenit: „ne întoarcem la prognoza noastră de bază, cu o creștere economică estimată la +0,5%.” A zis cineva recesiune? ☺
În mod real, este inimaginabilă o astfel de evoluție, pentru că o schimbare de la o estimare de creștere economică la recesiune nu a depins vreodată de un singur instrument de politică economică (în cazul de față, taxele vamale). Și totuși, în mod real, exact asta s-a întâmplat.
Ce ne spune „răzgândirea” lui Trump.
În fapt, ne spune că nu este nicio răzgândire, ci faptul că el continuă să transpună în fapte ceea ce a anunțat înainte de a redeveni președinte al SUA: vrem locurile de muncă înapoi acasă, îi sancționăm pe cei care trișează.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_9193bbf161b5d2a33720245d216dc084.jpg)
Și ne mai spune ceva: economii precum Marea Britanie sau Singapore sunt privite ca actori „buni”, așa cum decriptam în primul articol pe această temă.
Iar economii precum Uniunea Europeană sunt confirmate ca „actor rău”, exact așa cum a exprimat-o exact vicepreședintele american JD Vance la conferința de securitate de la Munchen, și a mai arătat-o încă o dată, simultan cu „scăparea de pe Signal”, pe care am interpretat-o de îndată ca fiind „un mesaj pentru liderii care fac pe nebunii”. Dar faptul că liderii Uniunii „fac pe nebunii” nu înseamnă că populația Uniunii Europene ar trebui să sufere. Și ne mai spune ceva:
China, China, China.
Din clasificarea inițială, respectiv „bunii, răii și urâții”, au mai rămas „urâții”, respectiv China. Care devine „și mai urâtă”. Odată cu pauza tarifelor pentru toate economiile, pentru China a fost anunțată o taxă pe importuri de 125%.
Dacă liderii care „fac pe nebunii” din Uniunea Europeană par să fi înțeles ceva din asta (au anunțat că duminică, 13 aprilie 2025, vor fi zburat deja spre Washington pentru a încerca să facă o înțelegere), nu același lucru pot să afirm despre liderii Chinei. Ce au făcut ei?
Tocmai au anunțat că majorează de la 84% la 125% nivelul taxelor vamale pentru importurile din SUA, potrivit ministrului de finanțe chinez: „Chiar dacă SUA continuă să impună tarife mai mari, acest lucru nu va mai avea niciun sens economic și va deveni o glumă în istoria economiei mondiale. Cu ratele tarifare la nivelul actual, nu mai există o piață pentru bunurile americane importate în China”.
Înclin să cred că asta nu este o veste bună pentru China. Pentru că în esență, atestă reversul – nu va mai exista o piață pentru bunurile chinezești importate în America. Iar piețelor financiare efectiv nu le pasă: indicii americani au fost doar „gâdilați” de măsurile „retaliatorii” ale Chinei.
În timp ce același Goldman Sachs a anunțat că, deși exporturile Chinei către SUA reprezintă cam 3% din PIB, estimează că efectele tarifelor americane va avea impact a 10 până la 20 de milioane de locuri de muncă în China. Încap atâția în Piața Tiananmen?
Cu ce rămânem la finalul unei săptămâni „nebune”
- Cu taxe de import de 145% pentru bunurile din China importate în SUA
- Cu taxe vamale de import de 25% pentru aluminiul importat din Canada sau Mexic, autoturisme și bunuri
- Cu taxe vamale de 10% pentru toate celelalte importuri (inclusiv cele din Uniunea Europeană)
- Cu sentimentul că foarte curând, regimul de la Beijing va începe să își epureze generalii, de teama măcelului intestin care va provoca o recesiune severă, nu în America, ci în China, acolo unde conducerea partidului decide să lase fără bani clasa muncitoare
- Cu potolirea liderilor care „fac pe nebunii” din Uniunea Europeană, care își trimit deja emisarii la Washington
- Cu un semnal clar de la Washington către liderii Uniunii Europene de a înceta să se bazeze pe importuri de energie ieftină rusească, mai pe față sau mai pe dos, pentru a exporta în China, în timp ce exporturile Uniunii sunt deja mult mai scumpe (și potențează creșterea economiei americane), urmare a deprecierii dolarului față de euro. Epoca în care Germania exporta BMW-uri în China subvenționate din gaz ieftin rusesc s-a terminat
- Cu un petrol mult mai ieftin, care afectează în parte și resursele obținute pe ușa din dos, de Rusia.
Și, nu în ultimul rând, cu „delirul” liderilor politici români, rupți total de realitatea vremurilor istorice pe care le trăim.
Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.

IulianS • 15.04.2025, 15:29
E foarte posibil sa fie așa cum spuneți pe viitor. Pana una-alta a fost o manipulare grosiera de bursa.

MAMIRA • 12.04.2025, 10:51
"Eliberarea" asta...Cu 35 de ani in urma multe republici sovietice au cerut ramanerea in URSS. Rusia le-a raspuns cam in felul asta:"ne onoreazsa intentiile voastre dar hotararea noastra a fost deja luata"..."Ziua Eliberarii " poate a venit si pt SUA dar poate cu un "maine" cu ceva probleme pentru aliati...probleme dupa modelul celei cu care se confrunta acum Ucraina...Intram oare intr-o era noua in care datoriile publice, banii FIAT se vor materializa prin cedare de resurse si privatizari?

Tep45pg • 12.04.2025, 10:12
Prostii. O vanzare de obligatiuni din partea creditorilor si America se prabuseste ca un castel de carti. Nu mor caii cand vor cainii.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_5e61b16f10d183520e9893171c06217f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_2eb73a1ea3663c008126011fd7f12eb4.webp)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_d14a138df761ff7b57dd3718a56ad73d.png)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_a3a9cb03a2381d6ec2bfeb7838914f97.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_9e498c2531b45c43430b4b1c969af654.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_8ade19b3d3f553fcadc281af11ef8b8c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_943dbaf1152a348424ecac48563de661.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_23bc7b796f5561ba3b2e01df209061b6.jpg)