Atunci când copiii învață să se autoregleze, înțeleg mai bine importanța timpului și cum să își gestioneze propriile comportamente și acțiuni. „Acesta a fost un lucru pe care l-am predat cu prioritate fiicelor mele când erau mici și a contribuit la succesul lor”, scrie jurnalista americană Esther Wojcicki, într-un articol publicat pe cnbc.com.

Cele trei fiice ale sale, Susan, Janet și Anne, au ajuns în vârful unor profesii competitive, dominate de bărbați. Susan este director executiv (CEO) al YouTube, Janet este medic, iar Anne este cofondatoare și CEO al companiei 23andMe.

Esther Wojcicki este autoarea cărții „Cum să formezi oameni de succes” („How To Raise Successful People”), tradusă și publicată în România de Editura TREI. 

„Celebra îndrumătoare a multor minți sclipitoare din Silicon Valley și mama a trei fiice cu niște cariere strălucite, Esther Wojcicki dezvăluie metodele sale îndelung testate (acasă și la clasă) pentru a crește niște copii fericiți, spontani și siguri pe forțele proprii. Rețeta ei educațională constă dintr-o combinație a cinci valori cardinale: încredere, respect, independență, colaborare și generozitate”.

Din descrierea cărții „Cum să formezi oameni de succes”:  
Mama directoarei executive a YouTube dă sfaturi pentru creșterea unor copii de succes. Care este cea mai importantă abilitate
Cinci reprezentanți ai elevilor explică pentru Libertatea de ce susțin greva profesorilor și critică guvernanții: „Se folosesc de noi și de contextul examenelor ca să oprească protestul”
Recomandări
Cinci reprezentanți ai elevilor explică pentru Libertatea de ce susțin greva profesorilor și critică guvernanții: „Se folosesc de noi și de contextul examenelor ca să oprească protestul”

Cine este Esther Wojcicki

Esther Wojcicki, celebra educatoare, jurnalistă și mamă, este recunoscută pentru competențele ei în metoda „învățării mixte” și pentru integrarea tehnologiei în procesul educațional. În anii 90 a fondat renumitul program de studii media de la Palo Alto High School din California. Wojcicki este vicepreședintă a Creative Commons și a avut un rol esențial în lansarea Google Teachers Academy. Actualmente își desfășoară activitatea în California, potrivit Libris.ro. 

Copiii trebuie să învețe autoreglarea acum mai mult ca niciodată

În urmă cu 20 de ani, copiii se întâlneau cu prietenii în persoană, se jucau afară, făceau puzzle-uri și citeau cărți. Lucrurile s-au schimbat mult de atunci. Suntem în permanență pe dispozitive electronice, punctează autoarea. 

Iar copiii sunt pricepuți la tehnologie. Am văzut copii de clasa a II-a cerând telefoane mobile de la părinți pentru a face fotografii sau pentru a intra pe rețelele de socializare. Dar nu atât de mult accesul pe care îl au copiii mă îngrijorează. Ci lipsa de autocontrol și de eficacitate în ceea ce privește acest acces. Cât timp ar trebui să petreacă copiii pe un dispozitiv digital? Cât de des ar trebui să îl folosească? Ce ar trebui să facă pe el?”, continuă jurnalista americană. 

Știți ce afecțiuni de sănătate mintală sunt decontate în România? Nici măcar sistemul nu știe, arată un recent raport
Recomandări
Știți ce afecțiuni de sănătate mintală sunt decontate în România? Nici măcar sistemul nu știe, arată un recent raport

Autocontrolul nu se referă doar la timpul petrecut în fața ecranului. În cele din urmă, îi ajută să devină mai capabili și mai încrezători în toate aspectele vieții lor, explică Wojcicki.

Cum îi pot ajuta părinții pe copii să se controleze

Autoarea oferă o serie de sfaturi pentru părinții care vor să-și învețe copiii această abilitate atât de utilă pentru viitorul lor personal și profesional. Iată care sunt acestea:

1. Modelează o relație sănătoasă cu tehnologia.

Gândiți-vă la ultima dată când ați mâncat prânzul în timp ce compuneți un e-mail, în timp ce ascultați un podcast și vă verificați telefonul de fiecare dată când sună. Cu toții am trecut prin asta.

Copiilor le poate fi greu să se autoregleze, pentru că părinții lor modelează acest comportament. Nu uitați, copiii noștri ne urmăresc și ne copiază în mod constant”, atrage atenția jurnalista, potrivit Școala 9

În plus, un sondaj efectuat în rândul a peste 6.000 de participanți a constatat că 54% dintre copii consideră că părinții lor își folosesc prea des dispozitivele. Mai mult, 32% dintre copii s-au simțit neimportanți” atunci când părinții lor vorbeau la telefon.

„Neimportanți. Asta mă întristează. Câți dintre noi, adulții, ne-am simțit așa când cineva și-a verificat telefonul în timpul unei conversații? Da, telefoanele creează dependență, dar pentru binele copiilor noștri și al nostru, trebuie să stabilim limite”. 

Esther Wojcicki, jurnalistă și scriitoare americană:
Educația primește un procent din PIB mai mic decât în 1995. Câți bani s-au alocat în ultimii 30 de ani
Recomandări
Educația primește un procent din PIB mai mic decât în 1995. Câți bani s-au alocat în ultimii 30 de ani

2. Învățați-i să fie răbdători.

Autoreglarea este alcătuită din multe abilități, iar una dintre ele este răbdarea, explică autoarea, în sursa citată. Conform unui studiu privind gratificarea amânată, copiii care sunt capabili să aștepte mai mult timp pentru recompense tind să aibă rezultate mai bune în viață.

Iată opusul învățării răbdării: să lași un copil să fie online toată ziua – în mașină, în restaurante, la masă.

„Pentru fetele mele, așteptarea și economisirea făceau parte din viața noastră. Nu aveam prea mulți bani când erau mici, așa că am economisit pentru ceea ce ne doream. Fiecare dintre ele avea propriul ei purceluș și îl umplea bănuț cu bănuț. Am tăiat chiar și cupoane din ziar în fiecare duminică. Atunci când reușeau să cumpere ceva ce-și doreau datorită răbdării lor, simțeau un sentiment de împlinire”.  

Esther Wojcicki, jurnalistă și scriitoare americană:

3. Lăsați-i să se plictisească.

În calitate de profesoară, elevii mei se plângeau uneori la mine că nu le puteam menține atenția în timpul cursurilor. Dar niciodată nu m-am supărat sau m-am ofensat”, povestește jurnalista. 

„Am profitat de asta ca de o oportunitate de învățare și le-am spus: «Vreau să vă duceți acasă și să vă întrebați părinții dacă se plictisesc vreodată la locul de muncă. Dacă vă întoarceți mâine cu răspunsul că nu se plictisesc niciodată, puteți sări peste prelegerea mea». Asta le-a atras atenția. «A fi plictisit este o pregătire pentru viață», le-am spus. «Voi vă antrenați chiar acum». Au râs, dar au înțeles cu toții. Viața este uneori, sau adesea, plictisitoare”.  

Dar poți învăța multe în acele momente, continuă Wojcicki: Poți fie să te duci direct la telefon, fie să visezi: Care sunt obiectivele tale? Care sunt următorii pași? Ce obstacole vă stau în cale? Unde simțiți cea mai mare emoție, cea mai mare speranță?”. 

4. Stabiliți reguli pentru folosirea dispozitivelor tehnologice. 

În mod surprinzător, e de părere jurnalistă, mulți părinți nu stabilesc reguli de bază pentru copiii lor, atunci când vine vorba de utilizarea unui smartphone, laptop sau tabletă.

Iată ce sfaturi oferă Esther Wojcicki:

 •  Stabiliți un plan împreună cu copiii, implicați-i în alegerea regulilor; 
 • Fără telefoane în timpul meselor, fie că vă aflați acasă sau în vizită la altcineva;
 • Fără telefoane după ora de culcare. Explicați-le copiilor importanța somnului pentru dezvoltarea creierului și amintiți-le că organismul lor crește atunci când dorm;
 • Copiii mai mici, începând cu vârsta de 4 ani, ar trebui să fie învățați cum să folosească telefoanele mobile în caz de urgență;
 • Copiii ar trebui să vină cu propriile politici privind telefoanele mobile pentru vacanțele în familie sau pentru orice fel de activitate socială în care trebuie să fie prezenți; 
 • Asigurați-vă că aleg o sancțiune pentru nerespectarea propriei lor politici (de exemplu, pierderea unei anumite perioade pe un dispozitiv);
 • Discutați despre ce fotografii și înregistrări audio sunt adecvate pentru a fi partajate online. Explicați-le că orice postează lasă o amprentă digitală;
 • Ajutați-i să înțeleagă ce este hărțuirea cibernetică și impactul negativ al acesteia asupra celorlalți. Eu spun întotdeauna: «Râdeți cu prietenii voștri, nu de ei»;
 • Învățați-i să nu dea informații de identificare personală;
 • Scopul este de a-i responsabiliza și de a-i învăța eficacitatea. Atunci când copiii se pot autoregla, este mai probabil să aibă relații mai reușite cu ei înșiși și cu ceilalți.
Comentarii (2)

cristescupradu   •   27.03.2023, 07:34

Interesante sfaturile mamei CEO-ului Youtube privind educatia copiilor.Insa sfaturile dansei sunt aplicabile intr-o tara cu posibilitati economico-financiare precum SUA. Si nu numai atat, banuiesc si ca aceasta mama are o veche traditie familiala cu buna educatie. Dar ce sa te faci cu o tara saracita ca a noastra sau mai precis, saracita ? Si cand invatamantul in limba romana a inceput de la dl Cuza, iar pe la sfarsitul sec XIX cam 90 din populatia romaneasca si la unele minoritati erau analfabete si conform recensamantului din 1930 cam 50% din populatie era analfabeta, cum sa rezolvi corect problema educatiei ? Norocul romanesc a fost revolutia din 1989 care a descatusat energiile sinergice ale poporului, inclusiv cresterea si educatia tineretului astfel ca etnia romaneasca are toate sansele sa ajunga pe noi culmi de educatie, civilizatie si progres. Doamne ajuta !

  elnula   •   27.03.2023, 08:10

  cristescupradu   •  27.03.2023, 07:34

  Interesante sfaturile mamei CEO-ului Youtube privind educatia copiilor.Insa sfaturile dansei sunt aplicabile intr-o tara cu posibilitati economico-financiare precum SUA. Si nu numai atat, banuiesc si ca aceasta mama are o veche traditie familiala cu buna educatie. Dar ce sa te faci cu o tara saracita ca a noastra sau mai precis, saracita ? Si cand invatamantul in limba romana a inceput de la dl Cuza, iar pe la sfarsitul sec XIX cam 90 din populatia romaneasca si la unele minoritati erau analfabete si conform recensamantului din 1930 cam 50% din populatie era analfabeta, cum sa rezolvi corect problema educatiei ? Norocul romanesc a fost revolutia din 1989 care a descatusat energiile sinergice ale poporului, inclusiv cresterea si educatia tineretului astfel ca etnia romaneasca are toate sansele sa ajunga pe noi culmi de educatie, civilizatie si progres. Doamne ajuta !

  care tara "saracita"??????? toti copchii sunt dusi si adusi la scoli si la gradinite cu masinile.......in supermarketuri se cumpara cu cate doua carucioare ................care "saracita" ...*** ***

  Acest comentariu a fost moderat pentru: intoleranță pe criterii socio-economice.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.