Proiectul de lege a educației a fost prezentate în Guvern pe 9 martie, de ministra Ligia Deca, iar examenul de admitere la liceu este propunerea care suscită în continuare dezbateri aprinse și critici. În ultima săptămână sindicatele din învățământ au venit cu varianta să nu se mai dea examen de admitere, dar Evaluarea națională să aibă mai multe probe. Ideea este respinsă de reprezentanții elevilor și ai părinților. 

Specialiști din cadrul Federației Coaliției pentru Educație au prezentat o analiză amănunțită a tuturor scenariilor de tranziție la liceu discutate în ultima vreme, dar au venit și cu variante noi. Soluția considerată cea mai potrivită este un portofoliu educațional construit prin evaluări standardizate pe durata claselor a VII-a și a VIII-a. 

Noul proiect de lege propune, pentru absolvenții de clasa a VIII-a: 

 • Evaluare națională standardizată la finalul clasei a VIII-a, cu două probe: matematică, limba română.
 • Repartizare computerizată pentru 40% din locurile disponibile în licee.
 • Selecția pentru liceu în cazul cererii mai mari este completată cu încă două probe la alegerea liceului, pentru 60% din locurile disponibile.

În opinia ministrului Ligia Deca, acest tip de admitere este unul echitabil, după cum a spus la conferința de presă de după ședința de guvern. „Această variantă de concurs de admitere la liceu, în limita a 60% din locurile pe profilurile cu concurență, dă, de fapt, două șanse fiecărui elev. Există șansa în care, după Evaluarea Națională, merg la concursul de admitere și sunt două variante: fie intră pe locurile pentru care concurează, și atunci rămân acolo, fie nu reușesc să intre, dar atunci mai au încă șansa să opteze pentru acel profil la acel liceu, în contextul celor 40 % din locuri, care se vor baza pe repartizare computerizată pe baza notelor de la evaluarea națională”, a spus ministra, potrivit platformei Edupedu

CORESPONDENȚĂ DIN HERSON. Un fost prizonier la ruși povestește ororile: electroșocuri, bătăi, „un terci cu apă o dată pe zi și în loc de alarmă, imnul Rusiei”
Recomandări
CORESPONDENȚĂ DIN HERSON. Un fost prizonier la ruși povestește ororile: electroșocuri, bătăi, „un terci cu apă o dată pe zi și în loc de alarmă, imnul Rusiei”

Scenariul propus în noul proiect de lege pentru învățământul preuniversitar, prin care liceele vor putea să-și selecteze în plus elevii printr-un examen de admitere, nu reușește să corecteze în mare măsură dezavantajele scenariului existent, spun experții din educație.

Federația Coaliția pentru Educație, formată din ONG-uri cu experiență în domeniu, a publicat o analiză comparativă a șase scenarii posibile și a subliniat avantajele și dezavantajele pentru fiecare. Portofoliu educațional construit prin evaluări naționale (externe) standardizate programate pe durata ultimilor doi ani de gimnaziu este varianta pe care experții o consideră cea mai potrivită pentru țara noastră.

Analiza este elaborată de Andreea Eșanu, doctor în științele educației, cu sprijinul Consiliului director al organizației, din care fac parte și expertele în educație Liliana Romaniuc și Daniela Vișoianu. 

Dacă s-ar implementa o modalitate de admitere pe baza portofoliului educațional, aceasta ar însemna și:

 • Standarde naționale de evaluare/performanță pentru rezultatele școlare din gimnaziu;
 • Pot fi programate probe la finalul gimnaziului;
 • Liceele stabilesc criteriile minime de acces pentru fiecare program și specializare;
 • Elevii se înscriu la liceu în funcție de preferințele lor, ale familiilor sau în funcție de oferta educațională în baza unui proces de consiliere;
 • Liceele selectează elevii care îndeplinesc criteriile minime; în cazul în care numărul de înscrieri depășește numărul de locuri se are în vedere un sistem de selecție;
 • Liceele își refac oferta educațională, în cazul în care numărul de înscrieri este semnificativ sub numărul de locuri;
FRF spune că federația maghiară minte că UEFA i-a permis afișarea la meciuri a steagului Ungariei Mari
Recomandări
FRF spune că federația maghiară minte că UEFA i-a permis afișarea la meciuri a steagului Ungariei Mari

Acest model este deja aplicat, cu variații, de țări precum Franța, Austria, Portugalia, Finlanda sau Spania.

Evaluarea națională ajunge să fie un examen de complexitatea bacalaureatului

Ar exista și posibilele riscuri în ce privește România: „Atâta vreme cât nu vor exista standarde naționale de învățare/evaluare/performanță pentru toate disciplinele și toți anii de gimnaziu, precum și o bună alfabetizare a profesorilor în zona evaluării, portofoliul educațional prezintă riscul să fie factor aleatoriu de selecție”, susțin specialiștii, citați de Școala 9

Un alt risc ar fi ca evaluarea din ultimii doi ani să nu fie îngrămădită de fapt pe ultima sută de metri: „există predispoziția pentru o evaluare națională la finalul clasei a VIII-a foarte complexă, poate prea complexă: cu probe numeroase, ce vor fi date într-un interval de timp scurt. Evaluarea națională ajunge să fie un examen de complexitatea bacalaureatului”.

Dat fiind ultimul dezavantaj, autorii au modelat o variantă B a scenariului enunțat care cuprinde:

 • Portofoliu educațional cu standarde naționale de performanță pentru rezultatele școlare din gimnaziu;
 • Restul caracteristicilor scenariului inițial;
 • Nu există evaluări externe standardizate la finalul gimnaziului, elevii fac tranziția către liceu în baza portofoliului educațional și consilierii școlare;
MESAJE INTERNE: PSD a găsit responsabilul pentru criza de pe piața asigurărilor. Nu sunt șefii ASF, ci președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, căruia social-democrații au fost instruiți să-i ceară demisia
Recomandări
MESAJE INTERNE: PSD a găsit responsabilul pentru criza de pe piața asigurărilor. Nu sunt șefii ASF, ci președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, căruia social-democrații au fost instruiți să-i ceară demisia

Federația Coaliția pentru Educație insistă pentru o alegere strategică, nu una de tip „stingere de incendii” – adică măsuri cu efect imediat, menite să combată consecințe nedorite ale politicilor prezente, dar fără a lua în considerare și consecințele pe care le generează măsurile respective, se mai arată în comunicat. 

Dezavantajele admiterii la liceu din prezent 

„Opinia publică este preocupată de meditații și inechitatea creată de această industrie, mai ales dacă este asociată cu o selecție puternică la final de clasa a VIII-a, o selecție bazată pe ierarhizare și performanță. Dar acesta este doar unul dintre efectele alegerii unui anumit tip de design al tranziției”, se arată în comunicatul Federației Coaliția pentru Educație. 

Alte dezavantaje: 

 • Nu valorifică suficient rezultatele învățării în selecția elevilor – și nici nu asigură accesul elevilor performanți la programe educaționale de calitate înaltă: evaluarea națională este un singur examen dat o singură dată, doar la două probe (matematică și limba română), care spun foarte puțin despre parcursul academic, profilul și interesele elevilor care urmează să fie selectați pe o rută educațională sau alta.
 • Evaluarea națională în forma actuală nu este un test standardizat la nivelul populației de elevi din România, în așa fel încât să permită în mod clar identificarea și diferențierea elevilor capabili de performanță înaltă și orientarea lor către programe  educaționale de calitate înaltă. În absența standardizării, selecția bazată pe rezultatele la evaluarea națională nu este întru totul fair (obiectivă), deși are la bază un examen național.
 • Repartizarea computerizată ține mult prea puțin seama de preferințele elevilor și ale familiei, de potrivirea între cerere și programele pe care le vor urma aceștia în învățământul secundar superior. Oferta educațională este extrem de limitată ca opțiuni, astfel încât, întâmplător, pentru unii elevi opțiunea „câștigătoare” se va potrivi intereselor lor.
Șocul trăit de un gălățean în Italia, când s-a întors la locuință. Era 2 noaptea: "Ea s-a întors zâmbind. Eu m-am speriat, m-am jenat"
GSP.RO
Șocul trăit de un gălățean în Italia, când s-a întors la locuință. Era 2 noaptea: "Ea s-a întors zâmbind. Eu m-am speriat, m-am jenat"
Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (3)

Sofa_King   •   12.03.2023, 10:24

Admiterea e cea mai corecta metoda. Cu conditia asigurarii unui examen corect. Daca esti bun iei nota si esti admis. Se evita in astfel cazurile unde unii copii de la licee mai slabe veneau cu medii foarte mari iar cei de la licee puternice veneau cu medii mai mari.

.ZORRO.   •   12.03.2023, 08:59

Ca de obicei, din rau in mai rau. O masura buna (renuntarea la media anilor de studii) e urmata de mai multe masuri proaste (probe mai multe la evaluare, admitere discretionara la mana directorilor de licee- directorii vor vinde locurile din liceu la fel ca pe cele din gimnaziul liceelor etc). ***

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

bozo76   •   11.03.2023, 22:33

***

Acest comentariu a fost moderat pentru: incitare la violență.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.