MENIU CAUTĂ

Ambasadorul român din Danemarca a vrut să prelungească votul, dar le-a fost dezactivată aplicația

Distribuie

Alexandru Grădinar, ambasadorul României în Danemarca, a transmis într-un mesaj postat pe Facebook că a solicitat în repetate rânduri, duminică, prelungirea programului la cele șapte secții de votare din țară, dar aplicațiile de votare le-au fost dezactivate.

Ambasadorul își începe mesajul spunând că ”Modul în care s-a derulat votul de duminică în secțiile din Danemarca v-a lăsat decepționați pe toți cei care ați participat și ați așteptat ore întregi, mulți dintre voi fără a mai putea vota. Înțeleg pe deplin aceste sentimente, pe care le consider legitime și întemeiate. Și vă admir pentru superba lecție de democrație pe care ați oferit-o întregii Europe, alături de toți ceilalți români de pretutindeni, prin multele ore petrecute în ploaie și în frig pentru a vă exercita dreptul la vot”.

În continuare, Grădinar spune că ”Marea provocare a comisiilor electorale a constat în respectarea procedurii de vot deosebit de complexe. Astfel, mulți nu au putut vota, deși Danemarca a avut, pentru prima oară, șapte secții de votare, un număr aproape dublu față de ultimele alegeri. Și, să nu uităm că aproape 8000 de români și-au exprimat opțiunile de vot la scrutinul din 26 mai. Practic, în toate secțiile din Danemarca au votat, în medie, 1,5 oameni pe minut. Acest lucru a fost posibil și datorită eforturilor supraomenești ale celor din comisiile electorale. Devotamentul de excepție al acestora va rămâne pentru multă vreme în conștiința mea și a colegilor mei”.

Diplomatul român de la Copenhaga spune că ”Am vrut ca toți românii din Danemarca prezenți la cele șapte secții să voteze. Am solicitat, în repetate rânduri, prelungirea programului de votare. La Copenhaga, am venit în mijlocul vostru să mă asigur că toți veți avea posibilitatea să votați. Nimeni nu a știut că aplicația folosită în procesul electorală urma să fie dezactivată”.

În încheiere el le cere românilor din Danemarca ”să depășim acest moment. Am realizat foarte multe lucruri împreună pentru binele românilor din Danemarca. Și mai avem încă multe de făcut împreună. Sper să pot conta și în continuare pe sprijinul și susținerea voastră”.

Sistemul electronic de verificare a identității s-a închis automat, la ora 21.30, în secția de vot din ambasada României de la Copenhaga. În clădire se aflau zeci de români, care au reușit să intre înainte de închiderea urnelor. Cu toate acestea, ei nu au reușit să-și mai exprime votul, după cum relatează unul dintre românii aflați în interior, pe rețelele de socializare.

Remus Pușpan, un român care se află în Copenhaga, a scris pe Facebook că, la ora 21.00, ambasadorul României la Copenhaga i-a primit în grădina reprezentanței pe toți cei care stăteau la coadă. Astfel, aceștia ar fi trebuit să poată vota, potrivit legii electorale.

După aproximativ 50 de minute, acesta a scris că sistemul s-a blocat, iar toți cei aflați în ambasadă au început să strige: „Vreau să votez”.

Totodată, el a punctat că la ora 22.20, clădirea Ambasadei a fost evacuată.

Copenhaga nu este singurul oraș în care s-au format cozi interminabile, iar românii s-au plâns că au stat ore în șir la coadă, mulți dintre ei întrebându-se dacă vor reuși să și voteze.

În Munchen, polițiștii au făcut un gest uluitor, înconjurând oamenii cu garduri și afirmând că aceștia se află în curtea consulatului, deci trebuie să fie lăsați să-și exprime opțiunea.

Cozi uriașe au fost și în mai multe orașe din Italia, Germania și Marea Britanie.


Citește și: PAPA FRANCISC, LA BUCUREȘTI | Ghidul complet al vizitei Suveranului Pontif în Capitală. Unde vor fi restricții de trafic, cum vor circula mijloacele de transport în comun, unde va dormi și ce program va avea Sanctitatea Sa


 

Citește mai multe despre Alegeri europarlamentare pe Libertatea.

Comentarii