de Daniel Stanciu
Trei zile va petrece Sanctitatea Sa pe meleagurile mioritice, timp în care se va întâlni cu autoritățile statului, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, oameni de rând (catolici și nu numai) și va beatifica 7 episcopi greco-catolici uciși din ură față de credință în diferite locuri din România între anii 1950-1970.

Beatificarea este unul dintre pașii necesari canonizării în Biserica Catolică.

O vizită de un rang atât de înalt vine cu o serie de efecte asupra locurilor prin care Papa va trece.

La Blaj, spre exemplu,  vor avea loc restricții de circulație pentru aproape 24 de ore pe durata vizitei sale. Zona centrală a Blajului va deveni pietonală, iar consumul de alcool va fi interzis. Atât în centrul orașului, cât și în toate locațiile prin care va trece Papa Francisc.

Papa, în București: Școli închise și polițiști peste tot

O măsură care îi va afecta pe toți bucureștenii este închiderea școlilor pe 31 mai. Pe lângă aceasta, vor fi restricții de trafic, iar unele mijloace de transport în comun vor circula pe alte trasee.

Directorul STB, Andrei Creci, a declarat că vor fi afectate liniile a 18 autobuze. Unele dintre acestea vor fi deviate, altele vor “staționa între 5 si 15 minute” în stații, pentru a lăsa culoar liber pe traseul pe care va trece Papa Francisc.

Parcul de autobuze care deservesc zona Aeroportului Otopeni și Gara de Nord va fi suplimentat pentru a face față numărului de pelerini.

Restricții de trafic în aproape tot Bucureștiul

Vizita Papei Francisc este tratată la același nivel la care ar fi tratată vizita președintelui SUA. În toate zonele prin care va trece Papa vor exista restricții de trafic, iar unele parcări vor trebui eliberate. Este vorba despre zona Pieței George Enescu, unde măsura se va aplica începând din 30 mai, ora 07:00.

Care sunt parcările:

 • Benjamin Franklin, între Calea Victoriei și str. Nicolae Golescu;
 • Breteaua care face legătura între str. Benjamin Franklin și str. Episcopiei, pe str. Constantin Esarcu;
 • Breteaua care face legătura între str. Benjamin Franklin și str. Episcopiei, pe str. Constantin Esarcu;
 • Parcarea din zona Episcopiei cu str. George Clemenceau, precum și pe str. Episcopiei până pe Calea Victoriei, str. Valter Mărăcineanu (Aleea Biserica Kretzulescu) de la Calea Victoriei până pe Ion Câmpineanu, str. Știrbei Vodă breteaua adiacentă de la  intersecția Lutherană până pe Calea Victoriei;
 • Parcarea de pe str. Academiei între Ion Câmpineanu și Dem I. Dobrescu adiacent Monumentului Renașterii.

Din 30 mai, ora 18.00, nu se oprește și nu se staționează pe traseul Papei

Pe toate străzile din București pe care Papa Francisc se va deplasa în timpul vizitei sale sunt strict interzise oprirea și staționarea. Dintre aceastea amintim:

 • Zona Fântâna Miorița, alveolele Kiseleff din zona Monumentului Infanteristului, PiațaVictoriei parcarea TNT;
 • Calea Victoriei, între Piața Victoriei și Bd. Regina Elisabeta, Bd. Regina Elisabeta (inclusiv alveolele destinate parcărilor);
 • Piața Mihail Kogălniceanu, Bd. Eroilor, Bd. Eroii Sanitari, Bd. Marinescu între Șos. Cotroceni și Piața Eroilor, Bd. Știrbei Vodă între Calea Plevnei și str. Berzei (banda I către str. Luterană),
 • Constantin Stahi (începând cu data de 30 mai 2019, ora 08.00, până la data de 02 iunie 2019, ora 10.00), Piața Papa Ioan Paul al II-lea, Bd. Schitu Măgureanu (stânga/dreapta),
 • Splaiul Independenței între Pod Izvor și Pod Șerban Vodă, str. Vasile Pârvan;
 • Berzei între Calea Plevnei și str.  Știrbei Vodă, str. Știrbei Vodă între str. Berzei  și Calea Victoriei;

Traseul Papei Francisc

PAPA FRANCISC, LA BUCUREȘTI | Ghidul complet al vizitei Suveranului Pontif în Capitală. Unde vor fi restricții de trafic, cum vor circula mijloacele de transport în comun, unde va dormi și ce program va avea Sanctitatea Sa

Harta traseului Suveranului Pontif. FOTO: papalabucuresti.ro

Papa Francics va pune piciorul pe pământ românesc la 11.30, când va ateriza pe Aeroportul Internațional Henri Coandă. De acolo se va deplasa împreună cu un convoi SPP către Palatul Cotroceni.

La 12.05 va avea loc ceremonia oficială a primirii Papei la palat, urmată de o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis la 12.20. După aceasta, tot la Cotroceni, Papa va discuta cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, la 12.50.

La ora 13.00, Papa Francisc se va adresa reprezentanților autorităților române, societății civile și membrilor corpului diplomatic. În cadrul acestei întâlniri va ține un discurs, discursul sfântului părinte.

Ordonanță de urgență pentru numerele de înmatriculare ale Papei și securitate crescută în oraș

Joi, guvernul va adopta o ordonanță de urgență care va prevede înregistrarea cu număr unic al vehiculelor SPP ce îl vor însoți pe Suveranul Pontif.

Protocolul Vaticanului cere ca mașinile care îl escortează pe Papă să aibă un număr de înmatriculare dat de către aceștia. Numărul Daciei Logan albe, care va fi papamobilulul oficial al Sanctității sale pentru vizita din România, va fi format din literele SCV urmate de una din cifrele 1,2,3,4 sau 5.

Inițialele vin de la “Status Civitatis Vaticanae”, în latină sau “Stato della Città del Vaticano”, în italiană. În traducere, Statul Vaticanului.

3.700 de polițiști și jandarmi, pe străzile Bucureștiului

Bucureștiul va deveni unul dintre cele mai sigure orașe din Europa pe durata vizitei Papei. Pe lângă SPP, pe străzi vor fi mobilizați peste 2.000 de polițiști, 1.700 de jandarmi, 400 de ofițeri și subofițeri ISU plus 80 de vehicule de intervenție.

Mai mult, DGASMB va avea 4 mașini cu 30 de oameni, care vor distribui apă plată pelerinilor.

Întâlnire privată cu Patriarhul Daniel și rugăciune la Catedrala Mânturirii Neamului

După discursul din Palatul Prezidențial, Suveranul Pontif va avea o întâlnire privată, la 15.45, cu Patriarhul Daniel în Palatul Patriarhal. Jumătate de oră mai târziu va ține un discurs în fața Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române.

Ora 17:00  îl va prinde pe Papă la Catedrala Mânturii Neamului, unde va ține rugăciunea Tatăl Nostru.

Fără reclame pe traseul Papei!

Prin Poliția Locală, Primăria Capitalei a cerut firmelor de publicitate outdoor ca toate reclamele de tip mesh publicitar, bannere și panouri aflate pe traseul Suvernarului Pontif să fie “neutralizate” începând de 29 mai.

Recomandarea Poliției a fost aceea de a înlocui reclamele cu mesaje de întâmpinare pentru Papă. Acestea au refuzat invocând contractele pe care le au cu diverse branduri și au acuzat “practica ceaușistă de a arăta un alt oraș decât cel real”.

Libertatea a cerut o reacție de la primărie în legătură cu acest lucru. Reprezentanții acesteia au negat că ar fi cerut în mod expres firmelor de publicitate să dea jos vreun panou sau banner.

În schimb, primăria a spus: “având în vedere importanța acestei vizite, reprezentanților firmelor de publicitate outdoor li s-a cerut să fie pregatiți ca, în cazul în care s-ar constata – pe perioada derulării festivităților dedicate Sanctității Sale – că mesajele afișate nu  corespund solemnității momentului, să ia măsurile necesare mascării acestora”.

Sfânta Liturghie și întâlnire cu enoriașii

Ziua Papei în București se va încheia cu oficierea slujbei Sfintei Liturghii, ce va avea loc în Catedrala Catolică Sfîntul Iosif, la ora 18.10.

Credincioșii care nu și-au rezervat bilete în biserică vor putea să urmărească slujba pe cele trei ecrane ce vor fi instalate în fața catedralei. Mai mult, alte două ecrane vor fi puse pe Calea Victoriei, în Piața George Enescu, și încă un ecran în Piața Revoluției, lângă memorialul renașterii.

După slujba de liturghie, Papa va pleca să se întâlnească cu pelerinii din zona Catedrala Sfântul Iosif, Calea Victoriei, Piața Revoluției.

Pe durata întregii vizite în România, Papa Francisc va dormi la Arhiepiscopia Romano-Catolică de lângă Catedrala Sfântul Iosif.

 

Citește și:

Programul vizitei la București a Sanctității Sale Papa Francisc. Măsuri de securitate la fel ca în cazul vizitei președintelui SUA

Ce cadouri va primi Papa Francisc cu ocazia vizitei în România

Altarul unde Papa Francisc va oficia liturghia de la Șumuleu Ciuc este aproape gata. Va fi acoperit cu o copertină uriașă / FOTO

Klaus Iohannis, împreună cu soţia sa, Carmen, îl va primi vineri, 31 mai, pe Papa Francisc, la Palatul Cotroceni. Ce cadouri i-a pregătit şi care sunt momentele cheie ale vizitei Suveranului Pontif