Valoarea Bitcoin a crescut puternic în acest an, pe măsură ce tot mai mulți oameni din Asia, în special Japonia, Coreea de Sud și China, au început să investească în moneda digitală, văzută ca o alternativă la depozitele bancare, care au dobânzi foarte mici.

Totuși, s-au înmulțit și avertismentele cu privire la Bitcoin. Jamie Dimon, șeful celei mai mari bănci americane, JPMorgan, a avertizat că Bitcoin este o ”fraudă” și o ”bulă” creată din nimic.

De asemenea, autoritățile din întreaga lume avertizează că Bitcoin este folosită pentru spălare de bani, dar și trafic de droguri, de arme sau finanțarea unor organizații teroriste. De altfel, Bulgaria a reușit să confiște în 2017 o cantitate de Bitcoin echivalentă cu 3 miliarde de dolari într-un caz de evaziune fiscală.

Mai mult, tot mai multe state iau măsuri pentru a limita sau reglementa Bitcoin. Deja China și Rusia au făcut acest lucru, dar și India și Franța vor.

Prima monedă digitală din lume

Bitcoin este prima monedă digitală lansată în lume, în anul 2009, iar aceasta folosește elemente de criptografie. Acesta a fost ”inventat” de către enigmaticul Satoshi Nakamoto.

Nemulțumit de faptul că băncile centrale din întreaga lume scădeau dobânzile și depreciau monedele naționale în toiul crizei economice, Nakamoto a venit cu ideea de a inventa o monedă care să nu fie sub controlul băncilor centrale pentru a nu fi ”sărăciți” cei cu economiile în depozite bancare.

Mai exact, toate tranzacțiile sunt înregistrate în așa-numitul ”blockchain”, care reprezintă un ”lanț” ale cărui ”zale” consemnază toate operațiunile efectuate.

Acestea sunt verificate de o rețea de calculatoare, care trebuie să rezolve o serie de calcule complexe. Calculatoarele nu se află într-o locație centrală, ci fiecare utilizator își poate folosi propriul calculator. Rezolvarea de probleme matematice previne frauda.

Inventatorul Bitcoin, avere impresionantă

Satashi Nakamoto ar avea o avere de 17 miliarde de dolari, din simplul fapt că deține aproape un milion de Bitcoin. Evaluarea respectivă era însă valabilă la o cotație de peste 17.000 de dolari, astfel că la 13.000 averea ar fi mai mică, de ”doar” 13 miliarde.

Identitatea lui Nakamoto nu a putut fi stabilită niciodată cu certitudine. Mai multe persoane au clamat că sunt Nakamoto, dar nu au adus dovezi concludente.

În 2014, revista americană Newsweek scria că Dorian Satoshi Nakamoto, un cetățean american din California, ar fi inventatorul Bitcoin. Acesta a negat.

Un alt posibil candidat este Nick Szabo, un blogger pasionat de monede digitale, care a scris o lucrare despre ”bit gold” (aurul electronic) înainte de inventarea Bitcoin. Dar și acesta a negat.

La fel cum a negat și celebrul antreprenor Elon Musk, directorul general al Tesla și fondator al SpaceX.

Hal Finney, un pasionat de criptografie care locuia la câteva străzi de Dorian Nakamoto, și care a fost primul utilizator al Bitcoin, a negat la rândul său. Scrisul său este însă cel mai asemănător.

În fine, academicianul australian Craig Steven Wright, 47 de ani, a anunțat că el este Nakamoto, potrivit Wired. Un hacker i-a spart sistemele și, în baza dovezilor, Gizmodo a scris că Nakamoto era un pseudonim folosit de Wright și un analist de securitate, David Kleiman, care a murit în 2013. Afirmațiile sale au fost sprijinite de către Jon Matonis, fost director al Bitcoin Foundation.

După ce a anunțat că el este creatorul Bitcoin, Fiscul australian a făcut descinderi la proprietățile sale, dar în alte probleme de taxare, fără legătură cu Bitcoin. Ulterior, alți cercetători au arătat că nu are dovezi.

Inamicii publici ai lui Mark Zuckerberg, miliardari în Bitcoin

Alți miliardari în Bitcoin sunt frații Tyler și Cameron Winklevoss. Cei doi, cunoscuți pentru faptul că l-au dat în judecată pe Mark Zuckerberg, directorul Facebook, pe motiv că a furat ideea rețelei sociale de la ei atunci când studiau împreună la Harvard, au primit o compensație de 65 de milioane de dolari în acțiuni Facebook.

Ei bine, la acel moment, cei doi au investit în 2013 o sumă 11 milioane de dolari într-o tehnologie puțin puțin cunoscută la acel moment, numită Bitcoin. În acel moment, un Bitcoin valora 120 de dolari bucata. Acum, valoarea pachetului este de peste un miliard de dolari.

Venezuela vrea monedă digitală proprie

Succesul Bitcoin l-a determinat pe președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, să anunțe crearea ”petro”, o monedă digitală care va folosi tehnologia blockchain și care va fi garantată cu rezervele de țiței, gaze naturale, aur și diamante ale țării.

Anunțul vine în contextul în care țara sud-americană se află într-o profundă criză, marcată de proteste și lipsa alimentelor. Concomitent, Venezuela se află sub sancțiuni americane.

Pariul pe blockchain

Dar, dacă anul 2017, anul 2018 va fi cel în care tehnologia blockchain, care stă la baza folosirii Bitcoin, va prinde avânt.

Deja gigantul american Oracle, a doua companie software a lumii, după Microsoft, a lansat o astfel de tehnologie bazată pe blockchain pentru companii.

Aceasta se numește Oracle Blockchain Cloud este o platformă-registru “tip cloud” avansată, distribuită pentru companii, pe care le ajută clienții să îşi sporească viteza de impact a afacerii, să creeze noi surse de venituri şi să reducă riscurile şi costurile.

Oracle este parte a Hyperledger. Găzduită de Fundaţia Linux, aceasta reprezintă o colaborare open-source creată pentru a avansa tehnologiile tip blockchain.

Microsoft are, la rândul său, o tehnologie bazată pe blockchain. Gigantul din Redmond are un program pilot prin care tehnologia blockchain este îmbinată cu tehnologia de cloud computing prezentă pe serverele Azure ale companiei. Cu ajutorul acesteia, o bancă își poate automatiza procesele pentru tranzacțiile bancare, conform Redmond Mag.

IBM este un alt colos din lumea tehnologiei care a pariat pe blockchain, alături de inteligența artificială și serviciile de cloud computing, după cum scria revista Forbes în 2017. IBM folosește tehnologia blockchain în servicii financiare, de manageriere a furnizorilor și de logistică. Deja, această tehnologie rulează pe mainframe-urile IBM Z Systems, care funcționează pe procesoare cu arhitectura Power. IBM este, la rândul său, parte a Hyperledger.

Compania americană de logistică și curierat UPS a anunțat recent că aderă la Blockchain in Transport Alliance (BiTA), o alianță care vrea să implementeze tehnologia în transporturi. Mai exact, așa se cunoaște în orice moment unde se află marfa, camionul, cine este proprietarul, unde se duce, etc. Anual, bunuri în valoare de 30 de miliarde de dolari sunt furate numai în SUA în sectorul transporturilor de marfă.

În fine, șeicii din Dubai au anunțat în octombrie că toate tranzacțiile cu terenuri din Dubai vor fi trecute într-un lanț blockchain. Guvernul din micul emirat intenționează să treacă toate actele administrative printr-un astfel de lanț blockchain. Acesta are avantajul că datele nu se pot pierde și se reduce hârțogăria.

       
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
PARTENERI - GSP.RO
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
BOMBĂ! Ce relație a existat între Nuțu Cămătaru și Monica Gabor: ‘Mi-a adus-o mie primul și...’
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce relație a existat între Nuțu Cămătaru și Monica Gabor: ‘Mi-a adus-o mie primul și...’
„Ai vrut să pleci și ai plecat”. Cristina, o farmacistă din Botoşani s-a sinucis la doar trei luni de la nuntă. Tânăra de 30 de ani a lăsat o scrisoare de adio
Observatornews.ro
„Ai vrut să pleci și ai plecat”. Cristina, o farmacistă din Botoşani s-a sinucis la doar trei luni de la nuntă. Tânăra de 30 de ani a lăsat o scrisoare de adio
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
HOROSCOP
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Știrileprotv.ro
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cum să faci masca facială perfectă… cu doar puțină imaginație
PUBLICITATE
Cum să faci masca facială perfectă… cu doar puțină imaginație