Mergi direct la conținut »
Brexit | Theresa May vrea să ceară UE o nouă extindere a termenului ieșirii din UE
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Brexit | Theresa May vrea să ceară UE o nouă extindere a termenului ieșirii din UE

Brexit | Theresa May vrea să ceară UE o nouă extindere a termenului ieșirii din UE

Theresa May va cere Uniunii Europene o prelungire a termenului Brexit pentru a avea timp să depășească blocajul din Parlament. De asemenea, premierul spune că vrea să se întâlnească cu liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, pentru a stabili un plan privind relația viitoare cu UE.

May a transmis că dorește ca extinderea să fie „cât mai scurtă posibil” – înainte de 22 mai, astfel încât Regatul Unit să nu fie obligat să participe la alegerile europene, scrie BBC.

„Retragerea din UE cu un acord este cea mai bună soluţie, astfel că vom avea nevoie de o nouă prelungire a negocierilor în virtutea Articolului 50, o amânare cât mai scurtă posibil”, a declarat Theresa May.

Declarația vine în contextul în care Marea Britanie are termen până pe 12 aprilie să propună un plan – care trebuie acceptat de UE – sau să iasă fără un acord (hard Brexit).

În ultimele zile, în Camera Comunelor au fost organizate două voturi indicative pentru găsirea unui consens, dar niciuna dintre propuneri nu a obținut majoritatea.

Marți seară, May a declarat că dorește să ajungă la un acord cu Corbyn și să îl supună la vot în Parlament înainte de 10 aprilie – când UE va organiza un summit de urgență pentru Brexit.

Dacă cei doi nu reușesc să ajungă la o înțelegere privind un plan de urmat, May a propus ca parlamentarii să determine clar ce se va întâmpla.

„Acesta este un moment decisiv pentru istoria acestor insule și este nevoie de unitate națională pentru a atinge interesul național”, a declarat premierul.

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta
Recomandări

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta

Anunțul privind o prelungire a datei declanșării Articolului 50 vine în aceeași zi în care negociatorului-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a declarat că Regatul Unit se apropie tot mai mult de o ieșire fără acord și că în acest context, au mai rămas doar trei variante.

Michel Barnier că Marea Britanie are trei opțiuni înainte de 12 aprilie, data ieșirii din UE:

  • să accepte acordul;
  • să se retragă fără niciun acord;
  • sau să solicite o amânare de lungă durată a Brexit-ului.

A treia opţiune ar implica organizarea de alegeri europarlamentare în Regatul Unit, în luna mai, a precizat negociatorul şef al UE.

Parlamentul britanic a respins toate cele patru opțiuni alternative. Luni, parlamentarii britanici au avut, astfel, o nouă rundă de voturi orientative („indicative votes”) în încercarea de a găsi o soluţie care ar putea fi susţinută de o majoritate parlamentară şi care să scoată astfel din impas procesul Brexitului, după respingerea de trei ori a acordului de retragere din UE convenit de premierul Theresa May cu blocul comunitar.

Vineri, Camera Comunelor a respins acordul cu 344 de voturi la 286, iar planurile Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană se complică. Dacă acordul propus de May ar fi primit numărul necesar de voturi, liderii celor 27 de state europene ar fi acceptat ca ieșirea să se facă pe 22 mai.

 

Close
Închide
  Close