Mergi direct la conținut »
Brexit | Theresa May va supune pentru a treia oară la vot acordul pentru Brexit
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Brexit | Theresa May va supune pentru a treia oară la vot acordul pentru Brexit

Brexit | Theresa May va supune pentru a treia oară la vot acordul pentru Brexit

Theresa May le va cere din nou, vineri, parlamentarilor britanici să voteze acordul pentru Brexit. Va fi vorba, totuși, de un vot diferit față de precedentele două, surse spunând că nu va fi un vot cuprinzător.

Anunțul vine în contextul în care miercuri seară membri Camerei au respins toate cele opt amendamente prin care sperau să preia controlul asupra Brexitului.

Votul de vineri va fi, însă, diferit față de cele două anterioare, au declarat surse guvernamentale citate de PA.

Diferența va fi că de această dată, deputaţii vor fi solicitaţi să-şi dea votul numai asupra acordului de retragere din UE convenit în noiembrie, nu şi asupra declaraţiei politice care schiţează planurile privind viitoarele relaţii economice şi de securitate între Regatul Unit şi UE.

Astfel, un vot favorabil doar pentru acordul de retragere i-ar permite Regatului Unit să se încadreze în termenii deciziei liderilor europeni privind amânarea datei Brexitului până la 22 mai, pentru ca până atunci să poată continua discuţiile în vederea găsirii unei soluţii pentru ieşirea din impas.

Theresa May, care la începutul săptămânii anunța că nu va prezenta acordul în parlament până nu va fi sigură că există șanse să îl treacă, a decis să își asume riscul, mai ales că liderii europeni au cerut până la finele acestei săptămâni un vot favorabil privind acest acord, în caz contrar ei neacceptând o prelungire a datei efective a Brexitului dincolo de 12 aprilie.

Opinii dure după ce copiilor nevoiași din Moreni li s-au luat banii de burse: 'Copilul meu e în clasa a IV-a și învățătoarea...'
Recomandări

Opinii dure după ce copiilor nevoiași din Moreni li s-au luat banii de burse: 'Copilul meu e în clasa a IV-a și învățătoarea...'

Dacă vineri acordul propus de May va primi numărul necesar de voturi, liderii celor 27 de state europene vor accepta ca ieșirea să se facă pe 22 mai.

Rămâne de văzut şi dacă preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, va accepta un nou vot asupra acordului, după ce el respins anterior o astfel de solicitare, motivând că practica legislativului este de a nu vota de două ori un text asupra căruia nu au fost aduse modificări substanţiale.

Camera Comunelor a respins acordul de două ori, în ianuarie şi martie, întrucât deputaţii pro-europeni au apreciat că acesta va menţine legături prea slabe cu UE, în timp ce deputaţii susţinători ai Brexitului au considerat că, dimpotrivă, Regatul Unit ar rămâne captiv în uniunea vamală europeană din cauza clauzei de ”backstop” pentru frontiera nord-irlandeză.


Citește și: „Putem vedea Europa fără tutun”. Comisarul european Vytenis Andriukaitis vorbește despre amenințările la adresa sănătății oamenilor și atacă tacticile industriei tutunului, care „face o treabă murdară”


 

Close
Închide
  Close