Mergi direct la conținut »
Parlamentul britanic a respins pentru a treia oară tratatul pentru Brexit! Summit UE convocat de urgență pentru 10 aprilie
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Parlamentul britanic a respins pentru a treia oară tratatul pentru Brexit! Summit UE convocat de urgență pentru 10 aprilie

Parlamentul britanic a respins pentru a treia oară tratatul pentru Brexit! Summit UE convocat de urgență pentru 10 aprilie

Premierul britanic Theresa May primește o nouă lovitură în Parlament, unde deputații au fost respins pentru a treia oară tratatul pentru Brexit. Marea Britanie riscă acum să părăsească Uniunea Europeană fără niciun acord. 

Camera Comunelor a respins acordul cu 344 de voturi la 286, iar planurile Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană se complică. Dacă vineri acordul propus de May ar fi primit numărul necesar de voturi, liderii celor 27 de state europene ar fi acceptat ca ieșirea să se facă pe 22 mai.

După votul din Parlament, Theresa May a declarat că implicațiile sunt „grave” și că Marea Britanie ar putea să părăsească UE fără acord la 12 aprilie. May ar putea cere o prelungire din partea Uniunii Europene, dar acest lucru ar însemna că țara va fi obligată să organizeze alegeri europarlamentare în luna mai.

„Singura opţiune juridică acum este aceea că Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea europeană pe 12 aprilie. Peste numai 14 zile. Nu este timp suficient pentru a conveni, a legifera şi a ratifica un acord şi totuşi Camera (Comunelor) a spus clar că nu va permite ieşirea fără un acord. Aşadar, va trebui să convenim o cale alternativă de a avansa. Uniunea Europeană a declarat clar că orice amânare suplimentară va trebui să aibă un obiectiv clar şi să fie convenită în unanimitate de celelalte 27 de state membre înainte de 12 aprilie”, a spus May în Parlament.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, i-a cerut premierului să schimbe acordul, în caz contrar să demisioneze și să fie organizate alegeri generale.

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”
Recomandări

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a declarat la scurt timp după votul din Parlamentul Marii Britanii că a convocat un summit UE de urgență pe 10 aprilie.

Camera Comunelor a respins acordul de două ori, în ianuarie şi martie, întrucât deputaţii pro-europeni au apreciat că acesta va menţine legături prea slabe cu UE, în timp ce deputaţii susţinători ai Brexitului au considerat că, dimpotrivă, Regatul Unit ar rămâne captiv în uniunea vamală europeană din cauza clauzei de „backstop” pentru frontiera nord-irlandeză.


Citește și:

BREXIT | Ce se va întâmpla cu românii care studiază în Marea Britanie în cazul unui Brexit fără acord

BREXIT | Cum vom călători în Marea Britanie în cazul unui Brexit fără acord

Close
Închide
  Close