De Daniel Ionașcu,

Reuters scria zilele trecută că o reuniune a șefilor europeni ai agențiilor de concurență a fost amânată pentru a nu lăsa loc de discuții odată cu vizita președintelui american Donald Trump la NATO.

Google a fost deja amendată anul trecut cu 2,4 miliarde de euro pentru abuz de poziție dominantă în privința serviciului său Google Shopping.

Investigația de anul trecut s-a concentrat pe faptul că Google își favorizează propriile sale servicii online în cadrul motorului său de căutare, care este cel mai popular din lume.

Iar acum, Google este iarăși reclamată la Comisia Europeană de mai multe site-uri de comerț electronic.

Cât de gratis este gratis

Investigația pentru care Google va fi sancționată vizează Android, prezent pe marea majoritate a smartphone-urilor și tabletelor vândute în întreaga lume.

Problema este complicată: Google produce Android și îl face disponibil gratuit tuturor producătorilor de electronice. Practic, oricine poate produce gadgeturi cu sistemul Android.

Numai că, deși sistemul de operare în sine este gratuit, acesta nu are nicio valoare dacă utilizatorul final nu are acces la Google Play, magazinul cu aplicații deținut de Google.

Cea mai mare pedeapsă în dosarul colectiv nu au primit-o patronii, nici Piedone. Cine a luat 12 ani și 8 luni de închisoare
Recomandări

Cea mai mare pedeapsă în dosarul colectiv nu au primit-o patronii, nici Piedone. Cine a luat 12 ani și 8 luni de închisoare

Este foarte probabil ca oamenii să nu cumpere un smartphone care nu are acces la aplicații deoarece acest lucru ar însemna că nu este, în fapt, foarte inteligent și nu poți face prea multe cu el.

Google forțează producătorii să instaleze aplicațiile sale

Așa că producătorii de electronice au nevoie să instaleze Google Play. Numai că Google, pentru a le da acces la magazinul de aplicații, le impune mai multe condiții, între care cea mai importantă este aceea de a instala pe dispozitiv aplicațiile Google precum Gmail, YouTube, Google Maps, Chrome, Google Plus, Google Docs, Hangouts etc.

Google nu face profit direct din vânzarea smartphone-urilor sau tabletelor, dar producătorii acestora, precum Samsung, Huawei sau Xiaomi, fac bani.

Google face totuși sume consistente din faptul că instalarea acestor aplicații pe Android face foarte probabilă utilizarea serviciilor în cauză de către oameni, iar mai departe Google poate afișa reclame oamenilor.

Aptoide, un magazin de aplicații care concurează direct Google Play, a depus deja o plangere împotriva Google la Comisia Europeană, în vreme ce Nokia s-a plâns anii trecuți că aplicația sa de hărți este discriminată. Este vorba de HERE Technologies, care acum este controlată de către producătorii germani de mașini BMW, Audi și Daimler.

Armata s-a răzgândit: familia cu opt copii poate să rămână peste iarnă în cazarma părăsită
Recomandări

Armata s-a răzgândit: familia cu opt copii poate să rămână peste iarnă în cazarma părăsită

Pe lângă telefoane și tablete, Android este prezent atât pe televizoare și ceasuri inteligente, dar și pe mașinile cu sisteme avansate. Concomitent, Google a lansat recent o versiune numită Android Things, care vizează gadgeturile conectate la internet.

Amendă-record

Mărimea amenzii nu se știe, dar conform legislației europene, aceasta poate ajunge la 10% din cifra de afaceri.

Alphabet, holdingul care deține Google, a realizat în 2017 venituri totale de 110,8 miliarde de dolari, astfel că 10% din cifra de afaceri înseamnă cam 11 miliarde de dolari, ceea ce este uriaș.

Amenda dată anul trecut aconta 2,6% din veniturile de 90 de miliarde de dolari ale Alphabet din 2016.

Primele condamnări în dosarul Colectiv: 115 ani de închisoare pentru cei 13 inculpați. Patronii clubului – 11 ani și 8 luni, Piedone – 8 ani și 6 luni
Recomandări

Primele condamnări în dosarul Colectiv: 115 ani de închisoare pentru cei 13 inculpați. Patronii clubului – 11 ani și 8 luni, Piedone – 8 ani și 6 luni

Dar sursele de la Bruxelles susțin că amenda pentru Android ar urma să fie mult mai mare. Un procent de 3% din cifra de afaceri ar însemna 3,3 miliarde de dolari, iar un procent de 5% din cifra de afaceri ar însemna 5,54 miliarde de dolari.

Schimbări radicale în Android

Cel mai probabil, Comisia Europeană va forța Google să facă și o serie de schimbări semnificative în privința Android. Executivul european ar putea cere Google să nu mai forțeze producătorii de electronice să instaleze serviciile sale, dar aceștia ar putea să le instaleze în continuare din proprie inițiativă, mai ales că acestea sunt printre cele mai populare din lume.

În Rusia, Google a fost de acord ca utilizatorii să poată schimba motorul de căutare implicit, iar Google a pierdut cotă de piață în fața rivalului local Yandex, care a crescut de la 37% la 48%. Google a plătit o amendă în Rusia și a fost de acord cu o serie de condiții.

Potrivit Bloomberg, cea mai vulnearbilă aplicație este Gmail, care ar putea fi înlocuită cu Outlook de la Microsoft. De asemenea, și Google Maps ar avea de furcă cu Here Technologies.

YouTube are peste 1,8 miliarde de utilizatori, Gmail a depășit un miliard în anul 2016, la fel și Chrome. Google Maps a depășit acest prag încă din 2014, în vreme ce Android trecuse de 2 miliarde de dispozitive active încă din 2017.

De asemenea, zilnic sunt efectuate 3,5 miliarde de căutări pe Google Search, echivalentul a trei sferturi din total, conform Smart Insights.

Google a pierdut anul trecut un proces-cheie legat de Android și ar putea fi obligată să plătească daune de 9 miliarde de dolari către Oracle, care acuză că limbajul de programare Java a fost copiat în Android.

Cruciadă anti-americană?

Comisia Europeană a amendat deja Google anul trecut și, pe lângă investigația legată de Android, mai are o investigație legată de serviciul de publicitate AdSense.

Mai mulți oficiali americani au criticat anterior Comisia Europeană din cauza amenzilor date giganților americani.

Pe lângă Google, Comisia Europeană a amendat Apple cu 13 miliarde de euro pe motiv că a beneficiat de ajutor de stat ilegal în Irlanda.

De asemenea, a amendat cu 250 de milioane de euro Amazon pentru ajutoare fiscale primite în Luxemburg și cu alte 50 de milioane de euro Starbucks, în Olanda.

La începutul acestui an, producătorul american de cipuri Qualcomm a fost amendat cu un miliard de euro în privința iPhone, iar în anii trecuți au fost amendați și giganții Microsoft și Intel.


Citește și:

Comisia de la Veneția a publicat opinia preliminară pe legile justiției. Critici dure în privința numirii și revocării procurorilor șefi

”Nu se poate să fie mijlocul hotelului plin de băutură!”. Pe cine a certat Hagi
GSP.RO

”Nu se poate să fie mijlocul hotelului plin de băutură!”. Pe cine a certat Hagi

Horoscop 16 decembrie 2019. Taurii pot avea parte de confruntări aprinse
HOROSCOP

Horoscop 16 decembrie 2019. Taurii pot avea parte de confruntări aprinse