Mergi direct la conținut »
Consiliul European, după votul negativ din Parlamentul britanic: "A crescut riscul unui Brexit fără acord"
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Consiliul European, după votul negativ din Parlamentul britanic: "A crescut riscul unui Brexit fără acord"

Consiliul European, după votul negativ din Parlamentul britanic: „A crescut riscul unui Brexit fără acord”

Votul negativ acordat de parlamentarii britanici Acordului revizuit, prezentat de premierul Theresa May, a sporit semnificativ riscul unui Brexit fără acord, a declarat marţi seara purtătorul de cuvânt al Preşedintelui Consiliului European Donald Tusk, transmite Reuters.

De Dragoș Tănase,

„Este dificil de văzut ce altceva mai putem face. Dacă există o soluţie la actualul impas, ea poate fi găsită doar la Londra”, a declarat purtătorul de cuvânt Preben Aamann, care a adăugat că UE va continua pregătirile pentru un Brexit fără acord.

Oficialii europeni susţin că votul de marţi a sporit semnificativ probabilitatea unui Brexit fără acord, cu 17 zile înaintea datei limită (29 martie). În cazul în care va exista o solicitare motivată din partea Londrei pentru o prelungire, UE27 o va lua în considerare şi va decide în unanimitate. Uniunea aşteaptă, însă, o justificare credibilă pentru o eventuală amânare.

Reprezentanţi ai Preşedintelui Consiliului European şi ai Comisiei Europene au susținut accentuat faptul că UE a făcut tot posibilul, iar soluţia poate veni doar din partea Marii Britanii.

UE insistă că actualul Acordul nu va mai putea fi îmbunătăţit şi aşteaptă ca prim-ministrul britanic să ceară o amânare a Brexitului, care să evite perturbările economice în cazul unei ieşiri din Uniune fără un plan. De asemenea, Bruxelles-ul nu doreşte ca întârzierea Brexitului să interfereze cu alegerile europarlamentare care vor avea loc în perioada 24-26 mai, preciează Reuters.

Premierul britanic, Theresa May, a precizat după ce acordul revizuit privind Brexit a fost respins că „este posibil un nou referendum”.


Citește și… Trei frați pompieri și grădina lor zoologică! Au transformat curtea casei părintești într-un adăpost pentru animale


 

Close
Închide
  Close