MENIU CAUTĂ
, de Adriana Oprea

DEZBATERE PUBLICĂ. Jurnaliștii au cerut reprezentanților CSM să nu secretizeze numele inculpaților din comunicările parchetelor

Distribuie

Astăzi, la sediul Consiliului Superior al Magistaturii a avut loc dezbaterea publică pe marginea proiectului de actualizare a Ghidului privind relația sistemului judiciar cu mass-media.

În forma sa actuală, proiectul de ghid prevede secretizarea numelor inculpaților, în toate comunicatele parchetelor, indiferent de natura infracțiunilor de care aceștia sunt acuzați.

La dezbaterea de azi au participat magistrați, jurnaliști și reprezentanți ai ONG-urilor. Moderatorul întâlnirii a fost Victor Alistar, reprezentant al societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii.  

S-a discutat aprins pe marginea art. 22 din proiectul de Ghid, care prevede că „instanţele şi parchetele sunt obligate să asigure informarea corectă şi promptă a reprezentanţilor mass-media cu privire la activitatea desfăşurată în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 544/2001, ale Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie

2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și ale Legii nr.129/2018.”

Dar „Regulamentul (UE) 2016/679 prevede excepții și derogări de la reguli pentru prelucrarea datelor cu caracter personal exclusiv în scopuri jurnalistice”, au insistat jurnaliștii, solicitând ca textul ghidului să facă referire la aceste excepții.

Reprezentanții mass-media au propus ca numele și prenumele tuturor inculpaților să fie publice în documentele remise presei de către parchete, având în vedere caracterul public al faptelor în care sunt implicați acești inculpați.

Alt articol din proiectul de ghid intens dezbătut a fost cel care prevede că „pentru a nu prejudicia reintegrarea în societate a persoanelor condamnate, după executarea hotărârii nu vor fi furnizate informaţii în legătură cu infracţiunea comisă anterior, cu excepţia cazului în care persoanele condamnate au consimţit în mod expres la divulgarea identităţii lor ori acestea sau faptele lor sunt din nou de interes public.” Această prevedere va duce la inocentarea în spațiul public al tuturor foștilor condamnați, au avertizat jurnaliștii, care au cerut ca art.54 să fie eliminat din Ghid.

Reprezentanții CSM au precizat că toate propunerile primite vor fi analizate de către comisia juridică.

Iar termenul pentru depunerea de propuneri şi sugestii a fost prelungit până la data de 18.06.2019, ora 10:00, a anunțat Consiliul Superior al Magistraturii, în această după-amiază.

Plenul CSM este cel care va aproba, prin vot final, forma actualizată a Ghidului privind relația sistemului judiciar cu mass-media.

Citește și:

CSM vrea să protejeze identitatea inculpaţilor şi să anonimizeze toată activitatea procurorilor!

CSM cheltuie 5,3 milioane de euro bani europeni pentru „asigurarea unei transparențe sporite” a justiției, dar se folosește de numele unor ziariști cunoscuți ca să blocheze informațiile din dosare!

După articolele din Libertatea, Asociația Funky Citizens a solicitat CSM organizarea unei dezbateri publice ca să preîntâmpine secretizarea dosarelor penale. Cererea a fost aprobată de CSM!

Citește mai multe despre consiliul superior al magistraturii pe Libertatea.

Comentarii