De Ana Hațeg,

“Experimentul suedez”, care a permis locuitorilor din statul nordic să-și vadă neperturbați de viață, în vreme ce restul Europei – și al lumii – intra în carantină, a-nceput să scârțâie de săptămâna trecută, când medicii și oamenii de știință au atras atenția că țara se întreaptă spre o catastrofă umanitară.

Azi, Suedia are o rată mult mai mare a deceselor comparativ cu Norvegia și mai mulți morți de Covid-19 decât restul statelor nordice la un loc (Norvegia a înregistrat 71 de cazuri fatale, Danemarca 179, Finlanda 28, iar Islanda 4).

Televiziunea de stat a anunțat că guvernul avea în plan să conducă țara prin decrete, pe durata pandemiei, însă cum opoziția s-a împotrivit, săptămâna aceasta ar urma ca legislația să fie pur și simplu schimbată, parlamentul fiind consultat în privința luării de “măsuri extraordinare” pentru combaterea Covid-19 – închiderea granițelor, suspendarea transportului aerian și terestru, închiderea magazinelor și restaurantelo și, la nevoie, rechiziționarea echipamentelor medicale.

Anders Tegnell, epidemiolog șef la Agenția de Sănătate Publică din Suedia, care în urmă cu o săptămână spunea că “s-a înregistrat o creștere, dar nu dramatică. În acest moment, Suedia are situția sub control” și a negat că autoritățile au fi optat pentru strategia infectării populației pentru dezvoltarea a ceea ce se numește “imunitate de turmă”, a admis că s-au înmulțit cazurile de infectare, dar insistă că nu e o creștere dramatică.

Cele mai multe cazuri noi s-au înregistrat în capitală, unde autoritățile pregătesc deschiderea unui nou spital cu o capacitate de până la 600 de paturi, într-un centru de conferințe.

În Stockholm situația e critică. Riscul ca numărul de bolnavi să-l depășească pe cel al paturilor din spitale e foarte mare. Nu am ajuns acolo și deja se triază cazurile în funcție de vârstă!

Stefan Hanson, specialist boli infecțioase:

Exact ca în tot restul lumii, și în Suedia sunt afectați de Covid-19 în special vârstnicii. Una din trei case de bătrâni a raportat cazuri de infecție cu noul coronavirus.

Foto: EPA

Citeşte şi:

Cu 40 de cazuri COVID la personal, managerul Spitalului Universitar spune că ”șefii de secție nu se înțeleg unii cu alții” și a decis ”imixtiune militară”

6 pacienți pozitivi și un deces la centrul de dializă Fresenius din Ialomița. Autoritățile nu au anunțat nimic până acum

Curse gratuite pentru cadrele medicale. Ideea unui taximetrist din Arad care a ajuns în mai multe orașe: „Acum nu e momentul să stăm”

Cumpărăturile incredibile ale Primăriei Piatra Neamț, de la începutul crizei COVID-19 și până astăzi: 400 de șezlonguri, tobogane și promovare pe Facebook

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare
HOROSCOP
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare