De asemenea, acesta va fi capabil de recunoaștere facială, pentru a putea detecta cine se adresează aparatului. Concomitent, Facebook ar urma să permită serviciului de filme Netflix și celui muzical Spotify să funcționeze pe noua platformă.
De altfel, Facebook a semnat recent acorduri cu mai multe case de discuri, între care Sony Music și Universal Music și se află în negocieri și cu Warner Music.
Dispozitivul ar putea fi lansat la un preț de 449 de dolari.
Combinație cu realitatea augmentată/virtuală?
Facebook are o divizie secretă hardware, iar acesta ar putea fi unul dintre viitoarele produse ale companiei.
De asemenea, oficialii companiei, inclusiv directorul general Mark Zuckerberg, au lăsat să se înțeleagă că realitatea augmentată (AR) ar putea fi următorul pariu al gigantului. Acest lucru presupune lansarea unor ochelari AR.
Facebook deține deja Oculus, o companie axată pe realitatea virtuală. Aceasta a anunțat zilele trecute la CES că grupul chinez Xiaomi va produce căștile VR Oculus Go.
Cant comment on speculation but can confirm it’s going to be an exciting year for AR/VR. #F8 https://t.co/OGY3e1mMwc
— Boz (@boztank) January 9, 2018
Bătălia pentru inteligența artificială
Dacă Portal va ajunge pe piață, acesta are deja un avantaj: cele 1,3 miliarde de utilizatori ai Facebook Messenger.
Dispozitivul ar putea concura astfel în mod direct aplicația Skype de la Microsoft.
Compania condusă de Mark Zuckerberg a integrat în Facebook Messenger tot mai mulți boți, în încercarea de a concura direct Amazon și Google în privința inteligenței artificiale.
Totuși, Facebook nu are un produs hardware așa cum Amazon și Google au în domeniu. Amazon are o întreaga linie de boxe inteligente Echo, dotate cu asistentul inteligent Alexa. Mai nou, acesta din urmă va ajunge și pe calculatoarele cu Windows 10, lărgindu-și baza de folosință.
De partea cealaltă, Google are linia de boxe inteligente Google Home, bazate pe Google Assistant. Dar acesta este prezent și în smartphone-urile Android, iar din acest an și în televizoarele inteligente LG cu webOS. Mai mult, Google a anunțat că Lenovo, Sony, LG și JBL vor produce ”ecrane inteligente” dotate cu Google Assistant, care pot fi comandate vocal.
Și Apple a prezentat anul trecut o boxă inteligentă numită HomePod, dotată cu asistentul digital Siri, dar lansarea acesteia a fost amânată pentru începutul acestui an. Siri este prezentă pe iPhone, iPad și calculatoarele Mac.
De asemenea, și Microsoft are probleme în a face cât mai utilizată Cortana, asistentul său digital. Aceasta este prezentă în Windows10 și pe consolele Xbox, dar prea puțin pe alte dispozitive. Abia acum a apărut un termostat care folosește Cortana.
Viitorul internetului, în joc
În joc este chiar viitorul internetului. Mai exact, cu cât o companie reușește să mențină un utilizator în ecosistemtul său, cu atât îl va putea direcționa utilizatorii către alte produse și servicii ale sale.
Spre exemplu, Alexa dirijează consumatorii să comande produse de pe site-ul Amazon, iar sistemul de operare Android este înțesat cu aplicații și servicii Google, de la YouTube și Gmail la Google Play și Google Maps.
De altfel, estimările arată că în viitor Internetul va fi înlocuit cu Trinetul, adică ecosistemele a trei giganți online: Amazon, Google și Facebook.