MENIU CAUTĂ
13 Mar. 2018 12:43 , de Daniel Ionașcu

Finlanda preia acțiuni la Nokia. Grupul nordic are operațiuni și în România

Distribuie

Finlanda a preluat 3,3% din acțiunile Nokia cu 844 de milioane de euro, scopul fiind de a avea un cuvânt mai greu de spus asupra companiei, care este cea mai mare din țară și cel mai mare exportator al statului scandinav, scrie Reuters.

Achiziția s-a făcut prin intermediul Solidium, brațul său de investiții. 'Credem că aceasta va fi o investiție bună. Trebuie să ne aducem aminte și că Nokia este cea mai mare companie a Finlandei, iar deținerile finlandeze sunt chiar mici', spune Antti Makinen, directorul executiv al Solidium.

Potrivit Nokia, trei fonduri finlandeze de pensii dețin sub 3% din titlurile Nokia.

De asemenea, el a mai spus că Solidium nu va căuta să obțină un loc în consiliul director al companiei, dar analizează acest lucru pentru viitor. Solidium a început să aibă un rol mai activ în cadrul companiilor la care deține acțiuni.

Căderea din paradis

Nokia a fost cel mai mare producător de telefoane din lume în urmă cu 10 ani, dar a decăzut și în final și-a vânzut divizia de telefoane către Microsoft.

Ulterior, HMD Global, o altă companie finlandeză, a relansat brandul, iar acum a ajuns al șaselea producător mondial.

Între timp, Nokia s-a reorientat către producerea de echipamente telecom și a preluat și grupul franco-american Alcatel-Lucent.

Nokia în România

Acesta deține o unitate de producție în Timișoara. Fabrica de telefoane de la Jucu, din județul Cluj, era al doilea exportator al României, după Dacia, dar a fost închisă.

Alcatel-Lucent Romania, cu sediul în Timișoara, a înregistrat în 2016, ultimul an pentru care există date, vânzări totale de 393 de milioane de lei și un profit de 18,7 milioane de lei.

Nokia are acum 1.600 de angajați în România, iar anul trecut mai căuta să angajeze încă 300 de persoane, după cum scria la acel moment ziarul Adevărul.

Nokia producea 4% din Produsul Intern Brut (PIB) al Finlandei și aconta 20% din exporturile statului. Colapsul Nokia a dus la stagnare economică în Finlanda, iar țara abia acum își revine, mai scrie Reuters.

Loading...
Comentarii