Mergi direct la conținut »
OMV amână decizia privind exploatarea în Marea Negră din cauza întârzierii legii offshore. Platformă petrolieră
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

Gazele naturale din Marea Neagră vor fi mai scumpe, dar vor întări securitatea energetică a României (E.ON)

De Petre Dobrescu,

Gazele naturale din Marea Neagră vor fi mai scumpe, dar vor întări securitatea energetică a României şi vor permite țării noastre să înceapă exportul de gaze, a precizat joi, 24 mai, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, într-o conferinţă de presă organizată de companie.

Ad placeholder

Anul trecut, în noiembrie, gazele din Marea Neagră au ajuns subiect de discuție în CSAT. Producătorii de gaze cereau contracte pe modelul Gazprom. Siguranța energetică era în pericol.

„Va fi un lucru foarte bun pentru dezvoltarea României atunci când gazul din Marea Neagră va fi disponibil. Astfel că autorităţile statului trebuie să creeze un cadru propice pentru aceste investiţii, întrucât este vorba de investiţii pe termen lung. Altfel investiţiile nu se vor face şi va fi cu adevărat stupid dacă România nu va profita de această şansă”, a susţinut Hajdinjak, citat de Agerpres.

El a explicat de ce preţul gazelor din Marea Neagră va fi mai mare decât cel al producţiei actuale.

„Preţurile vor fi mai mari, acest lucru este clar, întrucât şi costurile de explorare şi producţie în Marea Neagră sunt mai mari decât cele de pe uscat. Dar producţia din Marea Neagră va aduce şanse de a creşte independenţa energetică a României şi şanse de a exporta gaze, întrucât este clar că vom avea o supraproducţie de gaze pe viitor. Este o oportunitate foarte mare pentru România în ceea ce priveşte securitatea energetică şi un factor stabilizator pentru ţară. Sperăm ca investitorii din acest sector să găsească suportul autorităţilor române pentru ca aceste investiţii să aibă loc”, a arătat oficialul companiei energetice.

Hajdinjak a afirmat că E.ON deja a început discuţii cu posesorii de licenţe din Marea Neagră pentru a cumpăra gaze, precizând însă că este cale lungă până la semnarea unor contracte.

„Din punctul meu de vedere, producţia de gaze ar trebui să fie vândută în proporţie de 100% pe bursă. Nu există niciun motiv pentru care gazul nu ar trebui să fie vândut transparent 100% de către producătorii înşişi, nu de către unele companii de vânzări. Deci din punctul meu de vedere ar fi absolut minunat să avem 100% din gaze transparent vândute pe burse”, a mai spus oficialul E.ON.

În luna februarie, Sorin Gal, director general în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), declara că ExxonMobil şi OMV Petrom vor extrage 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an din blocul Neptun din Marea Neagră, din 2020-2021, iar România va produce în total 18-20 de miliarde de metri cubi de gaze anual, dacă vor fi dezvoltate toate proiectele din Marea Neagră.

În prezent, în România se extrag circa 11 miliarde de metri cubi de gaze pe an, iar consumul naţional este tot în jurul acestei valori.

ExxonMobil şi OMV Petrom vor lua în acest an decizia finală de investiţii în blocul Neptun.

Ad placeholder

Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) investește în gazele din Marea Neagră, iar  producția este programată să înceapă chiar anul acesta.

Totuși, românii nu vor beneficia de primele gaze extrase din Marea Neagră. Fondul de investiții Carlyle le va exporta, iar Transgaz va face posibil totul.


Citește și:  VIDEO / Psihologul Libertatea: Şoferul microbuzului care a provocat tragedia din Ungaria este definiţia lipsei de discernământ


 

„I-am dat un picior în gură de nu știa cine l-a lovit” » Cine e omul care a îndrăznit să-l pedepsească pe favoritul familiei Ceaușescu. Ce a urmat
PARTENERI - GSP.RO
„I-am dat un picior în gură de nu știa cine l-a lovit” » Cine e omul care a îndrăznit să-l pedepsească pe favoritul familiei Ceaușescu. Ce a urmat
Cine a apărut la mormântul lui Emi Pian. Oamenilor nu le-a venit să creadă ce văd
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cine a apărut la mormântul lui Emi Pian. Oamenilor nu le-a venit să creadă ce văd
Horoscop 10 august 2020. Peștii fac cheltuieli mari, din impuls sau în urma unor decizii legate de bani
HOROSCOP
Horoscop 10 august 2020. Peștii fac cheltuieli mari, din impuls sau în urma unor decizii legate de bani
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close