MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Grila notarilor, mai mare cu 2,5%. Plătim mai mult la cumpărarea unui apartament

Distribuie

Valorile apartamentelor din București au crescut cu 2,5% în grila notarilor pentru 2018, ca urmare a scumpirii apartamentelor, scrie Economica.net. Consecința: vom plăti taxe notariale mai mari pentru orice apartament achiziționat în Capitală.

Valorile apartamentelor cu două camere, confort I, construite după 2011 şi aflate la etajele intermediare (1-4) au fost majorate cu 2,5% în grila notarilor pentru acest an. O creştere de 2% a fost aplicată şi apartamentelor similare, dar construite în periaoda 1978 şi 1989.

Începând cu 1 februarie 2017, tranzacţiile imobiliare care nu depăşesc plafonul de 450.000 de lei nu mai sunt impozitate. Dacă prețul depășește acest nivel, atunci impozitul este de 3% din ce depășește plafonul. Impozitul este plătit de cel care vinde locuința.

Frână la Prima Casă, creșteri la dobânzi

Programul Prima Casă, care a fost motorul creșterii prețurilor imobiliare, este pe cale să fie schimbat sau eliminat total.

Concomitent, cei care vor să își ia credite sunt loviți de creșterea dobânzilor la credite, odată cu creșterea puternică a ROBOR. Banca Națională a României (BNR) ar putea decide azi prima majorare de dobândă din ultimul deceniu.

Analiștii estimează pentru finele anului un nivel de 4% pentru ROBOR, dublu față de cel actual. În funcție de indicele ROBOR se calculează dobânzile la credite. Cu cât acest indicator este mai mare, cu atât dobânzile la creditele în lei sunt mai mari.

Citește mai multe despre imobiliare, prima casa 2018, ROBOR și taxe notariale pe Libertatea.

Comentarii