MENIU CAUTĂ

Prima Casă 2018. Vor fi fonduri mai puține sau chiar va dispărea

Distribuie

Prima Casă 2018. Se anunță un an greu pentru cei ce vor să cumpere locuinţă cu ajutorul programului Prima Casă. Statul dă cu jumătate de miliard de lei mai puţin pentru garantarea împrumuturilor, aşa că doritorii trebuie să aibă dosarele bine pregătite, ca să fie siguri că băncile le analizează în timp util, înainte să se termine fondurile.

Scăderea fondurilor de la programul Prima Casă îngrijorează pe mulţi, mai ales că aproape două treimi dintre locuinţele noi cumpărate, anul trecut, au fost finanţate printr-un asemenea împrumut, informează Digi 24.

Specialiştii cred că suma alocată anul acesta nu ajunge pentru toţi cei care vor să cumpere casă prin credit garantat de stat. Fondurile asigură doar 20 de mii de locuinţe, cu cinci mii mai puţine decât anul trecut, aşa că lupta va fi dură.

Bucuria celor care vor primi un credit Prima Casă va fi, însă, umbrită de creşterile de preţuri care apar de regulă pe piaţa imobiliară.

De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care economiştii sunt de părere că programul Prima Casă ar trebui modificat – să fie doar pentru cei cu venituri modeste.

Și, după ce că e haos în piața imobiliară, după ce  ROBOR a crescut rata la Prima Casă, unii bancheri spun că acest program este în pericol chiar să dispară.

Prima Casă va dispărea în următorii doi sau trei ani, nu așa subit, deși în vară s-a blocat din anumite cauze. Acum mai toate băncile, printre care și noi, au scos produse mult mai competitive din punct de vedere al costurilor față de programul guvernamental”, a declarat pentru Libertatea, Dana Demetrian, vicepreședinte BCR pe segmentul de Retail și Privat.

Programul guvernamental Prima Casă a început, în urmă cu opt ani, pentru a revigora piaţa imobiliară devastată de recesiunea economică ce tocmai se termina. De atunci, aproape 230.000 de oameni au devenit proprietari cu ajutorul unui asemenea credit. Avansul e de 5%, iar pentru acest an sunt preconizate 20.000 de credite aprobate.


CITEȘTE ȘI…

Vlad Voiculescu: Mihai Lucan era informat despre controalele de la Ministerul Sănătății

Artista de muzică populară Roberta Opre, bătută crunt de cinci luptători MMA


 

 

Citește mai multe despre Prima Casa și prima casa 2018 pe Libertatea.

Comentarii