Scăderea fondurilor de la programul Prima Casă îngrijorează pe mulţi, mai ales că aproape două treimi dintre locuinţele noi cumpărate, anul trecut, au fost finanţate printr-un asemenea împrumut, informează Digi 24.

Specialiştii cred că suma alocată anul acesta nu ajunge pentru toţi cei care vor să cumpere casă prin credit garantat de stat. Fondurile asigură doar 20 de mii de locuinţe, cu cinci mii mai puţine decât anul trecut, aşa că lupta va fi dură.

Bucuria celor care vor primi un credit Prima Casă va fi, însă, umbrită de creşterile de preţuri care apar de regulă pe piaţa imobiliară.

De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care economiştii sunt de părere că programul Prima Casă ar trebui modificat – să fie doar pentru cei cu venituri modeste.

Și, după ce că e haos în piața imobiliară, după ce  ROBOR a crescut rata la Prima Casă, unii bancheri spun că acest program este în pericol chiar să dispară.

Prima Casă va dispărea în următorii doi sau trei ani, nu așa subit, deși în vară s-a blocat din anumite cauze. Acum mai toate băncile, printre care și noi, au scos produse mult mai competitive din punct de vedere al costurilor față de programul guvernamental”, a declarat pentru Libertatea, Dana Demetrian, vicepreședinte BCR pe segmentul de Retail și Privat.

Programul guvernamental Prima Casă a început, în urmă cu opt ani, pentru a revigora piaţa imobiliară devastată de recesiunea economică ce tocmai se termina. De atunci, aproape 230.000 de oameni au devenit proprietari cu ajutorul unui asemenea credit. Avansul e de 5%, iar pentru acest an sunt preconizate 20.000 de credite aprobate.


CITEȘTE ȘI…

Vlad Voiculescu: Mihai Lucan era informat despre controalele de la Ministerul Sănătății

Artista de muzică populară Roberta Opre, bătută crunt de cinci luptători MMA


 

 

Îl mai recunoașteți? Cum arată acum un celebru milionar român, după operații estetice și efecte speciale :D
GSP.RO

Îl mai recunoașteți? Cum arată acum un celebru milionar român, după operații estetice și efecte speciale :D

Horoscop 15 decembrie 2019. Gemenii pot ieși din rutina propriilor temeri
HOROSCOP

Horoscop 15 decembrie 2019. Gemenii pot ieși din rutina propriilor temeri