Benzina și motorina, pe cale de a se scumpi

Prețul țițeiului a ajuns deja la 67 de dolari pe baril, în urma protestelor din Iran, cel mai mare nivel din 2015 încoace. Financial Times estimează că la finalul lui 2018 petrolul va ajunge la 70 de dolari pe baril, sau chiar peste, ceea ce înseamnă noi scumpiri.

Reamintim, carburanții s-au scumpit deja cu 14% față de nivelul înregistrat în vara lui 2017, după ce Guvernul a reintrodus acciza de 7 eurocenți pe litru și după o serie de uragane ce au dus la majorarea cotațiilor țițeiului.

Rate mai mari la creditele în lei

Ratele pentru creditele în lei sunt, la rândul lor, estimate să crească puternic, analiștii estimând că indicele ROBOR va ajunge la 4%. Reamintim, indicele ROBOR era în septembrie 1%, dar a terminat anul 2017 la 2,05%, ceea ce a dus deja la creșterea ratelor.

De altfel, premierul Mihai Tudose a atacat de mai multe ori Banca Națională a României (BNR) din această cauză, dar reprezentanții băncii centrale au afirmat că nu pot stopa creșterea dobânzilor decât în situația în care România ar înregistra surplus comercial.

Or, țara noastră are deficit comercial, adică importă mai mult decât exportă. De asemenea, Guvernul își propune pentru 2018 un deficit de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), ceea ce pune presiune pe finanțele publice și, mai departe, pe cursul leului. Potrivit bugetului pe 2018, inflația pe 2018 ar urma să ajungă la 3,1%. Din această cauză și indicele ROBOR este așteptat să crească pentru a ajunge peste nivelul inflației.

Harta puterii după parlamentare. PSD ia un sfert din mandate, AUR și-a dublat scorul. Fiefurile PNL pot fi numărate pe degetele de la o mână | Analiză
Recomandări
Harta puterii după parlamentare. PSD ia un sfert din mandate, AUR și-a dublat scorul. Fiefurile PNL pot fi numărate pe degetele de la o mână | Analiză

”Dacă nu vom obţine un rezultat acceptabil al absorbţiei fondurilor europene, dacă investiţiile străine nu îşi vor reveni, nivelul de 3% ar trebui să fie deja depăşit încă din primul trimestru al anului următor, urmând să crească gradual până la 4% pe măsură ce ne apropiem de finalul anului următor (2018 – n.r.)”, declara încă din noiembrie Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiari-Bancari din România.

Atacurile cibernetice cresc în amploare

Concomitent, atacurile cibernetice sunt așteptate să crească în gravitate, iar acestea vor deveni mai periculoase, potrivit unui raport al Bitdefender. Compania de securitate cibernetică dă ca exemplu atacul WannaCry, din 2017.

Acest virus folosea o vulnerabilitate din sistemele Windows și bloca PC-urile utilizatorilor, cerând drept răscumpărare sume de bani, plătite în Bitcoin. Atacul a scos din funcțiune sistemele mai multor companii și a perturbat inclusiv producția de autoturisme.

Acest atac a fost realizat cu ajutorul unui soft numit EternalBlue, sustras din serverele Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA). Ulterior s-a aflat că acest soft a fost furat de către hackeri ruși, cu ajutorul antivirusului Kaspersky. SUA au blocat folosirea Kaspersky în instituții. Utilizarea acestuia a fost descoperită de către agențiile de spionaj din Israel.

”Peisajul global al ameninţărilor informatice din 2018 va consta, în mare parte, din ransomware, troieni bancari şi mineri de monedă virtuală”, se arată în raportul Bitdefender. Compania spune că vor apărea noi versiuni ale amenințărilor cibernetice deja cunoscute.

Alegeri parlamentare şi prezidenţiale 2024. Cum se formează Guvernul
Recomandări
Alegeri parlamentare şi prezidenţiale 2024. Cum se formează Guvernul

Concomitent, vor fi atacate și calculatoarele Mac, produse de către Apple. În fine, și gadgeturile inteligente vor fi atacate. Presa a scris recent că, din cauza unei vulnerabilități din sistemele Apple, hackerii puteau prelua controlul tuturor gadgeturilor inteligente ale unei case, inclusiv încuietorile.

De asemenea, miliarde de smartphone-uri, tablete și electronice sunt vulnerabile la atacuri prin Bluetooth.

Apple vs Netflix

Că tot a venit vorba de Apple, gigantul american este pe cale să lanseze un competitor pentru serviciul de filme Netflix, după ce a început să investească masiv în seriale exclusive.

Ba chiar ar prelua Netflix, scriu analiștii Citigroup. Mai exact, Apple poate profita de reducerea taxelor votată de către Congress și astfle își poate aduce în SUA 220 de miliarde de dolari ținuți în paradisuri fiscale. Cu această sumă poate achiziționa Netflix, spun analiștii Citi. Aceștia dau o probabilitate de 40% ca acest scenariu să se materializeze, potrivit Business Insider. Netflix are o capitalizare de 83 de miliarde de dolari în acest moment.

Apple este una dintre marile companii de tehnologie care nu deține un serviciu de streaming video, deși vinde filme prin iTunes. Amazon deține deja un astfel de serviciu, Netflix este lider de piață, iar Hulu – un competitor mai mic – este pe cale să fie achiziționat de Disney în cadrul tranzacției de 65 de miliarde de dolari pentru cumpărarea unei părți din imperiul media al magnatului Rupert Murdoch.

Klaus Iohannis poate desemna noul premier. Scenariul care poate evita intrarea suveraniștilor la guvernare
Recomandări
Klaus Iohannis poate desemna noul premier. Scenariul care poate evita intrarea suveraniștilor la guvernare

Amazon ar putea lansa un concurent pentru YouTube

Tot în zona tehnologiei, Amazon ar putea lansa un concurent pentru YouTube, cel mai popular site video de pe planetă. Acesta este deținut de către Google, iar Amazon se află la cuțite cu Google.

Amazon a înregistrat deja mai multe mărci, precum Opentube și Amazontube și o serie de domenii de internet.

Google a blocat recent aplicația YouTube de pe o serie de dispozitive produse de Amazon și a acuzat gigantul condus de Jeff Bezos de lipsă de reciprocitate. Amazon e eliminat dispozitivul Chromecast din magazinul său în 2015, iar ulterior a scos de la vânzare și o serie de gadgeturi pentru locuință produse de Nest, o companie-soră a Google.

Palm revine la viață

Brandul de telefoane Palm este pe cale să revină la viață în 2018, au anunțat reprezentanții grupului chinez TCL Corp, care deține marca. Cel mai probabil, însă, acestea vor veni cu Android, nu cu sistemul de operare webOS.

Grupul american Hewlett-Packard a vândut webOS către LG, iar acesta se găsește acum pe televizoarele inteligente vândute de grupul sud-coreean.

Anul inteligenței artificiale

Inteligența artificială va deveni una dintre principalele mize ale anului 2018, acesta fiind următorul nivel al ”înfruntării” între titanii din domeniul IT.

LG a anunțat deja că va lansa în o boxă inteligentă dotată cu Google Assistant în acest an, în vreme ce Apple va pune în vânzare boxa HomePod. Aceasta a fost prezentată în vara lui 2017, iar livrările trebuiau să înceapă din decembrie. Dar Apple a amânat acest lucru pentru 2018.

Amazon domină acest spațiu al boxelor inteligente prin modelele Echo, dotate cu asistentul virtual Alexa. Dar Google vine tare din urmă cu propria sa linie de produse care au instalat Google Assistant. Acesta are avantajul de a se găsi și pe smartphone-urile și tabletele Android.

Dar inteligența artificială nu vine doar pe gadgeturi și electrocasnice, ci și pe autoturisme. Producătorii auto sunt angrenați într-o cursă a ”înarmării” cu inteligență a vehiculelor cu giganții din IT. Google, Apple și Samsung testează deja astfel de sisteme.

Google se află și într-un proces foarte urmărit cu serviciul de transport Uber, pe care îl acuză că a furat tehnologia mașinilor autonome. Deznodământul acestui proces va fi cunoscut în 2018.

Pe de altă parte, antreprenorul Elon Musk – șeful Tesla și fondator al SpaceX – avertizează că inteligența artificială poate duce la dispariția omenirii și a cerut la ONU interzicerea ”roboților ucigași”.

Revoluția blockchain

De asemenea, anul 2018 va fi cel în care tehnologia blockchain va fi utilizată din ce în ce mai mult.

Aceasta este tehnologia pe care se bazează moneda digitală Bitcoin și presupune înregistrarea tranzacțiilor într-un ”lanț”, ale cărui ”zale” consemnază toate operațiunile efectuate.

Acestea sunt verificate de o rețea de calculatoare, care trebuie să rezolve o serie de calcule complexe. Calculatoarele nu se află într-o locație centrală, ci fiecare utilizator își poate folosi propriul calculator.

Deja giganți precum IBM și Oracle oferă astfel de servicii destinate companiilor. Microsoft vrea să introducă blockchain în lumea tranzacțiilor financiare, iar UPS în domeniul transporturilor de marfă.

Emiratul Dubai a anunțat că va înregistra toate tranzacțiile imobiliare într-un astfel de ”lanț” blockchain.

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Călin Georgescu face primele declarații după alegerile parlamentare: „Românii, cu votul lor, au restartat clasa politică”
Știrileprotv.ro
Călin Georgescu face primele declarații după alegerile parlamentare: „Românii, cu votul lor, au restartat clasa politică”
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a însurat apoi cu o femeie mult mai tânără: "Se scria că..."
Viva.ro
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a însurat apoi cu o femeie mult mai tânără: "Se scria că..."
“Regina Întunericului” a vorbit despre iadul din viața ei. Secrete grave din trecut, pe care le-a ținut ascunse: “M-am temut pentru viața mea”
Libertateapentrufemei.ro
“Regina Întunericului” a vorbit despre iadul din viața ei. Secrete grave din trecut, pe care le-a ținut ascunse: “M-am temut pentru viața mea”
Cuvântul banal din limba română pe care mulți străini nici nu îl pot pronunța. E folosit în conversațiile de zi cu zi, însă pentru alte persoane e greu de rostit
FANATIK.RO
Cuvântul banal din limba română pe care mulți străini nici nu îl pot pronunța. E folosit în conversațiile de zi cu zi, însă pentru alte persoane e greu de rostit
Interviul premonitoriu al lui Helmuth Duckadam și problemele de sănătate de care s-a lovit, chiar după Sevilla '86: „Încrederea în forțele proprii este mai puternică ca orice medicament”
GSP.RO
Interviul premonitoriu al lui Helmuth Duckadam și problemele de sănătate de care s-a lovit, chiar după Sevilla '86: „Încrederea în forțele proprii este mai puternică ca orice medicament”
Elwira și Mihai Petre, imagini inedite din noua lor locuință. Cum au ales să decoreze casa
Elle.ro
Elwira și Mihai Petre, imagini inedite din noua lor locuință. Cum au ales să decoreze casa
Imagine rară cu Helmut Duckadam și Alexandra în ziua nunții. Între ei era o diferență de vârstă de 20 de ani, iar povestea lor de dragoste este demnă de scenariul unui film
Unica.ro
Imagine rară cu Helmut Duckadam și Alexandra în ziua nunții. Între ei era o diferență de vârstă de 20 de ani, iar povestea lor de dragoste este demnă de scenariul unui film
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Valeriu Turcan, analist politic: "Dacă mai ţinea la ultima urmă de credibilitate, CCR nu avea altă soluţie"
Observatornews.ro
Valeriu Turcan, analist politic: "Dacă mai ţinea la ultima urmă de credibilitate, CCR nu avea altă soluţie"
Horoscop 3 decembrie 2024. Balanțele se trezesc implicate în multe dintre problemele celor din familie mai mult decât s-ar fi așteptat
HOROSCOP
Horoscop 3 decembrie 2024. Balanțele se trezesc implicate în multe dintre problemele celor din familie mai mult decât s-ar fi așteptat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI