Băsescu a spus că acest Guvern vrea să facă rău justiției, subordonând-o „așa cum orice pesedist a învățat încă de când l-a născut mama lui. Pe de altă parte, celălalt curent, care se exprimă mai mult în stradă și care nu vrea să schimbe nimic în justiție, face la fel de mult rău. Au prins justiția ca într-un sendviș”.

Vorbind despre Laura Codruța Kovesi, fosta șefă DNA care acum candidează pentru funcția de procuror-șef european, fostul președinte a spus că o susține pentru șefia Parchetului European deși, consideră el, „a făcut rău justiției și a dat PSD muniție ca să atace justiția”.

„Laura Codruța Kovesi a făcut mult rău justiției și a dat muniție PSD-ului, prin spectacolele pe care le-a regizat în fața DNA-ului, în 2015, împreună cu presa, care era avertizată și primea documente standard, ca să poată să dezvolte subiectul și politicianul ieșea cu cătușele la vedere, la oră de vârf”, a spus Băsescu.

Despre actualul președinte al României, Klaus Iohannis, Băsescu a spus că acesta „a ținut linia europeană, uneori chiar exagerând și bine a făcut”. Fostul președinte a mai spus că în acest moment „Iohannis nu are adversar viabil” în alegerile prezidențiale care vor avea loc la finalul acestui an.

Băsescu a vorbit și despre scandalul în care este implicat procurorul general al României, acuzat că în ani 80 a refuzat de două ori eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip, închis la Penitenciarul din Aiud. Fostul președinte a spus: „Nu am niciun element să zic că a făcut un abuz, cred ca a respectat legea vremii”.

„Dacă abordăm lucrurile așa, toți procurorii de la Revoluție trebuiau dați afară, pentru că toți au servit regimul comunist sub legislația regimului”, a spus Băsescu.

Principalele declarații ale lui Traian Băsescu:

 • Nu prea am văzut promisiuni electorale în această campanie (a alegerilor europarlamentare din 26 mai – n.r.), care deja a început, cu salarii, cu pensii, în afară de PSD, care e la guvernare. Disputa electorală nu e pe soluții legate de UE, ci pe justiție și pe Dragnea, ceea ce înseamnă o mare greșeală.
 • Românii vor trece, din nou, printr-o campanie de alegeri europarlamentare, fără să înțeleagă ce înseamnă Uniunea Europeană (UE), cine suntem noi în UE și care e misiunea noastră în interiorul ei, pe care ne-am dorit-o atât de mult. În momentul de față, românul înțelege că UE înseamnă Timmermans care ne ceartă și fonduri europene pe care nu le absorbim, ceea ce este jalnic
 • Dacă nu informăm populația și facem o campanie electorală doar despre justiție ne putem trezi cu un Brexit
 • Când am tăiat eu pensiile și salariile, România era într-o perioadă de criză. Eu am spus cinstit românilor ce urmează să li se întâmple. Pensiile, însă, nu s-au tăiat, pentru că a intervenit Curtea Constituțională a României (CCR) și a blocat reducerea cu 10%.
 • Probabil, sunt cele mai slabe guverne PSD pe care le-a avut România, de la Revoluție încoace. Neputincioase și necredibile în relația cu partenerii străini, incapabile să dea o direcție de dezvoltare (daca ne referim la cel actual, Dăncilă). Au transferat dezinfomarea și în relațiile cu partenerii externi. Încearcă, tot timpul, să mintă la Bruxelles, să prezinte lucrurile altfel, chiar și în ceea ce privește respectarea angajamentelor pentru NATO
 • Este și o neputință intelectuală. De exemplu, eu nu îi suspectez că nu vor să atragă fonduri UE, că doar sunt bani gratuiți, dar sunt incapabili să genereze proiecte. În modul cel mai sincer, cred că au probleme de minimă inteligență, cu un IQ sub media populației. Să fii ministru, de exemplu, înseamnă să ai viziunea unui proiect.
 • Nu as fi numit-o pe Dancila premier, pentru nimic in lume, deși o respect, e un politican modest, de bun simt, până la numirea sa în această funcție. Apoi, a avut păpușarul în spate și s-a lăsat mânată de Dragnea. Nimic nu o recomandă pentru această funcție, așa cum, de altfel, era și cazul lui Grindeanu și Tudose.
 • Aș fi avut curajul să dau guvernarea Opoziției, pentru că aveam toată justificarea, măcar de dragul jocului politic, chiar dacă nu trecea Guvernul
 • Liviu Dragnea a devenit un cancer, o tumoare canceroasă în aparatul de stat. Stilul lui e să se amestece în deciziile economice, de politică fiscal-bugetară, dar niciodată direct, ci prin interpuși. Uitați-vă ce face cu justiția! Eu pretind că am o viziune echilibrată asupra justiției. A făcut progrese enorme, din 2004 până în 2014, dar nu e perfectă. Sunt lucruri care trebuiau corectate. Justiția are nevoie de modificări.
 • Guvernul și strada fac, în mod egal, rău Justiției. Guvernul vrea să subordoneze justiția, să o politizeze. E visul oricărui pesedist, de când mama lui l-a făcut. Iar cealalată parte spune… „nu atingeți nimic, nu modificați nimic”. Acest lucru e la fel de greșit, pentru că au făcut un sendviș, iar la mijloc e justiția, care are nevoie de modificări. Am ajuns, după cei din stradă, să relativizăm Constituția… o facem cum vrei noi, nu cum e scrisă. E clar că PSD vrea justiția sub control, dar și cei din stradă, practic, blochează evoluția justiției, consolidarea statului de drept din România
 • Darius Vâlcov face doar ce îi spune Dragnea, care nu înțelege nimic din macroeconomie. Ei nu au făcut decât să adâncească deficitul de cont  curent, ceea ce ne creează mari probleme, pentru că trebuie acoperit cu bani de undeva. Aici e vorba de slăbiciunea premierului, care nu îl ia pe Vâlcov de cravată și să îl scoată pe prima ușă din Palatul Victoria. E adevărat că nu e o decizie definitivă in instanță, dar până se clarifică situația ta definitivă în instanță, ieși tu din Palatul Victoria!”. Ce încredere pot să aibă companiile și cei din mediul de afaceri, când știu că la Palatul Victoria se află un tip de calibrul acestui Vâlcov? Deci, e o mare greșeală!
 • Referendumul pe justiție este absolut important, dar va avea o opoziție feroce din partea PSD-ALDE-UDMR. E greu să presupunem că în această legislatura vom avea două treimi din Parlament, ca să fie modificată Constituția. E la fel ca cel cu 300 de parlamentari. Am vrut și atunci, când premier era Emil Boc, să fie revizuită Consitutia și nu am reușit.
 • Trebuie să tratăm lucrurile în legalitatea lor, mai ales față de UE. Justitia este partajată între UE și statul membru. Partajarea înseamnă că pe domeniul respectiv, prioritate are UE, atunci când reglementează și ești obligat să le preiei. Dar unde nu reglemtează, nu are dreptul să se bage în schimbările naționale. La noi, asistăm la un război Timmermans-Guvern, pe care Timmermans (vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans – n.r.) l-a împins dincolo de niște limite și țara noastră, dus prea departe, pe legile justitiei. Timmermans face abuzuri, care i se permit, pentru că băieții aceștia (guvernanții PSD-n.r.) nu știu carte.
 • Cu siguranță, vom îndemna electoratul PMP (Partidul Mișcarea Populară- n.r.) să voteze! E foarte important să se valideze referendumul (pe justitie – n.r.), indiferent de întrebări. E vitală validarea, pentru că este pe justiție. Imaginați-vă reacția PSD-ului, a doua zi după invalidarea referendumului. Vor spune: „Vedeți, v-am spus noi? Poporul nu e de acord cu justiția. Aduceți justiția, aici, în Kiseleff (bulevard din București, unde se află sediul PSD-n.r.)!” Și, apoi, repede Ordonanță, ca să o subordoneze! Riscul e foarte mare, românii trebuie să înțeleagă că la acest referendum trebuie să meargă.
 • Întotdeauna există un progres, în rândul electoratului, sper să fie mai greu să fie manipulat. Voi face un efort extraordinar, din acest punct de vedere, îmi voi dedica toată campania pentru europarlamentare încercării de a transfera tot ce știu către români, în așa fel încât să afle și despre valorile UE, care dau conduita politicenilor în raport cu România, atunci când e cazul să reacționeze.
 • În general, sunt greu de impresionat (cu referire la mandatul președintelui Klaus Iohannis-n.r.), dar în nebunia pe care a creat-o PSD, din 2016 încoace, e clar ca cel mai mare merit al lui Iohannis este acela ca a ținut linia europeană, uneori chiar exagerând și bine a făcut.
 • Sunt un om care s-a lovit de tot ce e mai bun și ce e mai rău în politică. Încă mi-e greu să îi uit pe liberali, când erau USL (Uniunea Social-Liberală – n.r.), iar în 2012 făceau țăndări statul de drept. În 48 de ore, au ras conducerea Senatului, conducerea Camerei Deputaților, au ras Avocatul Poporului și l-au suspendat pe președinte. Mi-e greu să uit imaginile de pe stadion cu Victor Ponta și Crin Antonescu și schimburile de geci dintre liderii celor două partide. Ludovic Orban a luat geaca roșie, iar Ponta pe cea galbenă. După aventura de atunci, am ratat intrarea în Schengen. Trebuia să se întâmple, în acel an, în octombrie.
 • Despre ultimul sondaj IMAS (Iohannis – peste 40%, urmat de Tăriceanu, Ponta și Cioloș): Nu am niciun dubiu, în momentul de față, Iohannis nu are adversar viabil. Nici Tăriceanu sau Firea nu pot să îl bată pe actualul președinte.
 • În mod categoric, Laura Codruța Kovesi a făcut mult rău justiției și a dat muniție PSD-ului, prin spectacolele pe care le-a regizat în fața DNA-ului, în 2015, împreună cu presa, care era avertizată și primea documente standard, ca să poată să dezvolte subiectul și politicianul ieșea cu cătușele la vedere, la oră de vârf. Nu așa se face justiție, mai ales că erau arestări preventive. O condamn pentru asta, dar și pentru cererea, aprobată de judecător, de încarcerar a unei doamne, care era însărcinată în luna a 8-a… și tu o bagi la închisoare 30 de zile! Ce fel de om ești, să faci asta, doar pentru gloria ta? Nu mă refer la Elena Udrea, ca nu era gravidă atunci, ci la doamna aceea de la ANRP (Crinuța Dumitrean, șefa Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților – n.r.).
 • Anul 2015 va rămâne unul negru în justiție, care a dat multe rateuri, mai ales cu arestările preventive. Din păcate, a dat posibilitatea PSD-ului să justifice de ce vor să demoleze justiția, în loc să o corecteze.
 • Însă, suntem într-o cu totul altă zonă când ne referim la funcția de procuror-șef al Parchetului Euopean. Ar fi o funcție importantă la nivel european, pentru 7 ani. Ar fi o recunoaștere a luptei împotriva corupției. Aș vota pentru Laura Codruța Kovesi ca procuror șef european.
 • Liberalii copiază sloganul lui Trump, „America first”… România, în primul rând!”
 • La PSD, pe locul 2, e o ziarista bună (Carmen Avram – n.r.), dar PSD i-a plătește, astfel, lui Dan Voiculescu serviciile Trustului Antena. Sunt trei locuri eligibile in joc.
 • În ceea ce-l privește pe Augustin Lazăr, s-a intrat într-un joc. Toți procurorii comuniști trebuiau dați afară la Revoluție. Nu am făcut-o, nu putem spune acum … pe tine te stigmatizez, iar pe tine nu… pentru că am eu un interes.
 • Justiția din vremea aceea, procurori și judecători, a fost un instrument formidabil de ținere sub control a oamenilor, a eventualilor rebeli, în raport cu ceea ca făcea Partidul Comunist Român (PCR). Justiție însemna procurori și judecători, la vremea aceea. Acum, Constituția spune clar ca justiție înseamnă numai judecători.
 • Procurorii erau jupâni, atunci, față de judecători. În regimul comunist, procurorul era Dumnezeu. Dar dacă vorbim de Lazăr, hai să vorbim despre toți procurorii de atunci.
 • Nu am niciun element să zic că a făcut un abuz, cred ca a respectat legea vremii.
 • UE are un set de probleme pe care nu a reușit să le rezolve, ceea ce generează ascensiunea euroscepticilor. Europenii sunt nemulțumiți pentru că UE nu a fost capabilă să rezolve problema migrației. Desi europenii plătesc taxe, UE nu a fost capabilă să aibă frontiere sigure. UE e într-o criză socială legată de tineri. Desi șomajul este mic în UE, avem 23 de milioane de șomeri, din care 24% sunt tineri, între 18 și 25 de ani. Cetățeanul european e îngrijorat de terorism, pe care nu putem sa îl controlăm.
 • Sunt încrezător că o să plec la Bruxelles (europarlamentar – n.r.), dar depinde de electorat. Am negociat cu familia, am ajuns la o înțelegere, din moment ce candidez. Am promis că vin acasă în fiecare weekend.
 • Voi fi un europarlamentar extrem de activ, pentru că știu foarte multe și sunt un adept al creării statelor unite ale Europei. Așa cum suntem acum, vom suporta consecințele globalizării. Dacă nu vom fi o Europă unită, nu vom urca pe puntea de unde se iau decizii, ci vom rămâne la motoare să executăm comenzi
 • Nu există variantă pentru România, de garantare a securității, fără parteneriat cinstit cu Statele Unite și cu Marea Britanie.
 • În politică, sunt parteneriate bazate pe obiective. Când se realizează obiectivul, fiecare își vede de drumul lui. Nu am avut prieteni în politică, ci doar parteneri. Nu am avut dușmani, decât în PSD. A fost pasiunea mea in viața politică să bat PSD-ul, de câte ori îl prind. Și de câte ori l-am prins… l-am bătut.
 • Despre românii plecați din țară: E un drept al lor, dar ei nu pleacă doar din cauza salariilor, ci mai ales din cauza calității vieții. Venind aici, nu mai au calitatea asistenței medicale din Itaia, Franța sau Spania, nu au autostrăzile de acolo, grija mediului din acele țări și mai ales calitatea școlii, pentru cei ce au copii acolo, si multe altele.
 • România a progresat, dar nu suficient de repede sau pe măsura posibilităților pe care le are. Nu cheltuim banii UE, pentru că nu avem proiecte sau nu sunt gata. Aici suntem, capacitatea administrativă ne mănâncă. Întoarcerea lor e posibilă, dar nu când cresc salariille, ci calitatea vieții.

Șef de stat între anii 2004 – 2014, Traian Băsescu deschide lista candidaților PMP la alegerile europarlamentare din 26 mai.

FOTO – Vlad Chirea


Citește și… PMP a depus lista de candidaţi pentru alegerile europarlamentare la BEC. Traian Băsescu: „Campania e o bătălie cu Dragnea”

EXCLUSIV | Tezaurul lui Vâlcov, trădat de un pașaport expirat! Cum arată banii pe care procurorii i-au găsit „creierului Guvernului Dăncilă”, când a fost condamnat la 8 ani de închisoare


 

Urmărește-ne pe Google News
Giovanni Becali, derapaj rasist. Incredibil ce a spus despre Djokovic în direct la TV: "Tu, Djokovic, miliardar, cu avion privat...
PARTENERI - GSP.RO
Giovanni Becali, derapaj rasist. Incredibil ce a spus despre Djokovic în direct la TV: "Tu, Djokovic, miliardar, cu avion privat...
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Cu cât se vând pe internet bancnotele de 20 de lei
Observatornews.ro
Cu cât se vând pe internet bancnotele de 20 de lei
Horoscop 18 ianuarie 2022. Fecioarele vor alege de bunăvoie să privească spre viitor, neîncrezătoare, dar pline de speranță
HOROSCOP
Horoscop 18 ianuarie 2022. Fecioarele vor alege de bunăvoie să privească spre viitor, neîncrezătoare, dar pline de speranță
Șoc în lumea muzicii! O cântăreață celebră, care s-a infectat intenționat cu Covid-19, ca să nu se vaccineze, a murit. Fiul său face acuzații grave
Știrileprotv.ro
Șoc în lumea muzicii! O cântăreață celebră, care s-a infectat intenționat cu Covid-19, ca să nu se vaccineze, a murit. Fiul său face acuzații grave
ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată în stare de ebrietate
Telekomsport
ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată în stare de ebrietate
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi
PUBLICITATE
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi