Mergi direct la conținut »
UPDATE / Kovesi a scăpat de controlul judiciar. Instanţa Supremă a decis să ridice măsura dispusă de SIIJ
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE / Kovesi a scăpat de controlul judiciar. Instanţa Supremă a decis să ridice măsura dispusă de SIIJ

UPDATE / Kovesi a scăpat de controlul judiciar. Instanţa Supremă a decis să ridice măsura dispusă de SIIJ

Instanţa Supremă a decis, miercuri, să ridice măsura controlului judiciar în cazul fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, dispusă de Secţia de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie împotriva sa. 

De Dragoș Tănase,

UPDATE – ora 18.40: Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis ridicarea măsurii controlului judiciar instituită împotriva Laurei Codruța Kovesi de către procurorii de la Secţia de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie săptămâna trecută.

„Am contestat faptul că această măsură care a fost dispusă a fost nelegală. Am arătat în contestație toate motivele de nelegalitate, de netemeinicie și ceea ce s-a făcut în dosar, o să vedem motivarea. (…) Acum pot să părăsesc și țara, s-a revocat controlul judiciar, s-au revocat toate măsurile și mi s-a admis contestația”, a declarat Laura Codruța Kovesi, după decizia instanței.

ÎCCJ a admis miercuri plângerea fostei şefe a DNA şi a decis revocarea măsurii controlului judiciar dispus împotriva ei de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.

Decizia a fost anunţată de Kovesi care a participat la citirea hotărârii în sala de judecată.

Decizia Instanței Supremă este definitivă.

UPDATE – ora 16:40: Laura Codruța Kovesi a ieșit din sala de judecată după două ore și jumîtate și a declarat că așteptă ca instanța să se pronunțe în această seară în legătură cu cazul său.

O directoare cu diplomă falsă de ASE lucrează de peste 10 ani la spitalele Primăriei Capitalei!
Recomandări

O directoare cu diplomă falsă de ASE lucrează de peste 10 ani la spitalele Primăriei Capitalei!

„Am dat o declaratie, am explicat motivele de nelegalitate pentru care se impunea să fac această declarație. Avocatul meu a prezentat motivele, a participat un procuror de la ÎCCJ , dar ce s-a întâmplat în sala de judecată nu vă pot spune. Am făcut o contestație în care am arătat că măsura nu a îndeplinit condițiile legale și mi-am motivat argumentele în acest sens. Nu vă pot spune ce s-a întâmplat în sala de judecată”, a declarat Kovesi.

UPDATE – ora 14.10: Laura Codruța Kovesi a ajuns, în urmă cu puțin timp, la sediul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), fără a face vreo declarație.

Fosta şefă a Direcției Națională a Anticorupția (DNA) este anchetată pentru presupusa mită cerută pentru repatrierea lui Nicolae Popa, fiind plasată sub control judiciar de către Secţia de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), pe 28 martie, măsură pe care a contestat-o.

În loc să ne roage candidatul să-l ascultăm, a ajuns poporul să-l implore să ne vorbească!
Recomandări

În loc să ne roage candidatul să-l ascultăm, a ajuns poporul să-l implore să ne vorbească!

Este vorba despre dosarul privind mita pe care i-ar fi cerut-o lui Sebastian Ghiţă pentru repatrierea, din Indonezia, a fostului director FNI, Nicolae Popa, care este condamnat în lipsă la închisoare.

Fostului procuror-şef DNA i-au fost deschise două dosare de către procurorii acestei structuri, cel referitor la aducerea în ţară a lui Nicolae Popa şi cel privindu-i pe procurorii DNA Ploieşti.

Prin ordonanţa SIIJ din data de 28 martie 2019 s-a dispus aplicarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile, începând cu data emiterii ordonanţei, potrivit Mediafax.

Obligaţiile pe care le are o persoană aflată sub control judiciar:

  • Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată;
  • Să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie — Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie cu privire la schimbarea locuinţei;
  • Să se prezinte la D.G.P.M.B.- Politia de Sector, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemată;
  • Să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului de caz;
  • Să nu desfăşoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie Justiţie, dată fiind situaţia de fapt care face obiectul urmăririi penale şi funcţia în exercitarea căreia a comis faptele penale;
  • Să nu deţină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane si martori;
  • Să nu intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză.
Cum s-a transformat o școală de dans într-un centru de abuzuri fizice și sexuale
Recomandări

Cum s-a transformat o școală de dans într-un centru de abuzuri fizice și sexuale

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a declarat, miercuri, că o admiră pe Laura Codruța Kovesi pentru calitățile de juristă și că instituția pe care o reprezintă vrea ca fosta șefă a DNA să aibă libertate de a candida pentru funcția de procuror-șef european: ”O admir pentru curaj”!

Declarația lui Timmermans vine în aceeași zi în care în cadrul Conferinței președinților din PE s-a stabilit ca Antonio Tajani să trimită premierului Viorica Dăncilă o scrisoare în care își va manifesta nemulțumirea față de comportamentul ”inacceptabil” față de Kovesti și va face, în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European, o declarație de susținere față de fosta șefă a DNA.


Citește și… Laura Codruța Kovesi s-a prezentat din nou la Poliție, pentru controlul judiciar

Comisia Europeană o susține pe Kovesi și cere Guvernului să nu blocheze procedura de selecție a procurorului-șef european: „Este crucial ca toţi candidaţii să fie trataţi corect”


 

Close
Închide
  Close