Săptămâna trecută, cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării, ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, făcea un apel către populație să nu renunțe la vaccinurile de rutină, printr-un comunicat oficial.

Epidemia de rujeolă: 20.000 de îmbolnăviri şi 64 de decese

În România este epidemie de rujeolă, boală pentru care nivelul de vaccinare a scăzut continuu în ultimii ani.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, spune că din această cauză este nevoie de legea vaccinării.

Nici în România nu a fost nevoie de o astfel de lege, dar din anul 2009, în mod constant, acoperirea vaccinală a scăzut cu 10-15 procente şi în ziua de azi, de exemplu, pentru vaccinul rujeolic avem acoperire de circa 85% la doza I, care se administrează la vârsta de 1 an. Însă la doza a doua, care se administrează la vârsta de 5 ani, avem o acoperire vaccinală în jur de 65%. Acest lucru a determinat în România, de patru ani, să asistăm la o epidemie de rujeolă care a făcut 20.000 de îmbolnăviri, a produs şi 64 de decese şi ne aşteptăm să apară şi complicaţii tardive ale acestor îmbolnăviri de rujeolă.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie:

Legea vaccinării, în forma finală din Comisia de Sănătate, a exclus obligativitatea vaccinării copiilor. Astfel, ei ar urma să primească vaccinurile din Calendarul Național numai cu consimțământul scris al părinților.

Iar părinții care refuză să își vaccineze copiii trebuie să meargă la consiliere pe tema vaccinării, în caz contrar riscând să fie amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei, în funcție de numărul refuzurilor.

Din 25 martie 2017 a fost trimis proiectul legii vaccinării, de către Ministerul Sănătăţii, la Guvern. După adoptarea în Executiv, pe vremea guvernării PSD, proiectul a ajuns în Parlament, unde a trecut de Senat şi a rămas blocat, mai bine de trei ani, la Camera Deputaţilor.

PSD, în ianuarie: “Vaccinarea obligatorie este o necesitate și o urgență”

La începutul anului, PSD ieşea, pe Facebook, cu un clip în care anunţa că, în noua sesiune parlamentară, legea vaccinării va reprezenta o prioritate pentru acest partid.

Sănătatea populației este o chestiune ce ține de siguranța națională, iar pericolul reprezentat de răspândirea alarmantă a unor virusuri letale trebuie să aibă un răspuns ferm. (…) Va fi o prioritate pentru noi în această sesiune parlamentară să dezbatem și să adoptăm proiectul. Vaccinarea obligatorie este o necesitate și o urgență. Vaccinarea reprezintă cea mai eficientă și mai sigură măsură pe care România o poate lua pentru a proteja viețile copiilor noștri.

Florian Bodog, fost ministru al sănătății, într-un clip pe Facebook:

Cu toate acestea, proiectul, care a primit deja un raport favorabil în comisia de sănătate şi a fost modificat pentru a se ajunge un compromis în privinţa obligativităţii vaccinării, nu este introdus nici acum pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, pentru a merge la promulgare.

I-am întrebat pe deputaţi de ce nu consideră legea vaccinării o prioritate.

Partidele pasează răspunderea: Comitetul liderilor decide când intră legea la vot final

Cei care decid ce se află pe ordinea de zi a plenului sunt liderii grupurilor parlamentare.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a declarat pentru Libertatea că niciun lider nu a propus introducerea legii pe ordinea de zi. „De regulă, propune liderul PSD și se completează de la celelalte grupuri”, ne-a spus Roman, fără să răspundă la întrebare.

Deputaţii care au lucrat în Comisia de Sănătate la proiectul vaccinării spun însă că există presiuni în partide pentru ca legea să nu ajungă la votul final.

Ungureanu (USR): “Problema la noi este lipsa vaccinurilor”

Emanuel Ungureanu (USR), membru în Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor, acuză “o puternică opoziție în PSD împotriva Legii vaccinării, în forma amendată în Comisie”.

El afirmă că şi la PNL sunt reticenţe în privinţa acestei legi.

Inclusiv Ludovic Orban a avut poziții ciudate despre acest proiect. Legea vaccinării ar obliga, înainte de toate, statul român să asigure stocuri suficiente de vaccinuri. Suntem singura țară din Europa care suprapune o epidemie de rujeolă peste o pandemie cu noul Sars Cov 2. În România nu au fost niciodată, în ultimii ani, suficiente doze de vaccin antirujeolic, dar am dezbătut steril tema obligativității. Să fie clar, problema la noi este lipsa vaccinurilor, nu rezistența românilor la ideea de vaccinare și beneficiile acestei medicații.

Emanuel Ungureanu:

Viorica Cherecheş (PNL): “E mai bine să o învârtim pe toate feţele decât să…”

Un alt deputat din Comisia de Sănătate, liberala Viorica Cherecheş, care este şi medic, spune că decizia privind votul pe legea vaccinării aparţine “altor decidenţi”.

În perioada aceasta, vrem să fie bine pentru toată lumea. Eu sunt de acord şi că trebuie vaccinare obligatorie, şi că trebuie consultaţi părinţii. Dar nici părinţii nu sunt cei decidenţi asupra copiilor lor. Este un pic aşa… Şi am zis că e mai bine să o analizeze, să fie o lege făcută corect, să o învârtim pe toate feţele decât să…

Viorica Cherecheș:

Ce prevede Legea vaccinării, în forma adoptată de Comisia de Sănătate:

  • Statul român devine mai responsabil: legea stabilește atribuții, responsabilități și obligații la autoritățile și instituțiile publice, precum și la nivelul părinților/tutorilor/reprezentaților legali.
  • Activitatea de vaccinare va fi coordonată de Grupul Tehnic de Coordonare a Activității de Vaccinare – grup format din medici ce provin din mai multe specialități: epidemiologie, microbiologie, boli infecțioase, pediatrie, neonatologie, medicină de familie, la care se mai adaugă câte un membru de la diferite instituții ale statului.
  • Legea definește termeni și noțiuni ce fac parte din alfabetul vaccinării, de la colectivitate și lanț de frig la reacție adversă și seroprevalență.
  • Legea introduce conceptul de acord informat versus acord prezumat – asta înseamnă că părinții trebuie să-și dea acordul prin semnătura pentru vaccinare – pentru medici e mai multă birocrație, dar în același timp e o oportunitate de comunicare și informare a părinților, cu beneficii reale pe termen lung.
  • Părinții care refuză vaccinarea au obligația de a participa la sesiuni de consiliere și informare; dacă le refuză sunt pasibili de sancțiuni în trepte ce pleacă de la avertisment și ajung până la amenzi de 10.000 de lei.
  • În cazul în care participă la ședințele de consiliere și informare și totuși refuză vaccinarea copilului, părinții sunt pasibili de o amendă între 5.000 și 10.000 de lei, conform deciziei comisiei de vaccinare. Certificarea contraindicației de vaccinare a copilului se realizează de către medicul specialist, certificarea contraindicației definitive la propunerea comisiei județene de vaccinare.
  • Serviciul medical de vaccinare include, printre altele, anamneza în vederea stabilirii situațiilor medicale, dar și informarea și consilierea părinților cu privire la rolul vaccinului, beneficiile, riscurile asociate, reacțiile postvaccinale și atitudinea terapeutică, consecințele refuzului administrării.
  • Statul român, prin Ministerul Sănătății, asigură condițiile pentru diagnosticul și tratamentul optim al oricăror reacții adverse ale vaccinării precum și compensarea efectelor adverse provocate de vaccin.
  • Confirmarea reacțiilor adverse și a relației de cauzalitate se face de către GTCAV, iar tipurile de reacții adverse se stabilesc de către MS prin HG.
  • În situația în care reacțiile adverse sunt datorate unor deficiențe datorate producătorului vaccinului, Ministerul Sănătăţii va urmări recuperarea contravalorii plătite, ca măsură compensatorie.

Presiunile vin şi din partea celor care sunt antivaccinare.

Un deputat liberal, Ovidiu Raetchi, a fost ameninţat, pe Facebook, cu moartea, dacă va vota în Parlament legea care impune obligativitatea vaccinării copiilor.

El afirma, în luna martie, că a primit sute de mesaje telefonice în miez de noapte şi sute de e-mailuri din partea antivacciniştilor.

 
Citeşte şi:

Desenele care au scandalizat Biserica și au împărțit publicul în tabere: medicii – sfinții de pe panourile publicitare din Capitală. BOR: “E un demers blasfemiator”

De spaima COVID-19, primarul din Slatina a cumpărat măști, mănuși și dezinfectanți de 1,8 milioane de euro pentru tot orașul, de la firma unui amic: “Aveți întrebări de procuror”

Universitatea din Maryland îl sprijină pe profesorul Tismăneanu: „A făcut o greșeală îngrozitoare, dar nu are un trecut de comportament rasist și scuzele lui au fost sincere”

     
"Mi-au tăiat 70 de milioane din pensia specială. Păcat, erau buni și ăia". Dumitru Dragomir a dezvăluit ce pensie i-a rămas după tăiere
PARTENERI - GSP.RO
"Mi-au tăiat 70 de milioane din pensia specială. Păcat, erau buni și ăia". Dumitru Dragomir a dezvăluit ce pensie i-a rămas după tăiere
BOMBĂ! S-a aflat cine este bărbatul cu care Liviu Dragnea a fost înșelat. ‘Amantul’ Irinei Tănase este bogat și căsătorit
Playtech.ro
BOMBĂ! S-a aflat cine este bărbatul cu care Liviu Dragnea a fost înșelat. ‘Amantul’ Irinei Tănase este bogat și căsătorit
Pregătiri pentru sfârşitul lumii: Cutia Neagră a Pământului va documenta posibila prăbuşire a civilizaţiei
Observatornews.ro
Pregătiri pentru sfârşitul lumii: Cutia Neagră a Pământului va documenta posibila prăbuşire a civilizaţiei
Horoscop 8 decembrie 2021. Gemenii sunt deja înclinați spre lipsă de concentrare, ce duce la consecințe neplăcute
HOROSCOP
Horoscop 8 decembrie 2021. Gemenii sunt deja înclinați spre lipsă de concentrare, ce duce la consecințe neplăcute
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Știrileprotv.ro
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cel mai tare eveniment pentru creatorii de conținut de pe TikTok
PUBLICITATE
Cel mai tare eveniment pentru creatorii de conținut de pe TikTok