Mergi direct la conținut »
Zeci de mii de oameni au sărbătorit în stradă victoria opoziției la alegerile locale din Istanbul. Erdogan l-a felicitat pe câștigător Galerie foto
12imagini
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Zeci de mii de oameni au sărbătorit în stradă victoria opoziției la alegerile locale din Istanbul. Erdogan l-a felicitat pe câștigător

Zeci de mii de oameni au sărbătorit în stradă victoria opoziției la alegerile locale din Istanbul. Erdogan l-a felicitat pe câștigător

Zeci de oameni au ieșit în stradă aseară, la Istanbul, după ce candidatul opoziției, Ekrem Imamoglu, reprezentant al Partidului Republican al Poporului (CHP), a câștigat pentru a doua oară alegerile locale din Istanbul.

De Dragoș Tănase,

Candidatul puterii şi-a recunoscut deja înfrângerea, iar Recep Erdogan l-a felicitat pe Ekrem Imamoglu.

Astfel, conform rezultatelor preliminare, candidatul opoziției din partea Partidului Republican al Poporului (CHP), Ekrem Imamoglu, a obţinut aproximativ 54% din voturi (53,86), iar fostul premier Binali Yildirim, susţinut de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, puțin peste 45% (45,23), informează Reuters, după numărarea a peste 99% din voturi.

Scrutinul de ieri a avut loc după ce partidul preşedintelui Recep Erdogan a obţinut anularea alegerilor din 31 martie, câştigate tot de opoziţie, cu 13.000 de voturi diferenţă.

Alegerile pentru primăria metropolei turce s-au repetat după ce formaţiunea de guvernământ, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), a contestat victoria lui Imamoglu la scrutinul din 31 martie, care a fost în cele din urmă anulat de autoritatea electorală.

În martie, candidatul CHP câştigase cu un avans mult mai mic, de numai 0,16%, adică doar 13.000 de voturi în faţa lui Yildirim, faţă de peste 700.000 duminică, conform cifrelor prezentate de CNN Turk. Imamoglu a fost primar timp de 18 zile, înaintea anulării rezultatelor.

11 ani în insolvență și un nou dosar. Cum a reușit fostul administrator special să „înfunde” și mai tare Rodipet, deși era plătit să o salveze
Recomandări

11 ani în insolvență și un nou dosar. Cum a reușit fostul administrator special să „înfunde” și mai tare Rodipet, deși era plătit să o salveze

Reuters aminteşte că AKP şi predecesorii acestuia au deţinut primăria Istanbulului timp de 25 de ani, iar înfrângerea este apreciată ca o lovitură pentru preşedintele Erdogan, şi el fost primar al oraşului.

Prezenţa la urne în rândul celor 10,5 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Istanbul a fost din nou ridicată: în martie, participarea a fost de 84,7%, iar duminică de 84,42% potrivit CNN Turk.

Şoselele, autogările şi aeroporturile au fost pline de cei care s-au întors mai repede din deplasările de weekend pentru a vota, relata Reuters. Erdogan a declarat presei, după ce a votat, s-au făcut „mari eforturi pentru a-i aduce pe cei din afara Istanbulului”.


Citește și:
Reacția liderului turc Recep Erdogan, după anularea alegerilor locale din Istanbul: „Cea mai bună decizie”


Close
Închide
  Close