Mergi direct la conținut »
Zeci de mii de oameni au sărbătorit în stradă victoria opoziției la alegerile locale din Istanbul. Erdogan l-a felicitat pe câștigător Galerie foto
12imagini
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Zeci de mii de oameni au sărbătorit în stradă victoria opoziției la alegerile locale din Istanbul. Erdogan l-a felicitat pe câștigător

Zeci de mii de oameni au sărbătorit în stradă victoria opoziției la alegerile locale din Istanbul. Erdogan l-a felicitat pe câștigător

Zeci de oameni au ieșit în stradă aseară, la Istanbul, după ce candidatul opoziției, Ekrem Imamoglu, reprezentant al Partidului Republican al Poporului (CHP), a câștigat pentru a doua oară alegerile locale din Istanbul.

De Dragoș Tănase,

Candidatul puterii şi-a recunoscut deja înfrângerea, iar Recep Erdogan l-a felicitat pe Ekrem Imamoglu.

Astfel, conform rezultatelor preliminare, candidatul opoziției din partea Partidului Republican al Poporului (CHP), Ekrem Imamoglu, a obţinut aproximativ 54% din voturi (53,86), iar fostul premier Binali Yildirim, susţinut de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, puțin peste 45% (45,23), informează Reuters, după numărarea a peste 99% din voturi.

Scrutinul de ieri a avut loc după ce partidul preşedintelui Recep Erdogan a obţinut anularea alegerilor din 31 martie, câştigate tot de opoziţie, cu 13.000 de voturi diferenţă.

Alegerile pentru primăria metropolei turce s-au repetat după ce formaţiunea de guvernământ, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), a contestat victoria lui Imamoglu la scrutinul din 31 martie, care a fost în cele din urmă anulat de autoritatea electorală.

În martie, candidatul CHP câştigase cu un avans mult mai mic, de numai 0,16%, adică doar 13.000 de voturi în faţa lui Yildirim, faţă de peste 700.000 duminică, conform cifrelor prezentate de CNN Turk. Imamoglu a fost primar timp de 18 zile, înaintea anulării rezultatelor.

Ce ce întâmplă cu apa caldă și căldura în București. Transferul serviciilor de la falimentarul RADET la compania Termoenergetica, decisă de CGMB
Recomandări

Ce ce întâmplă cu apa caldă și căldura în București. Transferul serviciilor de la falimentarul RADET la compania Termoenergetica, decisă de CGMB

Reuters aminteşte că AKP şi predecesorii acestuia au deţinut primăria Istanbulului timp de 25 de ani, iar înfrângerea este apreciată ca o lovitură pentru preşedintele Erdogan, şi el fost primar al oraşului.

Prezenţa la urne în rândul celor 10,5 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Istanbul a fost din nou ridicată: în martie, participarea a fost de 84,7%, iar duminică de 84,42% potrivit CNN Turk.

Şoselele, autogările şi aeroporturile au fost pline de cei care s-au întors mai repede din deplasările de weekend pentru a vota, relata Reuters. Erdogan a declarat presei, după ce a votat, s-au făcut „mari eforturi pentru a-i aduce pe cei din afara Istanbulului”.


Citește și:
Reacția liderului turc Recep Erdogan, după anularea alegerilor locale din Istanbul: „Cea mai bună decizie”


Close
Închide
  Close