Mergi direct la conținut »
Erdogan pierde puterea în Ankara după 16 ani. Opoziția a câștigat alegerile municipale în capitala Turciei
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Erdogan pierde puterea în Ankara după 16 ani. Opoziția a câștigat alegerile municipale în capitala Turciei

Erdogan pierde puterea în Ankara după 16 ani. Opoziția a câștigat alegerile municipale în capitala Turciei

Partidul AKP al președintelui Recep Tayyip Erdogan a pierdut alegerile municipale în Ankara, după ce s-a aflat la putere timp de 16 ani în capitala Turciei. Cu toate acestea, liderul turc a proclamat victoria formațiunii sale în scrutinul desfășurat duminică.

De Răzvan Mihalașcu,

Comisia electorală din Turcia a anunțat că opoziția conduce în cursa pentru Primăria din Istanbul, cel mai mare oraș din țară. Cu toate acestea, la nivel național, alianța AKP a președintelui Erdogan a obținut peste 51 la sută din voturi în alegerile municipale.

Scutinul considerat un verdict asupra mandatului lui Erdogan se desfășoară într-o perioadă de criză economică, relatează BBC. Lira turcească s-a depreciat recent, iar economia a intrat în recesiune în ultimele trei luni din 2018.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că alegerile reprezintă „supraviețuirea” țării și a partidului său.

„Dacă există lipsuri, este de datoria noastră să le corectăm”, a declarat președintele Turciei, într-un discurs în care a comentat rezultatul scrutinului.

Peste 57 de milioane de cetățeni s-au înregistrat pentru a vota primarii și consilierii locali. Potrivit agenției de stat Anadolu, prezența la vot a fost de 85 la sută.

Potrivit Reuters, principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP), s-a declarat învingător în alegerile locale din Ankara. Aceasta este prima victorie din capitală Turciei asupra formaţiunii politice a preşedintelui Erdogan, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).

Candidatul CHP, Mansur Yavas, a câștigat alegerile în Ankara cu aproape 51 la sută dintre voturi, după numărarea aproape a tuturor buletinelor de vot. În vreme ce Mehmet Ozhaseki, candidatul AKP, a obținut 47 la sută din sufragii.

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Recomandări

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Duminică au avut loc alegeri municipale în Turcia. Două persoane au murit, după o dispută în faţa unui birou de vot.


 

Citește și:

VIDEO | Interviu cu părintele Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București: “Tare m-aș bucura ca vizita Papei să ne ajute să fim acel noi înșine care construiește o țară, să n-o mai împrăștiem prin lume!”

„De ce nu mă întorc în România”. Povestea unei românce plecate de opt ani în Spania care vrea să renunțe la cetățenia română după ce și-a găsit unchiul legat de pat în spital!

Ziua Păcălelilor în showbiz! Vedete care „și-a furat-o” de 1 aprilie: Florin Chilian – anunțat că va fi tată, Victor Slav – concediat!


 

Close
Închide
  Close