MENIU CAUTĂ

Boris Johnson spune că ordinul de otrăvire a lui Skripal a fost dat ”probabil” de Putin

Distribuie

Ministrul de Externe britanic, Boris Johnson, spune că ordinul de otrăvire a lui Skripal a fost dat ”probabil” de Vladimir Putin, de aceea disputa Londrei este cu ”Kremlinul lui Putin și cu decizia sa", scrie BBC News.

Rusia neagă implicarea și a declarat că acuzațiile împotriva lui Putin sunt „șocante și de neiertat”.

Vorbind în timpul unei vizite la un buncăr militar din vestul Londrei, Johnson a declarat că „conflictul Marii Britanii este cu Kremlinul lui Putin”. „Credem că este foarte probabil ca el să fi dat ordinul privind utilizarea unui agent nervos pe străzile din Marea Britanie, pe străzile Europei, pentru prima dată după cel de-al doilea război mondial”, a spus el.

Fostul spion rus Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, și fiica sa, Iulia Skripal, de 33 de ani, rămân internați în stare critică în spital, după ce au fost găsiți inconștienți pe o bancă din orașul Wiltshire, la 4 martie.

Guvernul britanic declară că a fost otrăvit cu un agent neurotoxic dezvoltat de Rusia, numit Novichok, iar premierul Theresa May a declarat că Moscova este considerată ”vinovată”, de aceea a decis expulzarea a 23 de diplomați ruși.

Comitetul de investigație al Rusiei a declarat că a deschis o investigație penală privind „tentativa de ucidere” a Iuliei Skripal și „uciderea” lui Nikolai Glușkov, un rus care a fost găsit mort, luni, în apartamentul său din Londra.

Potrivit agenției ruse de știri Tass, ambasadorul rus la Marea Britanie, Alexander Yakovenko, a declarat că deși britanicii au pretins că agentul neurotoxic folosit a fost din categoria A-234 (n.r. Novichok), acest lucru nu a fost confirmat oficial.

Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, se află în continuare în spital, în stare geravă după ce au fost expuși la un agent neurotoxic din familia agenților Novichok, dezvoltați de către armata rusă.

Încidentul a creat un conflict internațional de proporții, Marea Britanie luând decizia de a expulza 23 de diplomați ruși de pe teriroiul Regatului Unit, iar Moscova a replicat că va recurge la același gest în semn de protest.

Aliații Marii Britanii, Germania, Franța și Statele Unite, au emis un comunicat comun prin care critică Rusia pe care o consideră principalul vinovat pentru otrăvirea lui Skripal și pentru expunerea civililor la o substanță neurotoxică.


Citește și: Cod galben de ploi, ninsoare, frig și vânt în weekendul 17-18 martie. Harta zonelor vizate de avertizarea meteo


Citește mai multe despre Boris Johnson, skripal și Vladimir Putin pe Libertatea.

Comentarii