MENIU CAUTĂ

Theresa May a anunțat că 23 de diplomați ruși vor fi expulzați, după cazul de otrăvire a spionului Skripal

Distribuie

Premierul britanic Theresa May a anunțat, miercuri, în parlament că s-a luat decizia ca 23 de diplomați ruși să fie expulzați de pe teritoriul britanic și se vor îngheța activele ruse din Marea Britanie, scrie BBC News.

Theresa May declară că în urma incidentului de la Salisbury au existat doar două concluzii posibile: fie a fost un act direct al statului rus împotriva Regatului Unit, fie guvernul de la Moscova a pierdut controlul asupra unui agent chimic militar.

Premierul britanic a adăugat că rușii au arătat un dispreț total pentru ceea ce s-a întâmplat și spune că trage astfel  concluzia că statul rus este vinovat de încercarea de a-l ucide pe Sergei Skripal.

Theresa May declară că Marea Britanie va exclude de pe teritoriul său 23 de diplomați ruși care au fost identificați ca ofițeri de informații nedeclarați.

De asemenea, ea și-a exprimat speranța că va avea sprijinul tuturor formațiunilor politice din Parlament pentru a impune o serie de măsuri care includ controlarea sporită a zborurilor private, controale vamale mai stricte și înghețarea activelor statului rus. „Nu există loc pentru acești oameni sau pentru banii lor în țara noastră”, a spus ea.a

Rusia a negat implicarea în tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal și a fiicei sale Yulia în Salisbury și a transmis că orice măsuri ale premierului vor conduce la ”represalii”. De asemenea Kremlinul a transmis că nu aveau niciun motiv pentru care să încerce să-l ucidă pe fostul agent dublu care a fost eliberat în urma unui schimb de prizonieri între cele două țări.

Downing Street 10 a transmis că premierul are susținerea președintelui american Donald Trump, care a fost de acord că Moscova ”trebuie să furnizeze răspunsuri clare cu privire la modul în care a fost folosit acest agent neurotoxic. De asemenea, președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul german Angela Merkel au condamnat atacul și au oferit sprijin Regatului Unit.

Ministrul de Externe, Boris Johnson, a declarat că dacă atacul va fi dovedit ca un act direct al statului rus, ar fi o ”încălcare clară a convenției privind armele chimice, o încălcare a dreptului internațional și o amenințare pentru cei care respectă regulile – pe baza ordinii internaționale ”.


Citește și: Centrul de informare turistică de pe strada Lipscani, la un pas de a fi închis. Centrul ajută, anual, peste 12.000 de turiști


 

Citește mai multe despre Theresa May și expulzare pe Libertatea.

Comentarii