MENIU CAUTĂ

Prețurile apartamentelor din România cresc într-un an cât alții în șapte. Cu cât s-au scumpit apartamentele în orașul tău?

Distribuie

 

Prețurile apartamentelor din întreaga țară au suferit o creștere vertiginoasă și par că nu vor stagna aici, piețele locale din unele orașe ajungând la un pas de supraîncălzire, în opinia experților în domeniul imobiliar.

Pe parcursul ultimului an, la nivel național, prețul solicitat de proprietari pe metrul pătrat util pentru apartamentele de vânzare situate în blocuri rezidențiale a crescut cu peste 12%, iar doar în ultima lună apartamentele s-au scumpit cu aproape 1%.

Prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca s-au majorat cu 18% 

În rândul principalelor orașe ale țării, cea mai semnificativă majorare a prețurilor s-a înregistrat în Cluj-Napoca unde într-un an, octombrie 2016 – octombrie 2017, prețurile apartamentelor au crescut, în medie, cu mai bine de 18%, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Cât au crescut prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca

Astfel, dacă un apartament cu 2 camere și o suprafață utilă de 52 de mp se vindea în toamna anului trecut cu 63.544 de euro, acum aceeași proprietate poate fi cumpărată cu aproape 75.200 de euro.

Evoluția prețurilor apartamentelor din Cluj-Napoca în ultimii ani

În cazul apartamentelor vechi, prețurile au ajuns însă să fie cu 20% mai mari în octombrie 2016 față de perioada similară a anului trecut. Așa au ajuns apartamentele aflate în blocuri vechi să se vând la finele lunii trecute cu un preț mediu de 1.511 euro/mp util, cu 254 de euro mai mare față de octombrie 2016.

Citește și: Orașul unde locuințele s-au scumpit cu aproape 80% față de 2014

În cazul apartamentelor noi, prețurile cu crescut cu 207 euro/mp în aceeași perioadă ajungând la 1.377 de euro/mp util, chiar dacă în ultima lună s-a înregistrat în cazul lor o ușoară scădere, de circa 13 euro/mp.

Cel mai mult s-au scumpit garsonierele din blocuri vechi prețurile lor majorându-se în perioada octombrie 2016 – octombrie 2017 cu aproape 24%.

Cu cât au crescut prețurile apartamentelor din București într-un an

Nici în Capitală cei interesați de achiziționarea unei locuințe noi nu au mai mult noroc pentru că aici prețurile au crescut față de octombrie 2016 cu aproape 12%, metrul pătrat util ajungând să coste, în medie, 1.274 de euro.

Prețurile apartamentelor din București

Astfel, dacă un apartament cu 2 camere și o suprafață utilă de 52 de mp se vindea în octombrie 2016 cu 59.332 de euro, acum o proprietate similară este scoasă la vânzare de către proprietari pentru aproape 66.300 de euro.

Evoluția prețurilor apartamentelor din București

Cea mai mare creștere a prețurilor s-a înregistrat tot în rândul proprietăților aflate în blocuri vechi, respectiv de aproape 13%. Practic, metrul pătrat util s-a scumpit în cazul lor cu 134 de euro și a ajuns să se vândă cu 1.196 de euro la finele lunii trecute.

În cazul apartamentelor noi, prețul mediu pe metru pătrat util a crescut cu 18 euro doar în ultima lună și cu aproape 12% față de anul trecut.

Citește și: Cele mai ieftine locuințe din Bucureștii Noi. Ce cumperi cu 21.000 de euro?

Citește și: Cu cât se vinde cea mai scumpă garsonieră din București? Cu banii poți cumpăra vilă în Pipera

Cea mai semnificativă creștere a prețurilor față de anul trecut s-a înregistrat în cazul garsonierelor, de această dacă aflate în blocuri noi, metrul pătrat vânzându-se acum cu 16% mai scump față de luna octombrie a anului trecut.

Acestea sunt urmate de apartamentele vechi cu 3 camere care au ajuns să se vândă cu un preț mediu/mp cu 14,4% mai mare față de octombrie 2016, deci cu 1.153 de euro/mp util.

Cum au evoluat prețurile apartamentelor din Timișoara

În Timișoara, prețul mediu solicitat de proprietari la vânzarea apartamentelor a crescut, în perioada octombrie 2016-octombrie 2016, cu aproape 11%, ajungând la 1.140 de euro/mp.

Prețurile apartamentelor din Timișoara

Cea mai semnificativă scumpire, puțin peste 11%, a fost înregistrată în acest timp în cazul apartamentelor vechi.

Evoluția prețurilor apartamentelor din Timișoara

Apartamentele vechi cu 2 camere din Capitala Banatului se vindeau la finele lunii trecute cu 1.170 de euro/mp, preț cu 131 de euro/mp mai mare față de perioada similară a anului trecut.

Citește și: Topul „chilipirurilor imobiliare” din Timișoara

Care sunt acum prețurile apartamentelor din Constanța

Tot o creștere de aproape 11% a prețului mediu de vânzare al apartamententelor, fie ele vechi sau noi, s-a înregistrat și în Constanța în octombrie 2016 față de octombrie 2016. Cu toate acestea, la nivelul pieței locale trendul ascendent a fost stopat momentan și înlocuit de o ușoară scăde luna trecută. Astfel prețul mediu de vânzare a ajuns la 1.059 de euro/mp util, după o scădere de 3 euro/mp.

Prețurile apartamentelor din Constanța

Cele mai mari majorări s-au înregistrat în cazul apartamentelor vechi, de 11,5% într-un an.

Evoluția prețurilor apartamentelor din Constanța

Apartamentele vechi cu 3 camere s-au scumpit cel mai  mult în această perioadă, respectiv cu puțin peste 12%, ajungând să se vândă la prețul de 1.043 de euro/mp util.

Citește și: Cea mai ieftină casă din Constanța se vinde cu 25.000 de euro. Iată cum arată

Evoluția prețurilor apartamentelor din Brașov

În Brașov, prețul mediu de vânzare al apartamentelor a ajuns la 990 de euro/mp după o creștere de 9% în perioada octombrie 2016-octombrie 2017. Doar în ultima lună aici prețurile au crescut cu 11 euro/mp.

Prețurile apartamentelor din Brașov

Apartamentele vechi se vând acum cu 10% mai scump față de aceeași perioadă a anului trecut, iar cele noi cu 5% mai scump.

Evoluția prețurilor apartamentelor din Brașov

Cea mai semnificativă majorare a prețurilor pe piața imobiliară locală s-a înregistrat în cazul apartamentelor cu 2 camere aflate în blocuri vechi. La finele lunii trecute metru pătrat util se vindea în cazul lor cu 1.015 euro.

Citește mai multe despre apartamente, Brașov, Cluj Napoca și Timișoara pe Libertatea.

Comentarii