„Ministrul agriculturii din România este pregătit să abordeze acest subiect cu omologul său ucrainean, imediat după parcurgerea protocoalelor diplomatice dintre ministerele de externe dintre cele două țări”, a precizat PSD.

Social-democrații consideră că Ministerul de Externe și Reprezentanța Permanentă a României de pe lângă Uniunea Europeană vor susține pe 19 aprilie, la reuniunea COREPER, propunerea Ministerului Agriculturii privind „suspendarea temporară a scutirii de taxe pentru produsele ucrainene” în statele care au fost afectate grav de exportul de cereale din Ucraina, fără însă a fi afectate culoarele de tranzit către alte țări.

Potrivit informațiilor Libertatea, Petre Daea va discuta vineri dimineață, 14 aprilie, la ora 10.00, cu omologul ucrainean și cu cel polonez pe tema cerealelor.

De unde a plecat scandalul cerealelor ucrainene

Comisia Europeană a anunţat pe 20 martie că va apela la o rezervă de criză în valoare totală de 56,3 milioane euro pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, ca să compenseze pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale din Ucraina.

Astfel, instituția condusă de Ursula von der Leyen a alocat 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 milioane de euro pentru Bulgaria și restul de numai 10,05 milioane de euro pentru România.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat suma și a adăugat că i se pare „foarte ciudat” că nu s-au negociat sumele acordate statelor membre, ci doar s-au folosit formule de calcul. În aceste condiții, statul român va suporta de la buget alte 10 milioane de euro, adică va dubla suma oferită de Comisia Europeană.

Fermierii din România au protestat pe 7 aprilie față de soluţia găsită de Comisia Europeană, după eliminarea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina.

Pe 12 aprilie, la o zi după ce PSD a cerut MAE să negocieze direct cu Ucraina suspendarea exporturilor de cereale în România pe modelul Poloniei, șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba, i-a propus ministrului Bogdan Aurescu ca Ministerele Agriculturii din Ucraina și România „să intre în dialog direct” pentru a rezolva problema.

Pe 13 aprilie, președintele Iohannis a spus că România sprijină Ucraina, dar „nu putem să acceptăm” ca această situație „să se întoarcă împotriva fermierilor români”, afectați de importurile din țara condusă de Zelenski.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

enoonmai   •   13.04.2023, 19:46

Nu inteleg de ce suspendarea exporturilor din Ucraina. Cerealele trebuiau sa TRANZITEZE tarile vecine, in drumul lor catre alti beneficiari. Nu s-a pus problema cumpararii de cereale din Ucraina. Ce fac baietii "destepti" (a se citi hoti) din tarile implicate este vanzarea interna. Astia trebuie anchetati si condamnati, nu stopat exportul din Ucraina. A scazut pe undeva pretul painii, sau al produselor din grau? Nu, chiar dimpotriva, desi au cumparat cereale ieftine...

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Știri mondene

Știri România