Șeful statului a fost întrebat de jurnaliști dacă, ținând cont de protestele fermierilor români, ar trebui să se interzică tranzitul și importul de cereale din Ucraina.
„Eu am fost dintre primii care au atras atenția că este o problemă și am reușit destul de repede, cam în două ore, să inițiez primul ajutor concret, adică o suplimentare a banilor europeni pentru compensații pentru fermierii români. Însă este prea puțin și trebuie mers mult mai departe”, a răspuns Iohannis, după vizita la Şcoala Internaţională de Competenţe în Energie din Constanța.
El a precizat că situația a fost discutată la recenta ședință a CSAT de la Palatul Cotroceni și că România, deși continuă să sprijine Ucraina, nu va accepta ca acest ajutor să se întoarcă împotriva fermierilor români, afectați de importurile din țara condusă de Zelenski.
„Pot să vă spun, în premieră sau în exclusivitate, cum vreți, că în ședința de CSAT de alaltăieri am discutat această chestiune și i-am rugat pe reprezentanții guvernului să găsească cele mai bune metode pentru a corecta situația. Noi ajutăm Ucraina și suntem superdeschiși, ca să spun așa. Le-am facilitat tranzitul de cereale, o cantitate imensă, peste 14 milioane de tone de cereale am exportat prin România și o facem în continuare. Nu le luăm impozit, nu le luăm taxe pe asta. Dar acest ajutor este pentru Ucraina și în niciun caz nu putem să acceptăm să se întoarcă împotriva fermierilor români”, a adăugat șeful statului.
„Nu asta este ideea și de aceea trebuie găsite cele mai bune soluții pentru a proteja fermierul român și pentru a ajuta, în același timp, Ucraina. Am promisiuni că se lucrează pe aceste chestiuni și se vor găsi soluții”, a mai spus Iohannis.
De unde a plecat scandalul cerealelor ucrainene
Comisia Europeană a anunţat pe 20 martie că va apela la o rezervă de criză în valoare totală de 56,3 milioane euro pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, ca să compenseze pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale din Ucraina.
Astfel, instituția condusă de Ursula von der Leyen a alocat 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 milioane de euro pentru Bulgaria și restul de numai 10,05 milioane de euro pentru România.
Preşedintele Klaus Iohannis a criticat suma și a adăugat că i se pare „foarte ciudat” că nu s-au negociat sumele acordate statelor membre, ci doar s-au folosit formule de calcul. În aceste condiții, statul român va suporta de la buget alte 10 milioane de euro, adică va dubla suma oferită de Comisia Europeană.
Fermierii din România au protestat pe 7 aprilie față de soluţia găsită de Comisia Europeană, după eliminarea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina.
Pe 12 aprilie, la o zi după ce PSD a cerut MAE să negocieze direct cu Ucraina suspendarea exporturilor de cereale în România pe modelul Poloniei, șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba, i-a propus ministrului Bogdan Aurescu ca Ministerele Agriculturii din Ucraina și România „să intre în dialog direct” pentru a rezolva problema.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Jumbo • 15.04.2023, 08:19
Si ce AI FACUT TU ba dulapule ca sa nu mai fie asa? *** Mi e sila
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.