10 decembrie

UPDATE – ora 18.01: Primele imagini ale sicriului cu trupul Regelui Mihai. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a părăsit locuința din Aubonne, Elveția, urmând a fi depus la Biserica Ortodoxă din Lausanne.

8 decembrie

UPDATE – ora 12.13: Principele Nicolae va participa la funeraliile Regelui Mihai. Totuși, relația lui Nicolae, care a trimansmis un mesaj emoționant după moartea bunicului său, cu Familia Regală a fost una tensionată în ultima perioadă. Nicolae Medforth-Mills este acuzat de Casa Regală a României de tentativă de violare de domiciliu, după ce ar fi forţat uşa de la reşedinţa din Elveţia a Majestăţii Sale, anunţa, la începutul lunii noiembrie, Casa Regală, printr-un comunicat de presă.

6 decembrie

UPDATE 16.55 Executivul a decis, miercuri, prin Hotărâre de Guvern, ca zilele de 14, 15 și 16 decembrie să fie zile de doliu național în România

UPDATE 14.16 Românii au arborat la geamuri drapelul îndoliat, în memoria Regelui Mihai I.

UPDATE 14.06 Ambasada Statelor Unite ale Americii a transmis un mesaj de condoleanțe poporului român după trecerea în neființă a regelui Mihai I al României.

UPDATE 13.52 Binecunoscutul actor și prezentator de televiziune Florin Călinescu a comentat despre dispariția Regelui Mihai, dispariție care a îndoliat întreaga Românie.

UPDATE 12.55 Oamenii care vor să își ia rămas bun de la Regele Mihai sunt rugați să respecte câteva reguli, potrivit programului funeraliilor publicat de reprezentanții Casei Regale a României.

5 decembrie

UPDATE 21:45 Regele Mihai va fi înmormântat pe 16 decembrie, iar Guvernul va decide, cel mai probabil miercuri, prin Hotărâre de Guvern, ca în zilele de 14, 15 și 16 decembrie să fie decretat doliu național, potrivit unor surse oficiale.

UPDATE 20:07 După moartea Regelui Mihai, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a transmis un comunicat prin care le reamintește radiodifuzorilor obligația de a respecta, în cadrul programelor audiovizuale, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, dreptul la viaţă privată – prevăzute în legislația audiovizualului.

UPDATE 19:00 Principesa Margareta a transmis un mesaj video emoționant – marți, 5 decembrie – după moartea tatălui său, Regele Mihai.

UPDATE 18:49 Principele Nicolae deplânge dispariția bunicului său, Regele Mihai, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 16:50 Guvernul ar putea decreta trei zile de doliu național. Se așteaptă decizia Casei Regale privind ziua înmormântării, au declarat pentru Libertatea surse oficiale. O decizie ar urma să fie luată în ședința de Guvern de miercuri. Între timp, Executivul se reunește într-o ședință tehnică, la Palatul Victoria, unde va discuta cu reprezentanții Casei Regale despre organizarea funerariilor naționale.

UPDATE 15:40 Regele Mihai va fi pomenit miercuri la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Curtea de Argeș, iar slujbele pentru odihna veșnică a Majestății sale vor continua potrivit canoanelor ortodoxe.

UPDATE 15:37 Timișorenii pot participa la slujbe de pomenire la Catedrala Mitropolitană, lăcaș de cult ctitorit de Regele Mihai I, care s-a stins din viață marți, la vârsta de 96 de ani. Preoții au aprins o candelă în memoria regelui, imediat după ce au aflat că fostul monarh a trecut în neființă.

UPDATE 14:52 Regele Mihai va fi adus în țară miercuri, 13 decembrie, și va fi înmormântat sâmbătă, 16 decembrie, la Curtea de Argeș.

UPDATE 14:37  Înainte de deces, Regele Mihai a lăsat un testament. Actul certifică cum va fi împărțită averea Regelui Mihai.

UPDATE 14:20 Alina Maria Binder, logodnica lui Nicolae de Roumanie Medforth Mills, și-a schimbat fotografia de profil pe Facebook după decesul Regelui Mihai. 

UPDATE 13:55 Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, după moartea lui Mihai I, că a fost un șef de stat de vremuri grele.

UPDATE 13:50 La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteța Sa Regală Principesa Maria. Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.

Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea Regelui Mihai va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

UPDATE 13:45 Președintele Iohannis a fost informat despre moartea Regelui Mihai; Moment de reculegere la întâlnirea cu ambasadorii UE

UPDATE 13:40  Casa Regală a emis un comunicat după decesul Regelui Mihai. Regele Mihai a murit marți, 5 decembrie, la ora 13, la reședința sa din Elveția. Principesa Margareta s-a aflat la căpătâiul Majestății Sale până în ultima clipă.

UPDATE 13:39 Povestea monarhului fără patrie. Cum a fost alungat și umilit Regele Mihai după 1989

UPDATE 13:35 Editorialul lui Claudiu Săftoiu după moartea Regelui Mihai: Drum lin la Ceruri, bunul nostru Rege!

 

Regele Mihai a murit. Biografia monarhului

Regele Mihai I s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu al regelui Carol al II-lea şi al prinţesei Elena, strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a.

Pe data de 20 iulie 1927, Mihai devine rege al României, în urma renunţării la tron a tatălui său, Carol al II-lea. Detronat trei ani mai târziu de tatăl său, Mihai reprimeşte coroana după un deceniu, pe 6 septembrie 1940.

În al Doilea Război Mondial, când România se aliază cu Germania împotriva Uniunii Sovietice, iar ruşii câştigă războiul, Mihai se vede nevoit să abdice. Legenda spune că, pe 30 decembrie 1947, când a părăsit România şi a plecat în exil, în Elveţia, trenul său ar fi fost încărcat cu aur, bijuterii şi tablouri, considerate a fi patrimoniu naţional.

În 1992, regelui i se permite să revină în ţară pentru a participa la prăznuirea Paştelui. Cum peste un milion de oameni au ieşit în stradă pentru a-l întâmpina, excesul de popularitate l-a îngrijorat pe Ion Iliescu, preşedintele României la acea vreme, așa că l-a întors pe rege de la Aeroportul Otopeni înapoi în Elveţia!

Regele Mihai e reprimit în ţară, în 1997, de preşedintele Emil Constantinescu, iar momentul a fost marcat și printr-un discurs emoționant în fața guvernului și parlamentului:

”Nu suntem cerșetori. Vrem să fim în Alianță și în Uniunea Europeană pentru că suntem de părere că ele ar fi incomplete fără România. Suntem gata să contribuim mai mult ca alte state la împlinirea acestor instituții. Supraviețuirea lor este în interesul nostru. Fără NATO și Uniunea Europeană continentul poate aluneca spre noi sfere de influență, iar România ar fi una din primele țări care ar avea de suferit. Avem încredere în promisiuni, dar așteptăm mișcări concrete în această direcție, și le așteptăm (…) În acest spirit, vreau să vă spun că doresc ca prima mea fiică, Margareta, să succeadă în toate drepturile și prerogativele mele când Atotputernicul va decide că mi-a sosit clipa. (…) Sunt sigur că Margareta va fi înconjurată cu afecțiune și încredere, în același fel în care au fost înconjurate Reginele Elisabeta, Maria și Elena, cu aceeași afecțiune și speranță cu care a fost înconjurată alături de mine, Regina Ana”.

Regele Mihai a murit. A fost diagnosticat cu leucemie în 2016

Regele Mihai a fost operat anul trecut în Elveția. Majestatea Sa a aflat, la începutul anului 2016, că are leucemie cronică și carcinom epidermoid metastazant. Din acest motiv, Regele Mihai și-a anunțat retragerea din viața publică prin intermediul unui mesaj, în care a menționat că fiica sa, Principesa Margareta, îi va prelua prerogativele.

Regele Mihai a fost căsătorit cu Regina Ana de Bourbon-Parma, iar în anul 2015 au sărbătorit 67 de ani de la căsătoria lor, oficiată pe 10 iunie 1948, la Atena. Regina Ana a murit pe 1 august 2016. Considerat cel mai longeviv cuplu regal din istoria României, cei doi au avut împreună cinci fete: Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria.

 

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News