Mergi direct la conținut »
Slujbe de pomenire la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, ctitorită de Regele Mihai I/FOTO
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Slujbe de pomenire la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, ctitorită de Regele Mihai I/FOTO

Timișorenii pot participa la slujbe de pomenire la Catedrala Mitropolitană, lăcaș de cult ctitorit de Regele Mihai I, care s-a stins din viață marți, la vârsta de 96 de ani. Preoții au aprins o candelă în memoria regelui, imediat după ce au aflat că fostul monarh a trecut în neființă.

De Raluca Diaconu,

Începând de marți seara, la catedrala din Timișoara vor fi oficiate slujbe de pomenire a Regelui Mihai I, cel care a fost și ctitorul catedralei timișorene.

Clopotele lăcașului de cult au fost trase după aflarea veștii privind decesul Regelui Mihai.

„Imediat după ce s-a primit vestea trecerii la cele veșnice a Maiestății Sale Regele Mihai I al României, din dispoziția Înalt Prea Sfinției sale Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, au fost trase clopotele catedralei mitropolitane din Timișoara, al cărei ctitor a fost Maiestatea Sa și s-a aprins o candelă în fața picturii Maiestății Sale, aflată în catedrală, care va arde pe parcursul acestor zile de adâncă tristețe a poporului român. Începând din această seară, de la slujba vecerniei și până la slujba de înmormântare a Maiestății Sale se vor oficia slujbe de pomenire în catedrala mitropolitană din Timișoara”, a transmis Zaharia Pereș, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei.

La intrarea în Catedrala Mitropolitană se află o pictură a Regelui Mihai I, unul dintre ctitorii lăcașului de cult, în fața căruia a fost pusă o măsuță cu două candele, unde timișorenii pot merge să țină un moment de reculegere în amintirea regelui și pot aprinde lumânări.

Ridicarea lăcașului de cult a început în anul 1936, catedrala fiind finalizată în 6 octombrie 1946, cu o procesiune la care a participat și Regele Mihai I, alături de întreg episcopatul Mitropoliei Ardealului și reprezentanți din toată țara.

Citește și: VIDEO/ Reportajele Libertatea: ”Ultima tonă. Am fost miner la Uricani”, episodul 1. Când statul le dă minerilor ultimul șut…

Close
Închide
  Close